Uusimmat

Pakotteita ja lahjoituksia: Näin peliala reagoi Vladimir Putinin hyökkäykseen Ukrainaan

06.03.2022 21:38 Muropaketin toimitus

Venäjä hyökkäsi helmikuun lopulla Ukrainaan, jonka seurauksena Venäjää kohtaan on asetettu raskaita talouspakotteita. Myös peliala reagoi vahvasti, sillä alan monet suuret toimijat ovat kertoneet omista pakotteistaan ja toimistaan.

Viimeisin pakotteisiin ryhtynyt pelialan suuryritys on Activision Blizzard, joka lopetti pelien myynnin Venäjällä. Muita pelien myymisen lopettaneita suuryhtiöitä ovat CD Projekt Red, Epic Games ja EA Sports, joka lisäksi poisti Venäjän maa- ja seurajoukkueet FIFA 22:sta ja NHL 22:sta.

Microsoft meni hieman pidemmälle, sillä se lopetti kaikkien tuotteiden ja palveluiden myynnin. Tämä koskee myös Xboxia. Sony puolestaan lopetti Gran Turismo 7:n myymisen Venäjän markkinoilla. Kaikki pakotteet eivät kohdistu ainoastaan Venäjään, vaan niistä joutuu lisäksi kärsimään myös Valko-Venäjä, joka on osallisena Venäjän hyökkäykseen.

Peliyhtiöt ovat tehneet mittavia lahjoituksia eri avustusjärjestöille, sillä esimerkiksi Wargaming antoi lähes miljoona euroa humanitaarisen kriisin helpottamiseksi. 11 Bit Studios lahjoitti yhden viikon pelimyynnin verran Ukrainan punaiselle ristille, eli noin 620 000 euroa. Cyberpunk 2077 -kehittäjä CD Projekt Red lahjoitti yli 200 000 euroa, ja yhtiö joutui lahjoituksen ja pelien myynnin lopettamisen takia venäläisten pelaajien tähtäimeen, sillä yhtiön pelejä on tarkoituksella arvioitu Steamissa huonoin arvosanoin.

Monet yhtiöt auttavat Ukrainassa asuvia työntekijöitä ja näiden perheitä poistumaan maasta, ja tarjoamalla heille asumisjärjestelyjä naapurimaista. Eräinä apukeinoina on käytetty etukäteen maksettuja palkkoja ja muita rahoitusjärjestelyitä.

Yhtiöiden lisäksi myös yksittäiset pelialan ammattilaiset ovat osallistuneet varojen hankkimiseen. Pelilegenda John Romero julkaisi uuden Doom 2 -tason Ukrainan tueksi, ja tuotot lahjoitetaan kokonaisuudessaan avustusjärjestöille. Eräs indie-studio puolestaan päätti nostaa pelinsä hintaa yli kymmenkertaiseksi, mutta vain Venäjällä.

Pelialalla on monia yhtiöitä, joilla on toimisto Ukrainassa. Eräs tällainen yhtiö on Stalker-pelejä kehittävä GCS Game World, joka tiedotti keskeyttäneensä työskentelyn siihen saakka, kunnes Ukraina on voittanut sodan. Ubisoftin ukrainalaiset studiot sijaitsevat Kiovassa ja Odessassa, ja Ubisoft kertoi tarjoavansa kaikki sen resurssit alaistensa hyvinvoinnin takaamiseksi. Lisäksi myös Crytekillä ja Frogwaresilla on toimistot Ukrainassa.