UUSIMMAT

Suomen lainsäädäntö uhkaa tulevia LANeja

20.10.2012 21:00 | Teemu Hiilinen

Suomen median suositusikärajat muuttuivat tämän vuoden alusta sitoviksi. Samalla myös monien elokuvien, pelien ja muun multimedian suositusikärajoja muokattiin enemmän nykyaikaan. Uudistettu laki on kuitenkin tuomassa mielenkiintoisen haasteen lan-järjestäjille. Suomen elektronisen urheilun liiton puheenjohtaja Teemu ”wabbit” Hiilinen lähetti tänään kirjeen mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskukseen tiedustellakseen pelien näyttämisen laillisuutta isoille screeneille lan-tapahtumissa, joissa on myös alaikäisiä kävijöitä.

Meku:n johtaja vastasikin yllättävän nopeasti ja yllättävän tyhjentävästi melkein samantien. Vastaus on tylyä luettavaa monille:

Kuvaohjelmalain mukaan kuvaohjelmien tarjoaminen (luovuttaminen tai julkinen esittäminen) alaikäiselle on kielletty, jos ohjelman ikäraja on 18 vuotta. Kuvaohjelman tarjoajan on huolehdittava myös siitä, että ohjelma, jonka ikäraja on 7,12 tai 16 vuotta, ei ole tätä ikärajaa nuoremman lapsen katseltavana. Ohjelmaa voidaan esittää ikärajaa kolme vuotta nuoremmalle, kun hän on täysi-ikäisen seurassa.

Edellisen johdosta alle 18-vuotialta kiellettyjä pelejä voi siis pelata tai esittää vain rajatuissa tiloissa, joihin alle 18 -vuotiaat eivät pääse ollenkaan. Jos tarjolla on pelilaitteita, niiden pelien osalta joiden ikäraja on 7, 12 tai 16 vuotta on pelilaitteiden yhteydessä oltava selkeät merkinnät siitä, minkä ikäisille sallittua peliä sillä pelataan. Lisäksi tällaisessa tapausksessa pelien tarjoajan on valvottava sitä, että pelin ikärajaa nuoremmat lapset eivät pelaa eivätkä myöskään seuraa vierestä muiden pelaamista. Vanhemman seurassa muista kuin 18 -ikärajoista voi joustaa kolme vuotta.

Mikäli tapahtumissanne esitellään tai pelataan pelejä tai näytetään pelitrailereita niin että kuka tahansa pääsee rajoituksetta seuraamaan esitystä, on esitettävien sisältöjen oltava kaikille sallitun tasoisia.

Käytännössä tämä tarkoittaa ohjelman tuottamisen suorana laneissa vieraileville kävijöille loppuvan, koska iän varmistaminen on käytännöllisesti katsoen mahdotonta.

Lisää aiheesta

Sony haluaa patentoida verkkopelaajien IRL-miitit

Lanijärjestäjä vei voittorahat – ”unelmoi vain rahoistasi, pöljä”

Lue myös

Joko tämä Game of Thrones -peli onnistuisi?

Jon Harea pelottaa: mitä jos ihmiset eivät tykkääkään uudesta pelistäni?

Star Wars 1313 – ei voimaa, ei jedejä, vain läjäyttimiä

Strategic War in Europe (PC)

Keskustelu

@19
mutta K18 ikäraja jonnekin Assemblyille ei vaan oo realistinen veto. Tämän myötä siis pitäisi Assyillä ja muissa vastaavissa tapahtumissa lopettaa CS/SC2 pelien/finaalien näyttäminen isolla screenillä.

Kyllähän nyt nettistriimi kai onnistuu mutta itse eventissä finaalien katsominen pitäisi lopettaa kokonaan. Ei hirveän hienoa menoa :/

Kuten joku ehdottikin, K-18 ikäraja tapahtumaan, iso anniskelualue, profit. Kyllä sitä kaljaa vois kitata samalla ku esitystä katsoo.

Toinen vois olla, että striimaa nettiin ja striimissä sellainen syntymäaikakysely, mikä on kaikkien K-xx pelitrailerien katsomisperusteena.

@19

Tarkoitin lähinnä, että tuon uudistuksen myötä ei tainnut muuttua julkisen esityksen katsominen ikärajan alaiseksi miksikään, ja iso osa näistä julkisesti esitettävistä peleistä ainakin fps-genressä on aina ollut K18. Valvonnan puutteella on menty tähänkin asti, ihan yhtä laittomasti, ellei sitten ole rajoitettu pelkkiin matalamman ikärajan peleihin noita streameja mutta ei taida kovin yleistä olla ollut.

K18-lanit ja anniskeluoikeudet olisivat monessakin mielessä hyvä idea, mutta taitaa painaa monessa tapahtumassa jonnejen lipputulot enemmän.

Tämä on tätä naurettavaa holhous paskaa mitä pukataan joka luukusta sisään. Et voi ostaa enään sytkäriä coltin nimellä, siihenki laitettu pellehermanni tarra päälle.

