Uusimmat

Lapin sodan suurtaistelu pelinä: Tornio ’44

08.07.2015 18:00 Jukka O. Kauppinen

Aikaisemmin muun muassa The Finnish Trilogy: Winter War –hirviölautapelillään ihastuttanut Mikugames jatkaa Suomen sotien käsittelyä upeiden sotalautapelien muodossa. Nyt vuorossa on Lapin sodan suurtaistelu Tornio ’44 –pelin muodossa.

Tornion taistelu syksyllä 1944 oli Lapin sodan varsinainen lähtölaukaus. Suomi ja Neuvostoliitto olivat sopineet aselevosta, mutta Suomen piti poistaa maaperältään aseveli Saksan joukot. Saksalaiset vetäytyivät kohti Norjaa, mutta perääntymistahti ei ollut veli venäläisen mieleen, joka vaati suomalaisia toimimaan aggressiivisemmin.

Isoveljeä oli pakko totella, joten suomalaiset suunnittelivat ja toteuttivat uskaliaan maihinnousun saksalaisjoukkojen selustaan.  Jalkaväkirykmentti 11 nousi maihin Tornissa yllättäen entisen aseveljen täysin, minkä myötä suomalaissotilaiden ja saksalaisten välit muuttuivat vastentahtoisesti täysimittaiseksi sodankäynniksi.

Tornio ’44 on kahden pelaajan strategialautapeli, joka kuvaa Tornion maihinnousun operaatiota ja sitä seuranneita taisteluja Tornionlaakson alueella.

Pelin voi tilata suoraan tekijän kotisivuilta 42-56 euron hintaan, valitusta paketista riippuen.

Lisätietoja: http://www.mikugames.com

Lisätietoja: https://fi.wikipedia.org/wiki/Tornionlaakson_taistelut

 

 

Kartta on yksityiskohtainen ja kuvaa hyvin Suomen vaikeakulkuista maastoa. Suurin osa kartasta on metsää, jossa suomalaiset pirut liikkuvat sulavasti. Tämä aiheuttaa suuria ongelmia Neuvostoliitolle, sillä suurin osa joukoista joutui taisteluihin ilman kunnollisia talvivarusteita. Käytännössä eteneminen on sidottu tieverkostoihin, kun taas suomalaisilla on enemmän tilaa tehdä koukkauksia metsien ja soiden kautta.

The Finnish Trilogy: Winter War (lautapeli)