UUSIMMAT

Oculus Rift on hirvittävän hintainen

07.01.2016 11:00 | Miikka Lehtonen

Virtuaalitodellisuuden uutta tulemista on odotettu monessakin taloudessa kuin kuuta nousevaa. Myös Domessa useampi meistä nimesi ensi vuoden odotetuimmaksi jutukseen VR:n tulemisen. Sony, Oculus ja monet muut firmat valmistautuvat julkaisemaan omia laitteitaan, joille toivotaan ja odotetaan suurta yleisöä.

Näistä se tunnetuin ja näkyvin lienee ollut Oculus-firman valmistama Oculus Rift, joka oli se uuden VR-aallon käyntiin potkaissut ja useampaan kertaan lykkäilty laite. Rift-laseista on julkaistu vuosien varrella parikin kehitysversiota, mutta niiden teknologia on ollut alkeellista ja puutteellista. Kun lopullisen version julkaisua on siirrelty ja firma on kieltäytynyt kommentoimasta hintaa, moni pelkäsi jo pahinta. Eikä suotta: Oculus Rift on hyvin kallis laite.

Oculus ilmoitti eilen, että laitteen myyntiversio tulee kustantamaan Yhdysvalloissa 599 taalaa, eli noin 555 euroa. Tämä olisi jo itsessään yläkanttiin kuluttajatuotteeksi tähdätyltä laitteelta, jonka täytyy saavuttaa suuri kriittinen massa tullakseen toimivaksi alustaksi, mutta koska me asumme EU:ssa, eihän se tähän jää. Samaan syssyyn kävi ilmi, että Saksassa laite tulee maksamaan 699 euroa jo ennen toimituskuluja. Niiden kanssa hinta on 750 euroa. Kun huomioidaan, että Suomessa on tiukempi ja korkeampi verotus ja kaikki on muutenkin hintavampaa, Oculus-lasien Suomen hinta tulee liikkumaan vähintään lähellä 800 euroa.

Suoraan sanoen se on aivan helvetisti liikaa. Olin itse lähdössä täysillä mukaan VR:n uuteen tulemiseen, mutta ei kyllä kiinnosta maksaa vajaata 800 euroa lasien ensimmäisestä kuluttajaversiosta, varsinkaan kun pelituesta ei ole tietoa. Täytyy myös muistaa, että pelkkä Oculus Rift ei riitä. Lasit pyörivät korkealla resoluutiolla ja VR-pelien täytyy pyöriä vähintään 90 FPS:n nopeudella, jotta pelaajalle ei tule kokemuksesta hirvittävää pahoinvointia. Tarvitaan melkoista PC-rautaa pyörittämään näyttäviä ja moderneita pelejä sellaisilla nopeuksilla ja resoluutioilla. Yhtälöä pahentaa vielä se, että paketti ei sisällä edes ainuttakaan Oculus Touch -ohjainta, eli 3D-ohjauksen mahdollistavia erityisohjaimia, jotka julkaistaan lisävarusteina myöhemmin tänä vuonna.

Näyttääkin pahasti siltä, että ainakin Oculus Rift tulee jäämään vuonna 2016 harvojen herkuksi. Miten mahtaa käydä kilpailijoiden?

Lähde: Oculus

Keskustelu

No nämä domen uutiset ovat muutenkin aika amatööritasoa isompiin julkaisuihin verrattuna. Ei paljoa näy näin subjektiivista ”musta tuntuu” artikkelia ja hienompia fiilispohjalta heitettyjä hinta-arvioita. Ehkä kannattaa myös hetki miettiä miksi laite on niin kallis. Sitten heitetään mukaan Jukan jäätävän määrän typoja sisältävät artikkelit ja ”tykkään tästä pelistä niin teen siitä ihan perkeleen monta videota ja postaan jokaisen erikseen” -juttuja. Tai ehkä tämä on enemmän blogi? Siltä vaikuttaa.

Enpä olisi jaksanut vaivautua tätä kirjoittamaan, mutta tämä artikkeli katkaisi kamelin selän. Voisi edes vähän yrittää nostaa kirjoitusten tasoa.

/Whine off

Tosiaan, kun ajattelee kuinka ihmiset ostavat joka vuosi sen uuden 700e luurin tai tonnin taikka parin arvoisia telkkareita muutaman vuoden välein niin ei tämä tälläiseltä ensimmäisen aallon VR-laitteelta nyt ihan hirveä hinta ole. Kyllähän tässä on käynyt perinteiset ja ”markkinointi” vähän pissi. Laseja oli kovasti lupailtu sinne 400 dollarin ja ehkä vähän päälle luokkaan vaikka parin viikon aikana onkin vihjailtu että hinta tulee olemaan suurempi mitä moni odottaa. Tieto ei tosin ole tavoittanut kaikkia, sillä moni ei varmasti seuraa jokaista mahdollista haastattelua/kommenttia kehittäjiltä ja Oculuksen olisikin pitänyt hieman kova äänisemmin varoitella että näin tulee käymään niin ei olisi taas internetin tarvinnut repiä pelihousuja.

