Sotilaat voittavat taistelut, mutta kenraalit saavat niistä kunnian – Napoleon Bonaparte

08.06.2013 16:00 | Jukka O. Kauppinen

Leevi Rantala matkasi panssarivaunujen maailmasta vähän kauemmas sotahistorian uumeniin. Ranskan suuren sotapäällikön Napoleon Bonaparten matkat ympäri Eurooppaa päätyivät usein voittoon ja liki Euroopan Unionin syntyyn, mutta ne perkuleen Venäjän pakkaset…

Eri kampanjat antavat mahdollisuuden kokea Napoleonin sotaretkien muuttuvan luonteen. 1805 alkavassa Austerlitzin kampanjassa Ranskan armeijat ovat voimiensa tunnossa, kun taas 1812 starttaava Venäjän valloitus tuntuu jo alusta alkaen hyvin haastavalta tehtävältä. Toisaalta nykyajan sohvakenraaleilla on runsaasti jälkiviisautta, joten historian voi kovalla työllä ja pienellä tuurilla kirjoittaa uusiksi. Esimerkiksi Venäjän sotaretki saa täysin erilaisen ilmeen, kun armeijoidensa taakse muistaa rakentaa toimivan huoltoverkoston.

Pelin mittakaava on suuri. Yksi kierros kuvaa viikon ajanjaksoa, yksittäiset maa-alueet kattavat satoja neliökilometrejä ja liikuteltavat yksiköt ovat yleensä armeijakuntia tai armeijoita. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei pelissä olisi yksityiskohtia. Joukkoja pääsee tarkastelemaan rykmenttien tasolla, jossa voi halutessaan tarkastella yksittäisten miesten tai hevosten määrää. Tällaiselle näpräykselle ei ole kuitenkaan tarvetta, sillä peli hoitaa täydennykset, varusteiden jaot ja muut vastaavat asiat automaattisesti.

Lue koko arvostelu: Napoleon’s Campaigns (PC)

Lisää aiheesta

Close Combat: Panthers in the Fog (PC)

Command Ops: Battles from the Bulge (PC)

Commander the Great War (PC)

Napoleon: Total War (PC)