Uusimmat

Tavaramerkkitrolli hävisi oikeudessa

07.05.2013 09:00 Jukka O. Kauppinen

Patentti- ja tavaramerkkitrollit ovat nykyään yksi niistä suuremman mittakaavan ongelmista, jotka riivaavat nykypäivän ohjelmistoalaa. Patentteja ja tavaramerkkejä haalivat trollit ovat onneksi saaneet viime vuosina myös muutaman kerran kunnolla köniinsä oikeudessa. Ja Domessakin uutisoitu Tim Langdell taitaa olla jatkossa vähän hiljaisempaa poikaa.

Langdell näet rekisteröi oikein urakalla sopivan geneerisiä ja tunnettuja termejä, joilla hän sitten yritti rahastaa.

Kuten aiemmin kerroimme…

Jenkkiläinen Tim Langdell on onnistunut sotkemaan pelimaailman kuvioita suorastaan kummallisin tavoin. Kaverin Edge Games on näet ilmeisestikin ominut haltuunsa ison kasan erilaisia tuotenimiä, joiden avulla hän suorastaan kiristää muita peli- ja viihdefirmoja, joiden tuotteiden nimet liippaavat läheltäkään niitä.

Langdell pompahti pinnalle äskettäin, kun hän onnistui poistattamaan Edge-nimisen pelin Applen AppStore-verkkokaupasta. Langdell kun omistaa Edge-tavaramerkin Amerikassa, joten hyh, maksa lisenssi tai nimeä pelisi uudelleen. Paitsi, ai niin, kun pelin tekijä ehdotti, että hän nimeäisi Edgen Edgyksi, niin Langdell rekisteröi välittömästi myös Edgy-nimen.

Ja tämä on vasta pisara meressä. Edge Gamesin ja Langdellin toiminta on mitä ilmeisimmin toki täysin laillista, mutta sitäkin epämoraalisempaa, jos kaverin sekavasta historiasta ja toiminnasta saa mitään selvää. Mitäpä voisi esimerkiksi kommentoida Edge Gamesin peleistä nimeltään ”Mirror’s Spore”, ”Soul Spore” tai ”Mirror’s a game from Edge”?

Langdell sai kuitenkin oikeudessa köniinsä mm. Edge-pelilehteä Future Publishing –julkaisuyhtiöltä, jota herra yritti rahastaa väittäen että hän on julkaissut aiemmin Edge-lehden jenkkiversiota.  Väitteiden tueksi oikeudessa esitettiin amatöörimäisesti photoshopattuja feikkikansia.

Nyttemmin Langdell sai turpiinsa myös EA:ta ja Digital Illusionsia vastaan käymässään oikeudenkäynnissä, kun herra yritti rahastaa yllämainituilla peliensä ”tavaramerkeillä”. Lopputulos oli vähän toisenlainen kuin herra toivoi, sillä oikeus otti ja mitätöi Edge Gamesin tavaramerkkejä ihan urakalla. Niinpä muun muassa Edge, Cutting Edge, Gamer’s Edge ja The Edge ovat taas laillisesti kaikkien avoimesti käytettävissä. Siinä samalla moni pienempikin pelitalo, joiden teosten nimissä tai kuvauksissa mainittiin sana Edge, pääsi eroon Langdellin rassaavista haasteista. Herran pelifirman bisnesmalli kun on painottunut lähinnä soveliaiden tavaramerkkien rekisteröintiin ja rahastushaasteiden lähettämiseen.

Joskus oikeuskin siis voittaa!

Lisätietoja: Oikeuden päätös

Lisää aiheesta

Omituinen lakisotku hämmentää pelialaa

Oman elämänsä sankari, Edge-trolli, sai nekkuunsa oikeudessa

Muropaketin uusimmat