Uusimmat

Star Wreck jatkuu roolipelinä

17.08.2006 16:16 Jukka O. Kauppinen

Star Wreck –elokuvien sarja saa jatkoa vähintään yllättävässä muodossa. Esimerkiksi Wreckin historiaan pureutuva kirja keikkuisi hyvinkin uskottavuuden rajapinnalla, mutta Wreckin pohjalta luotu roolipeli menee niin överiksi, että huh huh. Mutta niin se Energia Productions vain jaksaa yllättää. Mike Pohjolan käsikirjoittama roolipeli on jo julkaistu.

Star Wreck Roleplaying Game on ensimmäinen suomalainen englanninkielinen roolipeli, joka tähtää suoraan maailmanmarkkinoille. Euroopassa ja Yhdysvalloissa ollaan hyvin kiinnostuneita pohjoismaisista roolipeleistä, mutta kielimuurin takia vaikutus on yleensä perustunut lähinnä huhuihin. Star Wreck ohittaa ongelman ja vie kotimaista roolipelaamista jopa Atlantin taa.

Mies roolipelin takana

Roolipelin takaa löytyy 27-vuotias Mike Pohjola. Pohjola on näytelmäkirjailija, kirjailija, elokuvakäsikirjoittaja ja kokenut roolipelien suunnittelija. Pohjolan edellinen roolipelikirja Myrskyn aika (Johnny Kniga, 2003) oli ensimmäinen roolipeli, jonka julkaisi totutusta poiketen kirjakustantamo eikä pelifirma.

Pohjola on myös toteuttanut roolipeliteoksia taidefestivaaleilla, viimeisimpänä Turussa Olohuone 306,4 m2 -tapahtumassa. Kesällä Pohjola toimii siviilipalvelusmiehenä Kumppani-lehden toimituksessa ja aloittaa vuonna 2007 opiskelut Taideteollisen korkeakoulun Elokuvataiteen osaston käsikirjoittajalinjalla.

Kulttuurin monitoimimies pitää kuitenkin usein vähäiselle huomiolle jääviä roolipelejä tärkeänä ilmaisumuotona: ”Kirjallisuus ja elokuvat, vaikka niitä rakastankin, ovat passiivisia ilmaisumuotoja. Roolipelit ovat interaktiivisia, osallistuvia. Siinä on niiden viehätys, ja uskon, että se on myös tulevaisuuden trendi.”

Komediaa roolipelissä

Roolipeli noudattaa elokuvien henkeä paitsi kuvastoltaan, myös tähtäämällä humoristiseen roolipelaamiseen. Komedia on erittäin harvinainen genre roolipeleille, sillä varhaiset roolipelit keskittyivät enemmän tehtävien suorittamiseen kuin hahmojen väliseen dialogiin. Kokeilut ovat kuitenkin osoittaneet, että roolihahmojen keskinäiseen kinasteluun ja yleiseen hölmöilyyn pohjautuva pelaaminen onnistuu Wreck-pelissä hyvin.

”Olin pienenä valtava Star Trek -fani ja samoihin aikoihin tutustuin myös roolipelien maailmaan”, Pohjola paljastaa. ”Tämä peli on mahtava tilaisuus yhdistää nämä kaksi rakkauttani, sekä vääntää nupit kaakkoon parodian ja satiirin avulla.”

Tuotantoyhtiöstä kustantajaksi

Pelin julkaiseva Tuotantoyhtiö Energia on myös Star Wreck -elokuvien takana, mikä on mahdollistanut toimivan yhteistyön roolipelin ja sen taustamateriaalin tekijöiden välillä.

”Yleensä lisenssiroolipelit ovat laimeita teoksia, jotka eivät anna mitään lähdemateriaalin tunteville roolipelaajille. Meillä asia on toisin: Star Wreck Roleplaying Game laajentaa elokuvien maailmaa ja ammentaa samasta anarkistisesta huumorista, jonka ansiosta myös Star Wreck toimii. Samalla olen voinut itsekin parodioida Star Trekiä ja muita roolipelejä”, Pohjola kertoo.

”Tämä on ensimmäinen suomalaisen elokuvan inspiroima roolipelijulkaisu”, kertoo Star Wreck: In the Pirkinning -elokuvan ohjaaja Timo Vuorensola.

”Olemme erittäin ylpeitä siitä, että juuri Star Wreck on saanut tämän kunnian ja pääsee taas tekemään pioneerityötä suomalaisen kulttuurin alalla.”

Star Wreckin perintö

Suomalaiset Star Wreck -elokuvat parodioivat sellaisia tieteisjättejä kuin Star Trek, Tähtien sota ja Babylon 5. Sarjan kuudes ja tuorein, Star Wreck: In the Pirkinning, on kerännyt yli neljä miljoonaa katsojaa. Sitä pidetään katsotuimpana suomalaisena elokuvana.

Star Wreck -sarjan viisi edeltävää elokuvaa sisältävä Legacy-DVD julkaistaan yhdessä roolipelin kanssa. YLE Teema -kanava on esittänyt elokuvat kahteen otteeseen vuoden 2006 aikana, ja ne on sittemmin korjailtu ja uudistettu niin kuvan kuin äänenkin osalta.

”Vanhat elokuvat ovat oleellinen osa Star Wreckin tarinaa”, Samuli Torssonen toteaa. ”On jännittävää nähdä, miten ihmiset kokevat In the Pirkinningiä edeltävät elokuvani, joihin olen koko nuoruuteni käyttänyt. Ne ovat myös osoitus siitä, että teknologia on jo pitkään mahdollistanut omien elokuvien tekemisen kotikoneilla. Kysymys on ollut vain siitä, että on viitsinyt yrittää.”

Tällä hetkellä Tuotantoyhtiö Energia työskentelee uuden scifi-komediansa Rautataivaan parissa.

http://rpg.starwreck.com/