Suomen pelialan pitkäikäisin veteraani vaihtaa kuvioita

10.12.2010 13:53 | Jukka O. Kauppinen

Suomalaiselta pelialalta tuskin löytyy montaa henkilöä, jotka ovat olleet mukana kuvioissa yhtä kauan kuin Pan Visionin Petri Lehmuskoski. Petri perusti niinkin kauan sitten kuin vuonna 1983 Toptronics Oy -nimisen yrityksen, joka maahantoi niin videopelejä kuin pelikoneitakin. Opiskelijapojan autotallipuodista kasvoi pohjoismaiden suurin tietokone- ja konsolipelitukku, josta tuli sittemin osa laajempaa Pan Vision -viihdekonsernia. Tämän myötä Petri on nähnyt pitkällä urallaan pelialan kehityksen ja kasvun liki kolmen vuosikymmenen aikana.

Tämä perjantai on kuitenkin Petrin viimeinen työpäivä. 27 vuotta, viisi kuukautta ja kolme päivää riitti yhden miehen peliuraksi. Nyt Lehmuskoski keskittyy vähäksi aikaa omaan perheeseensä, omien unelmiensa toteuttamiseen sekä tulevaisuuden tehtävien kehittelyyn. Toiminnan miehenä herra tuskin jaksaa istuskella kauaa paikoillaan.

”Kiitän teitä kaikkia siitä tuesta ja ystävyydestä jota olen saanut näiden vuosien aikana. Olen löytänyt kymmenittäin ystäviä, tuhansittain mielenkiintoisia liiketuttuja ja saanut miljoonittain haastavia kokemuksia, joista riittää ammennettavaa vielä vuosia”, Petri viestii kollegoilleen.

Uransa aikana Petri on yrityksineen vaikuttanut suuresti suomalaisen kotimikromaailman ja peliviihteen kehittymiseen, niin kaupan kuin pelikehitysmaailman puolella. Petri ja Toptronics olivat esimerkiksi avainasemassa 80- ja 90-luvulla Commodore 64- ja Amiga-mikrojen nousussa tasavallan tietokoneiksi. Toki siinä samalla muutama karva silittyi vastakarvaankin. Esimerkiksi 80-luvun taistelu piratismia vastaan oli poikkeuksellisen näkyvää ja Petriin henkilöityvää toimintaa.

Lue myös

FragFX Shark – PlayStation-pelihiiren paluu

NBA Jam (PS3, Wii, Xbox 360)

Tosi, tosi hölmö lautapeli Monty Python -faneille

Uusin Harry Potter -peli on kamalaa roskaa