Uusimmat

Tolkuttoman oudon Seaman-kulttipelin kehittäjä paljastaa, kuinka Dreamcast-klassikko syntyi

05.03.2017 16:00 Muropaketin toimitus

Pelihistorian oudoimpiin peleihin lukeutuvan Seamanin kehittäjä Yoot Saito paljastaa, kuinka omituinen peli-idea syntyi. GDC-tapahtumassa puhunut Saito toivoo pelikehittäjien ”uivan vastavirtaan”.

Vuonna 1999 julkaistu Seaman tulee usein vastaan listoilla pelihistorian oudoimmista peleistä. Viimeksi peli mainittiin marraskuussa ZoominGamesin videolistalla.

Alunperin Segan Dreamcastille ja myöhemmin PlayStation 2:lle julkaistu peli on eräänlainen lemmikkisimulaattori, jossa pelaaja hoitaa ihmiskasvoista kalaolentoa. Asteen hämärämmäksi pelin tekee se, että ihmiskalalle voi jutella mikrofonin kautta, ja se vastaa pelaajalle Star Trek -tähti Leonard Nimoyn äänellä.

Kaikenlisäksi Seaman oli suuri menestys: Äkkiväärää virtuaalilemmikkiä myytiin yli miljoona kappaletta.

Pelin suunnitellut japanilainen Yutaka “Yoot” Saito kertoi Seamanin taustoista muutama päivä sitten pelikehittäjien GDC-tapahtumassa San Franciscossa. Gamasutran mukaan Saito paljasti, että Seamanin idea syntyi vitsistä.

Saito oli aiemmin julkaissut menestykseksi osoittautuneet SimTowerin (1994), ja alkoi Vivarium-studionsa kanssa kehittää virtuaaliakvaariota Macintoshille. Eräällä päivällisellä Saito alkoi kuitenkin vitsailla kollegoilleen akvaariopelistä, jossa pelaaja hoivaisi ihmiskasvoista kalaa.

Vitsi upposi pelikehittäjiin, ja se jäi elämään Saiton mielessä. Kun hän kertoi idean vaimolleen, tämä kuvaili sitä ”inhottavaksi”, joten Saito hylkäsi ajatuksen. Muutamaa kuukautta myöhemmin vaimo kuitenkin kysyi Saitolta, kuinka projekti etenee.

”Sanoin, etten pidä siitä, mutta en sanonut, ettei se olisi kiehtova”, vaimo totesi Saiton mukaan. Tästä projekti lähti todella käyntiin.

GDC:n puheessaan Saito rohkaisi pelikehittäjiä toteuttamaan omaperäisiä ideoita ja ”uimaan vastavirtaan”.

”Jonkin täysin uuden luominen on suuri kamppailu epävarmuutta vastaan”, Saito kuvaili. ”Mutta ei ole mitään parempaa tapaa osoittaa sisäiset voimavaransa, kuin oikeasti viedä ideansa loppuun.”

”Kenellä tahansa voi olla hullu idea peliin. Mutta ehkä vain yksi sadasta vie sen loppuun asti.”

Alla olevalta videolta näet pelikuvaa Seamanista.