UUSIMMAT

Kuningas on kuollut: MOBAt ohittavat MMO:t F2P-tuotoissa jo tämän vuoden aikana

31.03.2015 14:00 | Miikka Lehtonen

MOBAt ovat uudet MMO:t, olen sitä jo jonkin aikaa sanonut, koska todisteet ja yhtäläisyydet ovat olleet ilmeisiä. Tänä vuonna taidetaan saada yksi lisää, sillä laskelmat osoittavat, että pelimaailman bisneskruunu vaihtaa omistajaa.

Nuoremmille pelaajille tiedoksi, että siinä 1990-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa elettiin mielenkiintoisia aikoja. Sonyn EverQuest oli ensin ennennäkemättömän tuottoisa MMO ja polki pinon kopioijia. Sitten, vuonna 2004, julkaistiin Blizzardin World of Warcraft, joka räjäytti EverQuestin historian hämäriin. Tilaajia ei ollut muutamia satoja tuhansia, vaan useita miljoonia. Ja sitten kloonipato räjähti ja klooneja virtasi kaikkialle.

Lukemattomat studiot devasivat WoW-kopioitaan miljoonat silmissä vilkkuen, arvattavalla menestyksellä. Miksi pelaisin huonoa kopiota, kun voin pelata alkuperäistäkin? Mutta eipä se tahtia hidastanut. Eikä rahan tuloa, sillä WoW ja muutamat semituottoisat kloonit kiskoivat sitä sisään ovista ja ikkunoista. Miten paljon? Käytössämme on vain pohjois-amerikkalaisia tilastoja, mutta siellä on ynnäilty, että MMO:t tuottivat vuodessa yli 475 miljoonaa taalaa.

MOBA-genressä on ollut pitkään havaittavissa samanlaisia merkkejä. League of Legends ja DOTA 2 ovat keränneet hirveitä tuottoja ja katsojamääriä, poikien samalla myös hirvittävät määrät klooneja ja kopioita. Tyylit toki ovat aika erilaiset: League of Legends myy uusia hahmoja, DOTA 2 taas hahmoille vain puhtaan kosmeettisia esineitä.

Tämä selvästi kannattaa, sillä taloustilastointiporukka EEDAR arvioi, että MOBAt ottavat tänä vuonna tuottoisimpien F2P-pelien kruunun MMO-peleiltä. Kasvu on ollut nopeaa: vuonna 2010 MOBAt liikkuivat Pohjois-Amerikassa vielä miljoonan tai parin vuosittaisissa tuotoissa, nyt rahaa arvioidaan tulevan 501 miljoonaa taalaa.

Nokkelimmat ovat tietenkin huomanneet nyt yhden pienen jäynän. Sen F2P-sanan. Sehän tarkoittaa samalla sitä, että esimerkiksi World of Warcraft — joka ei ole vieläkään F2P-peli — jää laskuista pois. Kun arvioidaan, että WoWilla on vielä yli kolme miljonaa aktiivista pelaajaa Yhdysvalloissa, laskuista jää pois noin 430 miljoonaa taalaa vuosittaista rahaa.

Mutta silti. Jos joku kysyy tuottoisimpia F2P-pelejä niin nytpä tiedätte!

Lähde: GamesIndustry.biz