Uusimmat

Punch Club on waretettu yli 1,6 miljoonaa kertaa, ostettu vain 330 000

22.03.2016 21:00 Miikka Lehtonen

Piratismi on iso juttu, mutta miten iso? Se on kysymys, josta väännetään jatkuvasti kättä. Erilaisia lukuja heitellään ilmaan tiheästi, mutta niitä on vaikea nielaista sellaisenaan, koska niihin liittyy paljon erilaisia muuttujia ja tekijöitä, joita on mahdoton muuttaa konkreettisiksi numeroiksi. Tuoreimmat numerot ovat kuitenkin karua luettavaa varsinkin pienen studion perspektiivistä.

Lazy Bear Gamesin Punch Club julkaistiin Steamissa loppuvuodesta 2015. Peli on sittemmin myynyt yli 330 000 kappaletta, mikä on sangen kunnioitettava luku. Pelaajia pelillä on kuitenkin pari miljoonaa, mikä tarkoittaa sitä, että noin 1,6 miljoonaa pelaajaa on piratisoinut sen.

”Vaikka on vaikea taistella piratismia vastaan — ja useimmat DRM-järjestelmät ovat maksaville asiakkaille kamalia — ei voi väittää, ettei sillä olisi vaikutusta”, Lazy Bearin perustaja manaili blogipostauksessaan.

Tarkoittaako tapahtunut nyt sitä, että Lazy Bearilta jäi piratismin myötä saamatta 1,6 miljoonan maksavan asiakkaan rahat? Ei. Mikään mahti maailmassa ei takaa, että jos peliä ei olisi pystynyt piratisoimaan, kaikki nuo 1,6 miljoonaa asiakasta olisivat ostaneet sen. Jokainen pystyy ihan maalaisjärjelläkin toteamaan, että kynnys klikata ”wareta peli” -nappia on pienempi kuin pulittaa pelistä pyydetyt 9,99 euroa, varsinkin kun moni piraateista tuli tilastojen mukaan maista, joissa moinen summa on suhteessa todella suuri. Toisaalta on myös mahdoton sanoa, kuinka moni maksavista asiakkaista vaikka ensin testasi wareversiota ja sitten päätti maksaa pelistä pyydetyn hinnan. Tuskin kovinkaan moni, mutta vaikutusta on mahdoton eliminoida.

Itse pidän tällaista piratismia paljon haitallisempana kuin sitä, että joku warettaa EA:n tai Activisionin uusimman hittipelin. Toki se rahan menetys kismittää varmasti suurempiakin julkaisijoita ja elää heidänkin pitää, mutta siinä missä vaikka 200 000 taalan tulonmenetykset voivat saada jonkun suuren firman pomon ilmeen vähän kireämmäksi, pienen indiestudion tapauksessa se voi tarkoittaa, että koko studiota ei enää ole.

Joka tapauksessa kannattaa lukaista Lazy Bear -heebon postaus, siinä on kiinnostavaa pohdintaa.

Lähde: Lazy Bear Games

Miikka Lehtonen

Muropaketin uusimmat