Uusimmat

Shenmue III ei synny pelkällä joukkorahoituksella – ”10 miljoonalla teemme hiekkalaatikon”

22.06.2015 14:28 Jukka O. Kauppinen

Harvojen kokema, joidenkin rakastama alkujaan Segan julkaisema Shenmue-pelisarja saa kolmannen osan, jahka Yu Suzukin pelitiimi pääsee kunnolla vauhtiin ja saa teoksensa joskus valmiiksikin. Puolentoista vuosikymmenen ajan odoteltu saaga on saanut joukkorahoitusrakkautta oikein urakalla, sillä haettu kahden miljoonan taalan minimi täyttyi noin vuorokaudessa. Mutta vaikka mittari tikittää jo 3,5 miljoonassa, niin ei sekään vielä riitä.

Shenmue III:sta on itse asiassa työstetty jo pidemmän aikaa, eikä joukkorahoituskeräys syntynyt tyhjästä. Tiimi on saanut mukaansa myös Sonyn, joka on yksi projektin taustarahoittajista ja tarjoaa myös teknistä ja moraalista tukea. Mikä tärkeintä: luultavasti peli ei olisi säväyttänyt likimainkaan samalla tapaa, ellei Sony olisi antanut sille slottia E3-lehdistötilaisuudessaan.

Joukkorahoitus on suuressa kuvassa tosin vain osa pelin budjettia. Sony ja muut taustarahoittajat tuovat pottiin omat osuutensa nyt, kun he ovat saaneet vakuuden siitä, että pelisarja ylipäätään kiinnostaa ketään. Voinee sanoa, että varsinainen kehitystyö hoituu kulissientakaisella rahalla ja sisältö syntyy pelaajien panoksella.

Yu Suzuki onkin todennut, että jos joukkorahoitus yltää viiteen miljoonaan, niin ”voin tehdä peliin yhden todella kovasti haaveilemani asian.”

Kymmenellä miljoonalla joukkorahalla Shenmue III:een voidaan rakentaa jo kunnollinen avoin maailma, varsinainen hiekkalaatikko.

Alkuperäinen Shenmue maksoi kuitenkin hurjat 47 miljoonaa dollaria (inflaatiokorjattuna tämän päivän rahassa 61 miljoonaa). Vaikka valmista Unreal Engine 4 -tekniikkaa käyttävä pienempi tiimi voikin tehdä ihmeitä pienemmälläkin rahalla, niin kyllähän se silti on että rahalla saa ja keppihevosella pääsee – vähemmällä rahalla saa vähemmän.

Oma kysymyksensä on sekin, että Yu Suzuki kavereineen on failannut Shenmue-pelien kanssa jo useita kertoja. Shenmue ja Shenmue II olivat taloudellisia katastrofeja, eivätkä myöhemmät Shenmue Online –morppi ja Shenmue City –mobiilipeli pärjänneet sen paremmin. Shenmue Onlinea ei loppumetreillä edes julkaistu, eikä Shenmue City kiinnostanut juuri ketään.

Loppumetreillä – niin hieno peli kuin se ensimmäinen Shenmue olikin – koko Shenmue-sarjan historia on jatkokertomus taloudellisista epäonnistumisista ja peleistä, jotka eivät ole kiinnostaneet suurta yleisöä.

Samalla pelisarjan luoja Yu Suzuki on hahmo, jonka suurimmat menestykset sijoittuvat 1980- ja 1990-luvuille. Hang-On, Out Run, After Burner ja Virtua Cop ovat saaneet 2000-luvulla kaverikseen lähinnä jatko-osia ja muutaman kehnon mobiilipelin. Liikoja kiertelemättä voi sanoa, että mobiilipeleistä on todella iso loikka takaisin AAA-kehityksen ykkössarjaan. Mäki on sitäkin jyrkempi, kun tiimin edellinen oikea konsolipeli tehtiin PlayStation 2:lle.

Joten vaikka Shenmue III onkin todella hieno asia, kannattaa ne ruusunpunaisimmat fanilasit jättää pöydälle ja toivoa parasta.

Tällä haavaa peliä tehdään PC- ja PS4-alustoille. Uudetkin alustat ovat mahdollisia ja niitä saatetaan lisätä jossain vaiheessa virstanpylväiksi.

Lisätietoja: Shenmue 3

Lisätietoja: https://en.wikipedia.org/wiki/Yu_Suzuki#Games_developed

Lähteet: Eurogamer, Eurogamer

 

Vuosituhannen viimeiseksi suureksi peliksi mainittu Shenmue näyttäisi mullistavan videopelien maailman. Roolipeliseikkailu, jossa on käsittämätön määrä hahmoja ja joka todella elää omaa elämäänsä.

Shenmue – peli vai elokuva?  

 

Lisää aiheesta

E3 2015: Shenmue 3 takoo joukkorahoitusmiljoonia 

Shenmue floppasi, taas kerran

Tekisinkö pelejä vai pornoa – kumpi voitti?

Wiikon wanha: Shenmue (Dreamcast) 

 

Lisää E3-messuiltakaikki E3 2015 -uutiset

RSS: https://muropaketti.com/pelit/feed

Muropaketin uusimmat