Sony teki rahaa ensimmäisen kerran neljään vuoteen

09.05.2013 14:50 | Jukka O. Kauppinen

Vaikka Sony tunnetaankin peleistään, konsoleistaan ja kuluttajaelektroniikastaan, niin firmalla on mennyt surkeasti jo monta vuotta. Työntekijöitä on vähennetty rankasti, osastoja suljettu ja kaikenlaista vyönkiristystä ja itsensäruoskintaa harrastettu, sillä korporaation tulos on ollut miinuksella jo monen vuoden ajan.

Synkästä tunnelista on kuitenkin päästy lopulta ulos, eikä ulkona ropise happosade – vaan aurinkokin ihan paistelee. Yhtiön 2012-vuosikertomuksen mukaan Sony näet teki 458 miljoonaa voittoa. Ensimmäisen kerran vuoden 2008 jälkeen. Vielä tilivuonna 2011 yhtiö rämpi 457 miljoonaa punaisella, mikä oli toki parannusta aiempien vuosien miljardimiinuksiin.

Merkittävä osa plussalle nousseesta tuloksesta johtuu paitsi kovasta säästökuurista, myös yhtiön kiinteän omaisuuden ja rakennusten myynnistä.

Sonyn pelipuoli raportoi myyneensä 3,4 miljoonaa PS2- ja PS3-konsolia sekä 1,3 miljoonaa Vitaa ja PSP:tä  2012-tilivuoden viimeisellä neljänneksellä, eli käytännössä 2013 alkuvuonna. Koko tilivuoden aikana isoja konsoleita myytiin 16,5 ja käsikonsoleita 7 miljoonaa. Konsolimyynnit eivät kuitenkaan yltäneet tavoitteeseensa, minkä johdosta Sony budjetoi 2013-tilivuodelle viisi miljoonaa myytyä Vitaa ja 10 miljoonaa PS3:sta.

PS4:n myyntilukuja yhtiö ei edes arvioi.

Pelimyyntien yhtiö toivoo kasvavan nykyisestä 266 miljoonasta 319 miljoonaan, digit mukaan lukien.

Vielä 2011 yhtiö teki yhden ainoan vuosineljänneksen aikana tappiota pahimmillaan 3,2 miljardia dollaria, kun samaan aikaan Microsoft teki yli viiden miljardin dollarin voittoa. Vuodenvaihteen paikkeilla Yhdysvaltain NASDAQ/NYSE-pörriarvoilla mitattuna Sony pieksi 12,4 miljardin taalan arvollaan 10,3 miljardiin arvotetun Nokian, mutta samaan aikaan Microsoftin markkina-arvoksi laskettiin 258 miljardia ja Applen 648 miljardia dollaria.

Plussalle nousseesta tuloksesta huolimatta Sonylla onkin vielä pitkä matka kuljettavanaan, sillä vuonna 2000 yhtiön osakkeen arvo oli kovimmillaan liki 160 dollaria ja senkin jälkeen pitkään plusmiinus 40 taalaa. Tänään se alle 18 dollaria. Plussalle noussut tulos on kuitenkin hyvä alku kohti parempaa, korkeakurssisempaa ja ennen kaikkea PS4:n täytteistä huomista.

Lisätietoja: Sony

Lisää aiheesta

PlayStation 4:n pääsuunnittelija: halusimme tehdä yksinkertaisemman konsolin

Sony raivaa tilaa indiepeleille

Sony vahvisti: PlayStation 4 ei vaadi aktiivista nettiyhteyttä

Toimituksen blogista: Vita palautti uskon myös PS4:ään