UUSIMMAT

Runoilevia kääpiöitä? Kyllä, Dwarf Fortressin partajehut ovat kunnon sanaseppoja, toisin kuin Pratchettin

16.02.2015 13:30 | Jukka O. Kauppinen

Erinomaisen repeilytyttävä näpertelyseikkailu Dwarf Fortress on siitä mainio peli, että kahden veljeksen alkujaan ihan hupiprojektina aloittaman teoksen ei tarvitse kumarrella minnekään tai kellekään. Veljekset tekevät peliin mitä huvittaa, joten jos he vaikka haluavat pelin luovan runoja, niin sehän laitetaan luomaan runoutta.

Dwarf Fortressin runogeneraattori onkin jo aika pitkällä. Peliin on jo tehty useita runopohjia, joiden pohjalta peli luo automaattisesti ehtaa kääpiörunoutta. Pelin näkemys kääpiörunoudesta on sitä paitsi vähän laajempi ja monipuolisempi kuin vaikkapa Terry Pratchettilla, jonka Kiekkomaailma-kirjoissa kääpiörunous ja –musiikki rajoittuvat lähinnä kultaisiin asioihin.

Biisi ”kultaa kultaa kultaa” on näet lähes yhtä suosittu kuin toinen kääpiöklassikko ”kultaa kultaa”, mutta kummallakaan ei silti mitään sanottavaa, kun kääpiöbaarissa kaikki yhtyvät ”kultaa kultaa kultaa kultaa” –biisin kertosäkeeseen. Sehän menee tietysti näin: ”kultaa kultaa kultaa kultaa.”

Melkoisia vekkuleita. Niin myös nuo Dwart Fortressin ASCII-kääpiöt, joiden runoelmat tulevat olemaan varmasti melko villejä – tietokoneen rakentamat runot pelimaailmasta kaivettavilla sanoilla ja tapahtumilla kun ovat välillä taatusti mielennyrjäyttävällä tavalla omituisia.

Mutta miten tietokoneen luoma kääpiörunous vertautuu vogonien runouteen?

Lisätietoja: http://www.bay12games.com/dwarves/

Lisää aiheesta

ASCII-kääpiöistä tehtiin kääpiömekaaninen laskukone 

Dwarf Fortress – iloiset kääpiöt uppoavassa vuoristoluolassaan 

Nuo mainiot kääpiöt ascii-linnassaan 

Rimworld-ennakko (Linux, Mac, PC)