Suomen lainsäädäntö uhkaa tulevia LANeja

20.10.2012 21:00 | Teemu Hiilinen

Suomen median suositusikärajat muuttuivat tämän vuoden alusta sitoviksi. Samalla myös monien elokuvien, pelien ja muun multimedian suositusikärajoja muokattiin enemmän nykyaikaan. Uudistettu laki on kuitenkin tuomassa mielenkiintoisen haasteen lan-järjestäjille. Suomen elektronisen urheilun liiton puheenjohtaja Teemu ”wabbit” Hiilinen lähetti tänään kirjeen mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskukseen tiedustellakseen pelien näyttämisen laillisuutta isoille screeneille lan-tapahtumissa, joissa on myös alaikäisiä kävijöitä.

Meku:n johtaja vastasikin yllättävän nopeasti ja yllättävän tyhjentävästi melkein samantien. Vastaus on tylyä luettavaa monille:

Kuvaohjelmalain mukaan kuvaohjelmien tarjoaminen (luovuttaminen tai julkinen esittäminen) alaikäiselle on kielletty, jos ohjelman ikäraja on 18 vuotta. Kuvaohjelman tarjoajan on huolehdittava myös siitä, että ohjelma, jonka ikäraja on 7,12 tai 16 vuotta, ei ole tätä ikärajaa nuoremman lapsen katseltavana. Ohjelmaa voidaan esittää ikärajaa kolme vuotta nuoremmalle, kun hän on täysi-ikäisen seurassa.

Edellisen johdosta alle 18-vuotialta kiellettyjä pelejä voi siis pelata tai esittää vain rajatuissa tiloissa, joihin alle 18 -vuotiaat eivät pääse ollenkaan. Jos tarjolla on pelilaitteita, niiden pelien osalta joiden ikäraja on 7, 12 tai 16 vuotta on pelilaitteiden yhteydessä oltava selkeät merkinnät siitä, minkä ikäisille sallittua peliä sillä pelataan. Lisäksi tällaisessa tapausksessa pelien tarjoajan on valvottava sitä, että pelin ikärajaa nuoremmat lapset eivät pelaa eivätkä myöskään seuraa vierestä muiden pelaamista. Vanhemman seurassa muista kuin 18 -ikärajoista voi joustaa kolme vuotta.

Mikäli tapahtumissanne esitellään tai pelataan pelejä tai näytetään pelitrailereita niin että kuka tahansa pääsee rajoituksetta seuraamaan esitystä, on esitettävien sisältöjen oltava kaikille sallitun tasoisia.

Käytännössä tämä tarkoittaa ohjelman tuottamisen suorana laneissa vieraileville kävijöille loppuvan, koska iän varmistaminen on käytännöllisesti katsoen mahdotonta.

Lisää aiheesta

Sony haluaa patentoida verkkopelaajien IRL-miitit

Lanijärjestäjä vei voittorahat – ”unelmoi vain rahoistasi, pöljä”

Lue myös

Joko tämä Game of Thrones -peli onnistuisi?

Jon Harea pelottaa: mitä jos ihmiset eivät tykkääkään uudesta pelistäni?

Star Wars 1313 – ei voimaa, ei jedejä, vain läjäyttimiä

Strategic War in Europe (PC)