UUSIMMAT

Pelit syntipukkeina Venäjän ammuskeluun

13.11.2012 10:30 | Juho Anttila

Manhunt

Kun jotain niin järkyttävää tapahtuu, etteivät ihmiset kykene moista käsittelemään, etsitään yleensä ensimmäisenä helppoja syntipukkeja. Viime viikolla venäläinen toimistotyöntekijä Dmitry Vinogradov ampui viisi työtoveriaan. Mikäpä muukaan tähän voisi olla syypää kuin videopelit?

Tällä kertaa selvästi henkisesti epävakaan henkilön rajan yli heilauttaneeksi viihdetuotteeksi valikoitui Rockstarin ennenkin pahennusta herättänyt Manhunt. Vinogradov oli sattunut pelaamaan sinällään aivan muilla kuin pelillisillä ansioilla mainetta kerännyttä murhasimulaattoria. Itsestään selvä selitys tragedialle löytyi siis.

Nyt julkisuudessa on vaadittu kyseisen pelin myyntien kieltämistä. Tämän lisäksi väkivaltaisille peleille puuhataan laajamittaisempiakin kieltoja halki koko Venäjän. Perin kätevää, sillä nyt aikaa ja energiaa ei tarvitse tuhlata tragediaan johtaneiden syiden aikaa vievään ja hankalaan tarkempaan tutkintaan.

Manhunt ei ole valokeilassa aivan ensimmäistä kertaa. Muistamme vielä, kuinka Warren Leblanc -niminen nuorukainen tappoi ystävänsä Stefan Pakeerahin. Leblancin väitettiin ottaneen mallia väkivaltaisesta pelistä. Myöhemmin tosin selvisi, että peliä pelasi Leblancin sijaan Pakeerah itse.

Lienee selvää, etteivät väkivaltapelit tee yhdestäkään tasapainoisesta ihmisestä hullua murhaajaa. Myös Vinogradovin tapauksessa syitä naksahdukselle pitäisi etsiä kokonaisuudesta. Vinkkiä voi saada muun muassa siitä, että yksi ammutuista oli Vinogradovin entinen tyttöystävä. Peliväkivallastakin on toki syytä keskustella, mutta ilman perusteettoman syyttelyn mukanaan tuomaa hysteriaa.

Lähde: The Market for Computer and Video Games

Lisää aiheesta

Teinitissejä ja verisiä orgioita – pelialan suurimmat skandaalit

David Jaffe joutui selittelemään Twisted Metalin suuseksi-kommenttejaan

Brittilehti keksii 3DS-kauhujuttuja omasta päästään

Lue myös

Skylanders: Giants (PS3, Wii, Xbox 360)

Uudet ja vanhat pelit kiersivät pelienvaihtotorilla

Black Opsia puskee kohta YouTuben täydeltä – livenä

THQ:n jama oli odotettua pahempi: velat painavat urakalla niskaan

Keskustelu

@3:

Olisi hyvä muistaa, että normaali ihminen tuo ammuskelijakin on ollut ja että sairaus se mielisairauskin on. Hulluja ei saa hoitoon ennen kuin pääsee diagnosoimaan, eikä mikään estä ns. ”normaalia” ihmistä sekoamasta hetkellisesti.

Kaikki terveet ihmiset kärsii mielenterveys ongelmien tapaisista oireista ainakin kerran elämässään. Useimmat näistä ihmisistä pystyy ratkomaan ongelmat itse.

Venäjällä tapana on, että ongelmia ei ratkota vaan syytetään muita valtioita/tuotteita tai keksitään mediassa mikä tahansa tekosyy ettei asia nostattaisi valtiota arvostelevaa kohua.

Tässä tapauksessa ei puhuta esim. Rehottavasta laittomien aseiden kaupasta venäjällä, puutteellisesta mielenterveys huollosta, joista viimeiseksi mainittu on varmasti yksi osasyy tapahtumakululle.

Syitä voi olla monia, mutta pelistä se nyt tuskin johtuu jos kyseessä ei esimerkin mukaisesti ollut mikään sosiaalisesti eristäytynyt henkilö, jos oma akkakin piti ampua.

”normaali” ihminen ei lähde ammuskelemaan jos vähän ahdistaa vaan hakee ammatti apua.

En nyt todellakaan lähde määritteleen kuka on normaali ja kuka ei, mutta jos painelee jonnekkin lahtaamaan jengiä niin ei kyllä ihan kaikki lepakot ole tapulissa. Eli jos ei lahtaa ihmisiä niin kuuluu ”pappa betalar” ryhmään?

Nythän tässä rangaistaan nimenomaan sitä perusihmistä joidenkin yksilöiden takia. Toki noin tapahtuu aina, mutta silti.

@1 ”Hullut hoitoon sanon minä. Turha rankaista normaaleja.”

”Hullut hoitoon sanon minä.”

Te ”normaalit” pappa betalar – pellet niitä luotte, joten valivali.

”Turha rankaista normaaleja.”

Älä viitsi edes vitsillä sanoa olevasi normaali, normaalius on yleinen illuusio.

Itse nyt en yhtään epäile, etteikö pelit voisi laukaista kyseisen ”naksahduksen”, mutta kun kyseinen naksahdus voi tulla jo pelkästä maitopurkin tiputtamisestakin. Toisin sanottuna kyseiset henkilöt ovat ”loose cannons” ja enemmin tai myöhemmin jokin naksahtaa.

Onhan se toki paha sanoa, että mitään vaikutteita ei ole ottanut jos joku hullu painee GIGN-asusteet päällä jonnekkin ja alkaa ampukaan akimbo-tyylillä. Eiköhän silloin aika selvästi ole otettu vaikutteita peleistä/elokuvista. Jos noita ei olisi niin olisi ottanut vaikutteita vaikkapa hirven metsästyksestä. Vaikutteita otetaan aina, mutta ei ne silti ole syypää tapahtuneeseen. Yhtä lailla kouluammuskeluja on enemmän, koska joku teki niin.

Hullut hoitoon sanon minä. Turha rankaista normaaleja.

Siltikin jokut pelit voisi kyllä suosiolla mennä jonkin ”filtterin” läpi, koska välillä aiheet on kyllä suoraan sanottuna niin tyhmiä. ”Peliteollisuuden” mestariteos X (Juoni: tapa ihmisiä). Luovaa, todella luovaa. Sama kuin katselisi leffaa, missä ei ole juonta vain 1,5h pelkkää ampumista ilman repliikkejä.

Muropaketin uusimmat