Uusimmat

”Sony ei tienaa PlayStation 4:llä”

21.11.2013 14:48 Teemu Viemerö

Sonyn uuden PlayStation 4:n suositushinta on 399 dollaria (Suomessa sen 450-470 euroa), mutta mitä konsolin valmistaminen yhtiölle maksaa? Kuluttajaelektroniikan analyyseistä tunnettu tutkimusyhtiö IHS iSuppli on arvioinut laitteen osien ja tuotannon maksaneen Sonylle noin 381 dollaria per konsoli, joka vastaa pyöreesti 282 euroa.

Konsolin kalleimmat osat ovat AMD:n suunnittelema APU-piiri ja GDDR5 -keskusmuisti. Keskusmuistia konsolista löytyy kahdeksan gigatavua. APU-piirin arvo on 100 dollaria, kun taas keskusmuistille kertyy kustannuksia 88 dollaria.

APU-piirin kalleutta perustellaan sen suurella koolla. Prosessorin pinta-ala on 348mm2, joka sisältää kahdeksan ydintä ja integroidun grafiikkaprosessorin. IHS kuitenkin huomauttaa, että vikojen todennäköisyys kasvaa mitä suurempi prosessori on. Tämä puolestaan laskee tuottoja ja nostaa kuluja.

Muita huomattavia kuluja tulee konsolin 500 gigatavun kiintolevystä (noin 37 dollaria), Blu-ray-asemasta (28 dollaria) ja ohjaimesta (18 dollaria).

IHS ei ole kuitenkaan erotellut konsolin tutkimus-, kehitys-, mainos- ja rahtikuluja, jotka muodostuvat konsolin osien ja konsolin kokonaiskustannuksista. Jäljelle jäävien kulujen suuruudeksi jää 110 dollaria.

Sony ei hyödy taloudellisesti konsolin myynneistä, mutta yhtiö ei ota takkiinsa läheskään niin paljoa kuin PlayStation 3:n kohdalla. Tuolloin konsolin tuotantokustannukset olivat julkaisun aikoihin 805 dollaria, kun myyntihinta oli vain 599 dollaria. PlayStation 3:n tuotantokuluja nosti kallis Cell-prosessori ja silloista uutta Blu-ray-teknologiaa hyödyntävä asema.

Lähde: Ars Technica, Report: $399 PlayStation 4 costs about $381 to build

Kuva: Wired

Lisää aiheesta

Tältä se näyttää: Call of Duty Ghosts PlayStation 4:llä

Tältä se näyttää: Knack PlayStation 4:llä

Tältä se näyttää: Lego Marvel Super Heroes PlayStation 4:llä

Tältä se näyttää: suomiräiskintä Resogun PlayStation 4:llä