Uusimmat

Mainostaja jyrähti – liian huono arvosana maksoi pelitoimittajan työpaikan

30.11.2007 13:41 Miikka Lehtonen

Kyllä näinä hetkinä saa taas olla ammatistaan ylpeä. Eräs amerikkalaisen GameSpot-pelisaitin päätoimittajista on tiettävästi saanut potkut virastaan annettuaan Kane & Lynch -pelille liian huonon arvosanan, kun saittiin reilusti mainosrahaa panostanut pelin julkaisija veti herneitä nenäänsä.

Jos joku on vieraillut GameSpotin sivuilla viimeisen reilun kuukauden aikana, hän ei ole voinut välttyä huomaamasta runsasta Kane & Lynch -markkinointia. Pahimmillaan koko saitin etusivu oli verhottu peliaiheiseen grafiikkaan ja mainoshärpäkkeisiin. Kun GameSpotin arvosteluvastaava lopulta julkaisi oman mielipiteensä pelistä – antaen sille arvosanan 6.0, joka vastaa GameSpotin asteikolla ”kohtuullista” – Eidos veti ämpärillisen herneitä nenäänsä ja esitti uhkavaatimuksen – joko Gerstmann tai Eidoksen mainosrahat olisivat lähdössä. GameSpotia kustantava CNet piti mielummin rahat ja erotti 11 vuotta saitin parissa työskennelleen Gerstmannin.

GameSpotin oma keskustelupalsta täyttyi hetkessä vihaisten lukijoiden palautteesta ja kun sylttytehtaan osoite selvisi, väkijoukko levisi myös Eidoksen omille foorumeille. Ne suljettiin hetkeä myöhemmin täysin mitenkään asiaan liittymättömän teknisen vian vuoksi. Uskokoon ken haluaa. Tapahtunut on saanut laajaa huomiota muuallakin ja esimerkiksi Penny Arcade ehti ottamaan tuoreeltaan kantaa tapahtuneeseen sarjakuvan muodossa.

Tapaus jättää ruman ja haisevan tahran koko pelijournalismin kasvoille, sillä viime vuosina lähes kaikki vähänkään uskottavammat saitit ja lehdet ovat pyrkineet jättämään jälkeensä 90-luvun aikana ryvettyneet maineensa ja osoittamaan, että toimituksellinen linja pitää mainostajien ja PR-henkilöiden painostuksesta huolimatta. Tässä oli myös onnistuttu monilla tahoilla sangen hyvin, kuten esimerkiksi aggressiivisesti markkinoidun ja hypetetyn Lairin saamat arvosanat osoittivat.

Surkuhupaisasti juuri Jeff Gerstmannia ja tämän komentamaa GameSpotin arvostelutiimiä pidettiin hyvänä esimerkkinä muutoksen tuulista, sillä saitin linja oli näiden vuorolla muuttunut reilusti aiempaa uskottavampaan suuntaan, eikä männävuosien tapaisia yliarvosteluja enää nähty. Tämä ei kuitenkaan loppupelissä näyttänyt painavan paljoakaan CNetin vaakakupissa.

Onko Kane & Lynch mielestäsi Gerstmannin pisteiden arvoinen?

Katso tilanne vastaamatta

Muropaketin uusimmat