Kuten kirjoitin Muropaketin puolelle:

Tuo korkeasta hinnasta itkeminen on aika naurettavaa ja tietämätöntä. Oculuksella oli kaksi vaihtoehtoa: joko tehdä halpa laite, joka olisi ollut ominaisuuksiltaan huono ja aiheuttanut kaikille karvaan pettymyksen TAI tehdä laadukas ja alkuperäistä suunnitelmaa kalliimpi laite, joka lunastaisi ihmisten odotukset. Vai idiootti olisi valinnut ensimmäisen vaihtoehdon.

Ja uutisen väite, että pelituesta ei ole tietoa, on täysin hatusta vedetty.

Ja hei, Miikka, cmoon nyt noiden väitteiden ja mutuilujen kanssa. ”vähintään lähellä 800 euroa”, se on 742e Suomeen, piste. Ja oikein tuotteelle sopiva hinta, kun vähän viitsisit objektiivisesti miettiä ja vertailla hintaa muuhun huippuelektroniikkaan.

Aivan samanlaista porua ja itkuilua kuin joka ikisen vähänkään negatiivisen Oculus-uutisen kohdalla, oli kyse sitten facebookista, xbone ohjaimesta tai hinnasta. Nyt hissukseen nolona odotellaan että kohu menisi ohitse ja tämä henkinen purkaus unohtuisi…

Hehheh. Itse olen ollut koko ajan sitä mieltä, että ei tämä ”VR-aalto” niin vaan tule kaiken kansan keskuuteen vaikka monet sitä niin hypettää. Minulla on tutkimustaustaa silmänäyttöjen keskuudessa 2000-luvun vaihteessa, ja vaikka tekniikka siitä on kehittynytkin, niin…
Jäänee siis tälläkin kertaa rikkaiden, ”pappa betalar” poikien, sekä tutkijoiden huviksi.

Sanoin samaa älypuhelimista ”Kuka idiootti nyt tuommoista tunnotonta pintaa hinkkaisi, nappien sijaan?”. 742e on saman verran kuin keskiverto telvisio, ja kaikkea muuta kuin utopistinen hinta täysin uuden kategorian ensimmäiselle tuotteelle, jolla tekee helkutisti enemmän kuin sillä telvisiolla.

Mikäli hinta ei sovi niin ok, odottaa CV2, silloin saa edellistä taas puoleen hintaan. CV1:n pre-order jono on jo nyt niin valtaisa, että aalto taisi tulla jo, riippumatta olitko siinä mukana tai et.

@ pone:
Jos nyt yleistit ”älypuhelimet” kosketusnäyttöön, niin minä kyllä olin alusta alkaen sitä mieltä, että _toimiva_ kosketusnäyttö on se ainut mahdollinenn kehitysaskel tulevaisuuden UI:lle (siihen asti kunnes aletaan teknologian tarpeeksi kehittyessä puhumaan neuraali-liitynnöistä, heh).

No pakkohan se on uskoa, jos kerran kuudentoista vuoden takaa löytyy tutkimusmateriaalia siitä, että tekniikka ei koskaan mene eteenpäin.

Hmm, mielenkiintoinen trollaus ja vääristely. Oma lehmä ojassa, vai?

Vai, että trollaus. Kerrohan nyt omin sanoin mitä tarkoitit? Itse kuitenkin otit tutkimusmateriaalin esiin noinkin kaukaa. On totta, että lähtökohdat ei ole virtuaalitodellisuudelle kovin hyvät, mutta jostain se on lähdettävä.

@ pone ja matisky:
No hyvä. Sanotaan sitten näin: minä ennustan että silmänäyttö-VR ei tule lyömään itseään läpi vieläkään. Se on mun mielessä vähän sama kuin ”kuvapuhelin” aikoinaan. Monesti siitä ennustettiin ”kaikenparantavaa” juttua, koskaan se ei oikeasti ottanut tuulta alleen. Tekniikka vaan ei vieläkään salli tarpeeksi halpaa ja tarpeeksi mukavakäyttöistä VR sovellusta jokajampalle. Ehkä kymmenen vuoden päästä voidaan yrittää uudestaan.

Muropaketin uusimmat