Meni Wasteland 2 syteen tai saveen, Brian Fargo tykkää Kickstarterista

30.10.2012 12:15 | Miikka Lehtonen

Brian Fargo oli kiistatta viime kevään suuria Kickstarter-voittajia. Vaikka ennakkoon vähän jännittikin, miten palttiarallaa 30 vuotta vanhan HC-roolipelin jatko-osa pärjäisi, Fargo keräsi peliyleisöltä miljoonapotin. Hyvä kokemus? Sen verran hyvä, että Fargo jatkaa Kickstarterin käyttöä, kävi Wasteland 2:n miten kävi.

Unity 3D -pelikehitysympäristön Unite 2012 -tapahtumassa puhunut Fargo tunnusti rakkautensa Kickstarteria ja yleensäkin crowdfundingia kohtaan, kävi Wasteland 2:n miten kävi. Peli ei siis ole sen suuremmissa vaikeuksissa, vaan jotkut pohtivat jo sellaistakin tulevaisuutta, jossa Fargo tienaa pelillään tarpeeksi rahaa jatkaakseen itsenäisenä kehittäjänä ilman perinteistä ja monia turhauttanutta julkaisija-rahoitusmallia. Mutta tuli sitten tyhjä arpa tai jättipotti, Fargo tykkää crowdfundingista.

”Palaisin joka tapauksessa crowdfundingin pariin. Sen avulla voimme antaa ihmisille asioita, joita he eivät voi saada vain kaupasta pelejä ostamalla. Jotkut ihmiset haluavat olla NPC-hahmoja, toiset haluavat itselleen omistetun patsaan pelimaailmaan, jotkut taas vaikka hienomman pelilaatikon tai mukana tulevan novellin. Nämä eivät ole pelkkiä jippoja vaan lisäävät paljon lisäarvoa pakettiin.”

”Tämä on myös mainio tapa parantaa tuotetta yleisestikin. Minä arvostan tätä kommunikaatiota, koska kun ihmiset lyövät rahansa tiskiin ennakkoon, he ovat sitoutuneempia tunteellisesti. Ja kun meillä on tällainen armeija ihmisiä mukana projektissa, julkaisun jälkeenkään ei tarvita mitään hirveää mainoskampanjaa.”

Mutta onko moraalisesti oikein, että muutenkin rahoituksen kasaan saava pelikehittäjä palaisi takaisin yleisönsä luokse hakemaan lisää, kysyttiin tapahtumassa. Itse nyrpistän hieman naamaani koko kysymyksen asettelulle, sillä se on mielestäni aika naiivi tapa ajatella asiaa. Tuskinpa Fargo tienaa pelillään kymmeniä miljoonia ja pystyy pyörittämään ongelmitta firmaansa seuraavien vuosien ajan kehittäessä seuraavaa peliään. Mutta kysymys kysyttiin ja siihen vastattiin.

”On, koska tässä ei puhuta pelkästään rahojen hankkimisesta. Vaikka Wasteland 2 myisi reilusti ja saisin siten rahat toiseen peliin, haluan pitää tämän suhteen elossa. Oletetaan että minä saan pelini valmiiksi, jolloin kaikki minua tukeneet saavat sen, mitä he olisivat joka tapauksessa ostaneet. Mutta jos pitchaan uuden peli-idean Kickstarteriin ja kukaan ei tue sitä, niin minähän olen todella iloinen, etten tehnyt peliä. Minulle on hyödyksi, että käytän aikani ja vaivani sellaisten pelien tekemiseen, joita ihmiset haluavat pelata. Ei siinä ole mitään vikaa, koska loppujen lopuksi ihmiset saavat sen, mitä he halusivat.”

Hyvä vastaus. Kickstarterhan todellakin on myös erinomaisen hyvä työkalu ennakkokiinnostuksen arviointiin. Miksi käyttää kolme vuotta elämästäsi sellaisen pelin kehittämiseen, jota kukaan ei halua lopulta pelata?

Lähde: GamesIndustry.biz

Lisää aiheesta

Wasteland 2 -tiimi puntaroi suuria linjojaan

Wasteland 2 ei olekaan hihasta tempaistu peliprojekti

Mitä Tim Schafer edellä, sitä Brian Fargo perässä

Lue myös

Jänskiä pelattavaa pikkurahalla Steamin halloween-alesta

Kauhea melu tyhjästä: kyllä, mobiilipelit keräävät sinusta tietoja. Kuka muka yllättyi?