Pelit syntipukkeina Venäjän ammuskeluun

13.11.2012 10:30 | Juho Anttila

Manhunt

Kun jotain niin järkyttävää tapahtuu, etteivät ihmiset kykene moista käsittelemään, etsitään yleensä ensimmäisenä helppoja syntipukkeja. Viime viikolla venäläinen toimistotyöntekijä Dmitry Vinogradov ampui viisi työtoveriaan. Mikäpä muukaan tähän voisi olla syypää kuin videopelit?

Tällä kertaa selvästi henkisesti epävakaan henkilön rajan yli heilauttaneeksi viihdetuotteeksi valikoitui Rockstarin ennenkin pahennusta herättänyt Manhunt. Vinogradov oli sattunut pelaamaan sinällään aivan muilla kuin pelillisillä ansioilla mainetta kerännyttä murhasimulaattoria. Itsestään selvä selitys tragedialle löytyi siis.

Nyt julkisuudessa on vaadittu kyseisen pelin myyntien kieltämistä. Tämän lisäksi väkivaltaisille peleille puuhataan laajamittaisempiakin kieltoja halki koko Venäjän. Perin kätevää, sillä nyt aikaa ja energiaa ei tarvitse tuhlata tragediaan johtaneiden syiden aikaa vievään ja hankalaan tarkempaan tutkintaan.

Manhunt ei ole valokeilassa aivan ensimmäistä kertaa. Muistamme vielä, kuinka Warren Leblanc -niminen nuorukainen tappoi ystävänsä Stefan Pakeerahin. Leblancin väitettiin ottaneen mallia väkivaltaisesta pelistä. Myöhemmin tosin selvisi, että peliä pelasi Leblancin sijaan Pakeerah itse.

Lienee selvää, etteivät väkivaltapelit tee yhdestäkään tasapainoisesta ihmisestä hullua murhaajaa. Myös Vinogradovin tapauksessa syitä naksahdukselle pitäisi etsiä kokonaisuudesta. Vinkkiä voi saada muun muassa siitä, että yksi ammutuista oli Vinogradovin entinen tyttöystävä. Peliväkivallastakin on toki syytä keskustella, mutta ilman perusteettoman syyttelyn mukanaan tuomaa hysteriaa.

Lähde: The Market for Computer and Video Games

Lisää aiheesta

Teinitissejä ja verisiä orgioita – pelialan suurimmat skandaalit

David Jaffe joutui selittelemään Twisted Metalin suuseksi-kommenttejaan

Brittilehti keksii 3DS-kauhujuttuja omasta päästään

Lue myös

Skylanders: Giants (PS3, Wii, Xbox 360)

Uudet ja vanhat pelit kiersivät pelienvaihtotorilla

Black Opsia puskee kohta YouTuben täydeltä – livenä

THQ:n jama oli odotettua pahempi: velat painavat urakalla niskaan

Muropaketin uusimmat