Nythän ne säätää näitä lisä pellehermanni lakejansa, et kaikilta alle 30v näköisiltä pitänee kysyä paperit.

Rafloissakin ns. susta välitetään kun et voi ostaa liian montaa juomaa kerralla samaan aikaan samalta tiskiltä. Asian voi kuitenkin kiertää ostamalla useammalta tiskiltä.

Toki voit alkosta ostaa koko muovikassillisen viinaa ja juoda ittes hengiltä koska tahansa.

Tämä on tätä tekopyhää paskaa missä ns. yhteiskunta on susta muka välittää. Mitä nopeammin jokainen juo ittensä hengiltä niin sen parempi kutaiselle/jutille et saadaan lisää työnnettyä eläkerahoja kreikkaan ja tiesti omiin taskuihin.

Tais kreikan pääministeri antaa molemmille kunnon ’kyydit’ kun niin helpolla lähti massit jakeluun pohjattomaan kaivoon :)

Tekee noilla tarroilla oikeesti jotain? Ei sun tarvi mennä ku nettiin ni jo tulee K18+ kamaa heti saataville.

Tilannehan on siis se, että kun maajusseille annetaan paskatalikko niin kyllähän ne luo sitä paskaa vaikkei siitä juurikaan ole hyötyä. Tässähän siitä on kyse näitten näitten K-XX tarrojen kanssa. Kunhan jotain säädetään, ettei kukaan pysty valittamaan ettei mitään olisi tehty.

Paras esimerkki aiheenseen liittyen on tämä täysin turha piratebay esto. Kuis paljon meni taas veromarkkoja hukkaan tähänkin tyhjänpäiväseen kieltoon minkä 10v vajekkikin pystyy ohittamaan hetkessä.

Joo, jos tätä oikeasti valvottaisiin niin sitten se k13 ikäraja olisi ihan paikallaan. Mutta epäilen, että tämän johdosta mitään muutoksia tultaisiin tekemään. Toinen ongelma on se että maailmassa on aivan älyttömästi materiaalia, jota ei ole tarkastettu eikä tulla ikinä tarkastamaan, mitäpä siihen mussuttavat?

@4
Eikös K-15 riitä kun yleisössä on yksi 18 henkilö. ”Ohjelmaa voidaan esittää ikärajaa kolme vuotta nuoremmalle, kun hän on täysi-ikäisen seurassa.” Koko poppoo on vain sitten tämän yhden 18 vuotiaan ”seurassa”. Iän tarkastaminen on nykyään helppoa. Kyllä jokaselta löytyy jotkut paperit viimeistään 12v, ja jos tulee vähemmän aidoilla henkkareilla nii se ei ole enää järjestäjien ongelma, vaan poliisi asia.

Ajatella jos joku antaisi tapahtumassa mahdollisuuden 17v. katsoa k-18 peliä ja pitää samaan aikaan tähtisädetikkua kädessään.
Luojan kiitos päättäjät ovat puuttuneet tähän hirveyteen ja estäneet sen.

Entäs jos kotona sisko tai veli menis ilman lupaa avaaman pleikkarin ja pistää GTA IV:n sisään? Joudunko siitä vankilaan?

Kohta tämäkin on yhtä vakavaa, kuin alkoholin luovuttaminen alaikäisille. Kyllä omasta puolesta esimerkiksi 14 vuotias voi katsoa K15 elokuvaa, jos tuntuu että itse on tarpeeksi kypsä siihen.

K13 leima laneille olisi kyllä luojan lykky, karsisi ne kaikista pienimmät ja usein tyhmimmät ja äänekkäimmät pois tapahtumista.
Mutta kuten @4 sanoi olisisi K18 se paras vaihtoehto vaikkakin epätodennäköinen.

#3 Ei ole nollauutinen, koska tämän vuoden alusta lainsäädäntö muuttui. Uudistuneessa lainsäädännössä kaikki ikärajat ovat sitovia. Koska FPS-pelit jne. ovat pääsääntöisesti joko K16 tai K18 ei niiden pelaamista voisi näyttää isoilla screeneillä ollenkaan, jos joukossa on alaikäisiä.

Yhtenä vaihtoehtona on laittaa laneilla K13 ikäraja ja sopia yhteishuoltaja kaikille alle 16-vuotialle. Silloin laissa astuu voimaan -3 vuotta sääntö. Tämäkään ei auta, jos materiaali on K18, jolloin -3 sääntöä ei voi toteuttaa.

Siis voihan tv:ssäkin näyttää vaikka mitä, vaikka ei todellakaan voi tietää minkä ikäinen katsoo.

K18 on ollut aina sitova. Nollauutisella taas revitty myyvä otsikko.

Eikö kaikenlainen videomateria ole k-18 ellei niitä ole hyväksytetty?

Muropaketin uusimmat