Uusimmat

LoL ei bannaa vaan kasvattaa

30.04.2013 16:15 Jukka O. Kauppinen

Riot Games, massiivisen suositun League of Legends –pelin kehittäjä, suhtautuu nettipelien perinteiseen peelo- ja hakkeriongelmaan hieman poikkeuksellisella tavalla. Firma näet ei mielellään bannaa pelaajia, vaan mieluummin kasvattaa heistä parempia ihmisiä.

Riot Gamesilla on aivan oma tiiminsä, jonka tarkoitus on seurata pelaajien käyttäytymistä pelin tuoksinassa ja etsiä keinoja myös sosiaalisen pelikokemuksen parantamiseksi. Mistään pilipalijengistä ei ole kyse, sillä joukossa on jopa kaksi tohtoria, toinen neurobiologian ja toinen käyttäytymistieteiden alueelta.

Tiimin tavoitteena on seurata pelaajien välistä kommunikaatiota ja siinä esiintyviä trendejä. Toistuvat ongelmakohdat pyritään tunnistamaan ja niiden ratkaisemiseksi etsitään keinoja joko pelin sisältä tai yhteisöviestinnän kautta. Tiimi pyrkii myös löytämään keinoja, joilla kannustaa pelaajia positiiviseen käytökseen ilman rangaistustoimia ja tutkii, jotta saa ihmiset käyttäytymään huonosti.

Pelin sosiaalisten järjestelmien johtava suunnittelija Jeffrey Lin ynnää, että firma on muuttanut ajan mittaan täydellisesti toimintatapojaan. Pelaajien oma moderointijärjestelmä on suuressa kuviossa vain pieni palanen, sillä kaikillahan on joskus pahat päivänsä, jonka savuja sitten päästellään pelin parissa – jolloin myös itse pillastuu tavallista herkemmin.

Riotin suuri tavoite on opettaa ihmiset käyttäytymään urheilullisemmin ja reilummin, sen sijaan että heidät kylmästi bannittaisiin.

”Sen sijaan että sanoisimme, hei mulkero, lopeta tuo, me sanomme, hei, kaikki muut käyttäytyvät ihan nätisti, mitä ihmettä sinä teet?”

”Verkkoyhteisö kehittyy eri tavalla kuin kasvokkain. Verkossa ei ole kiinteitä sääntöjä, joten heille pitää opettaa niitä. Eräskin aiemmin huonosti käyttäytynyt pelaaja on kertonut, että he eivät edes tajunneet f-sanan olevan jotenkin ruma. Toiselle näytimme logista mitä kaikkea hän on oikein pelissä kirjoitellut, ja häntä oikein hävetti nähdä miten huonosti hän oli käyttäytynyt.”

”Moni heistä ei ole koskaan oppinut, että teoilla voi olla seurauksensakin.”

Erittäin kattavan artikkelin Riotin sosiaalisesta kulmasta ja pelaajien käytöskoulusta voi lukea GamesIndustry-saitilta.

Lue juttu: Riot: Don’t ban your players, reform them

Lisää aiheesta

League of Legends -ammattipelaajia bännättiin huonon käytöksen johdosta

League of Legendsin pelaajat oppivat vihdoin käyttäytymään

LoL ei ole naurun asia, vaan jättihitti

LoL-kehittäjä parantaa pelaajien käytöstä neurobiologin avulla

MLG rankaisi sopupelaajia