Uusimmat

Tiede: Videopelit eivät saa tarttumaan aseisiin

25.02.2018 20:06 Teemu Purhonen

Yhdysvalloissa sattuneen järkyttävän kouluammuskelun syypääksi on löydetty niin internet, elokuvat kuin videopelitkin. Tuore tutkimustieto sanoo, etteivät videopelit saa tarttumaan aseisiin.

On vaikea ymmärtää, että vielä vuonna 2018 käydään keskustelua siitä aiheuttavatko väkivaltaiset videopelit väkivaltaista käytöstä. On toki helpompaa yksinkertaistaa monimutkaisia asioita etsimällä joku helppo syntipukki sen sijaan, että pohtisi kuinka mielenterveyspalveluita voisi olla paremmin ja laajemmin tarjolla, jottei pahoinvointi purkautuisi murhiin.

Ennen kuin videopeleistä tuli nykyistä valtavirtaa, oli pahuuden aiheuttajana kaikkea roolipeleistä hevimusiikkiin: nämä tekivät ihmisistä kirkkoja polttavia murhaajia ja saatananpalvojia. Myöhemmin keksittiin, että väkivallasta kertova räpmusiikki aiheuttaa väkivaltaa.

Näiden ajatusten hatara pohja perustuu siihen, että jokin yksittäinen seikka kuten musiikki saa ihmiset tarttumaan aseisiin.

Esimerkiksi vuonna 1999 Yhdysvalloissa sattuneen Columbinen verilöylyn jälkipyykissä huomattiin, että ammuskelijat pitivät Marilyn Mansonin musiikista. Johtopäätös oli, että Mansonin musiikki tekee nuorista tappajia, vaikkei näillä asioilla ole minkäänlaista syy-yhteyttä.

Nyt musiikin tilalle on löydetty videopelit.

Videopeliväkivaltaa tutkineen professori Frans Mäyrän mukaan ei ole kummallista, että väkivaltaisia rikoksia tehneiden taustalta löytyy videopeliharrastus. Syy tähän on yksinkertaisesti se, että tuon ikäryhmän nuorista miehistä lähes kaikki pelaavat. Mäyrä olisi enemmän huolissaan niiden nuorten riskeistä, jotka eivät esimerkiksi syrjäytymisen takia pelaa lainkaan.

Mäyrän mukaan ampumistapausten ja väkivaltaisten pelien välillä on yhteys, mutta ei sellainen kuin mistä esimerkiksi Yhdysvaltojen presidentti ja vakaa nero Donald Trump puhuu. Trump kokee vahvasti, että pelit, elokuvat sekä internet muuttavat ihmiset tappajiksi.

Professori Mäyrä sanoo, ettei pelaaminen johda väkivaltaan, vaan kyse on siitä, että aseista ja sodasta kiinnostuneet nuoret miehet valitsevat väkivaltaiset pelit siinä missä muitakin median muotoja, kuten esimerkiksi elokuvia.

Mäyrä ei tutkijana usko, että pelit hämärtävät todellisuuden rajaa.

“Usein puhutaan katarsiksesta, jossa peli on myönteistä paineiden purkamista, joka pitää yllä tasapainoista ja sosiaalista elämää. Toisaalta varmasti löytyy yksilöitä, joilla pelit ovat osa negatiivista ja tuhoavaa kierrettä. Eniten tunnen tutkimuksia, jotka osoittavat toimintapelaamisen myönteisiä vaikutuksia”, professori Mäyrä kertoo Yleisradion vuoden 2012 artikkelissa.

Eräs tällainen tuore tutkimus julkaistiin tammikuussa, kun Yorkin yliopiston tutkijat tutkivat peliväkivaltaa. Sen lopputulema on selvä: videopelit eivät tee pelaajista väkivaltaisia.

Äärimmäisen realistista väkivaltaa ja väkivaltaista käyttäytymistä esittelevät pelit eivät aiheuttaneet noin kolmessa tuhannessa tutkimukseen osallistuneissa henkilöissä väkivaltaisuuden tuntemuksia.

Sen sijaan realistisen väkivaltaisia pelejä pelanneilla havaittiin aggressiivisuuden alenemista.

Mitä mieltä sinä olet: Voivatko väkivaltaiset videopelit tai elokuvat sinun mielestäsi aiheuttaa väkivaltaisia tekoja myös reaalimaailmassa?

Teemu Purhonen

”Muropaketin kannet aukesivat edessäni vuonna 2017, josta lähtien olen nauttinut työskentelystä pelipuolen piinkovien ammattilaisten kanssa. Olen aiemmin kirjoittanut Mikrobitin lisäksi myös musiikkimedioihin, kuten Sueen, Rumbaan ja Nuorgamiin. Rakastan scifiä ja indie-pelejä, ja palvon Iain M. Banksia ja Disco Elysiumia. Muropaketin ulkopuoliseen elämääni kuuluu tinnituksen lihottaminen täydellistä äänitaajuutta etsiessä.”

Muropaketin uusimmat