Uusimmat

Lapin olosuhteet eivät nujertaneet pelikehittäjiä

09.02.2016 15:00 Finnish Game Jam

Global Game Jam kokosi toissa viikonloppuna yhteen yli 36 000 pelintekijää yli 90 maassa. Suomessa jammailu nousi uudelle tasolle, sillä yksi jamipaikoista oli keskellä Lapin erämaata.

Survival Mode -tempaus vei yhteensä 25 rohkeaa pelinkehittäjää kauas sivistyksestä, tietämättä mitä tarkalleen odottaa. Juoksevaa vettä ei ollut, sähköä oli rajallisesti ja ainoa mahdollisuus nettiyhteyteen oli omien puhelinten kautta – eikä tämänkään toiminnasta ollut takeita. Etelän vesikeleistä siirryttiin reipaslumiseen talveen.

finnishgamejam_survivalmode_201602_02

Mukana jammailemassa oli Suomen pelialan ammattilaisia, kokeneita jammailijoita ja muutama aloittelija. Tempauksen aikana tehtiin yhteensä seitsemän peliä, jotka käsittelivät mm. erosta selviytymistä, perheen elättämistä ja Suomen rajoilla tapahtuvaa viinarallia. Peleissä hyödynnettiin globaalia teemaa “ritual” (rituaali) sekä tempauksen omaa lisäteemaa “border” (raja).

Yksi Survival Moden haasteista oli sähkönkulutus. Vaikka paikalle oli varmuuden vuoksi tuotu useampi aggregaatti, sähkön käyttöä säädeltiin. Laitteita sai latailla ainoastaan ruoka- ja saunataukojen yhteydessä. Lataukseen menneeksi kokonaiskulutukseksi arvioitiin 7,2 kwH, eli suunnilleen yhden sähkösaunan käyttökerran verran. Sähkösaunaa ei toki paikalta löytynyt, vaan perinteinen puusauna avannon ääreltä, joista kumpaakin käytettiin ahkerasti. Toisinaan saunan pukuhuone täyttyi repliikkien nauhoituksesta.

finnishgamejam_survivalmode_201602_05

finnishgamejam_survivalmode_201602_03

Kun läppärit sammuivat, oli aika käytettävä hyödyksi jotenkin toisin. Jotkut tiimeistä paikkasivat sähköpulaa kehittämällä pelejä vähemmän sähköä vievillä tableteilla, piirtämällä grafiikat kokonaan käsin tai jopa muovailemalla ne muovailuvahasta. Peleissä hyödynnettiin paljon ympäröivää luontoa ja mökkiä sekä inspiraationa että resurssina: monia ääniä käytiin nauhoittamassa ulkona, ja esimerkiksi aggregaatin pöräyksestä saatiin rekka-auton ääni. Moniin peleihin päätyi osallistujia ääninäyttelijöiksi tai efekteiksi. Yhdessä pelissä hyödynnettiin jopa jään alla kuvattua videokuvaa, kun mukana oli kokenut sukeltaja varusteineen.

Päivän pituus oli kuusi tuntia, jonka jälkeen ympäristöön lankesi täydellinen pimeys. Koska sähkövalaistusta ei ollut, tuotiin mökkiin tunnelmallisia lyhtyjä ja kynttilöitä. Osallistujien tasku- ja otsalamput olivat välttämätön työkalu hämärässä työskentelyyn ja pimeisiin ulkovessareissuihin.

Lopulta selviytymiskamppailu oli jopa liian helppo. Mukana oli niin paljon taidokkaita ammattilaisia, että pelintekeminen oli sujuvaa olosuhteista huolimatta. Kohtalo tarjosi juuri kyseiselle viikonlopulle poikkeuksen lämpimän sään, joten 30 asteen pakkasten sijaan lämpötila ulkona oli mukavassa 5-10 pakkasasteessa. Vaikeustasoa yritettiinkin nostaa muun muassa sillä, että yksi osallistujista kokeili pelintekemistä ja jopa nukkumista ulkona riippukeinussa.

finnishgamejam_survivalmode_201602_06

finnishgamejam_survivalmode_201602_07

Ryhmän selviytymisestä huolehti Lapin Safarien joukko siihen pisteeseen asti, että perusasioista ei tarvinnut huolehtia hetkeäkään. Ryhmä nautti paikanpäällä loimutetusta lohesta ja Lapin erilaisista antimista. Todellinen selviytymishaaste syntyykin ryhmän arkeen palaamisesta täyshoidon ja komean luonnon ääreltä.

Tempauksen järjesti Finnish Game Jam ry yhteistyössä Lapin Safarien ja useiden suomalaisten peliyritysten kanssa. Mukana tukemassa ja osallistumassa olivat Seriously, Kuuasema, Frogmind Games, Mindfield Games, Grand Cru, Moido Games ja V2.fi.

Lisätietoja: #SurvivalMode-pelit

Lisätietoja: Suomen pelit

Lisää aiheesta

Suomalaisesta sauna-rituaalista tehtiin kuusi peliä

Viikonlopussa tehty painipeli näyttää vähintään yhtä hyvältä kuin kaupalliset tekeleet

Finnish Game Jam palkitsi parhaat 2015-jamipelit

Global Game Jamissä tehtiin 6800 peliä, suomalaisia mukana ennätysmäärä