UUSIMMAT

Tutkimus: Videopelit eivät tee haavoittavaisia teinejä väkivaltaisiksi

05.09.2013 11:47 | Teemu Viemerö

Springer.com-sivustolla julkaistu Journal of Youth and Adolescence -kirja sisältää uuden tutkimuksen pelien väkivallan haitoista. Tutkimuksen mukaan väkivaltaisista peleistä ei ole haittaa mielenterveysongelmaisille nuorille.

Stetson Yliopiston Christopher Ferguson ja tutkija Cheryl Olson ovat selvittäneet, etteivät väkivaltaiset pelit laukaise väkivaltaisuuksia mielenterveysongelmaisissa nuorissa. Täten muun muassa paljon lokaa niskaansa saaneita Grand Theft Auto -pelejä on turha syyllistää.

Tutkijoiden mukaan väkivaltapeleillä on enemmänkin nuoria rauhoittava ominaisuus, sillä ne lieventävät agressiivista häiriökäyttäytymistä. Tutkijat eivät löytäneet minkäänlaista yhtäläisyyttä väkivaltaiseen käyttäytymiseen tai kouluampumisiin.

Ferguson ja Olson tutkivat 377 amerikkalaista lasta, jotka olivat keski-iältään 13-vuotiaita. Lapsissa oli todettu masennusta ja AD-oireita. Muutamissa tapauksissa pelit paransivat lasten käyttäytymistä, muutoin ei sivuvaikutuksia todettu. Löydöt puoltavat tuoretta Yhdysvaltain Salaisen palvelun raporttia, jossa mainitaan väkivaltaisen käyttäytymisen johtuvan enemmänkin stressistä ja agressiivisuudesta kuin videopeleistä.

Tutkimusta pidetään tärkeänä aseena julkisuudessa käytävässä keskustelussa videopelien väkivallasta. Löydöt kertovat meille ihmisille kuinka turhaa videopelien syyttely on eikä keskitytä tärkeämpiin asioihin.

Lähde: Springer, Video games do not make vulnerable teens more violent

Lisää aiheesta

Kotitietokoneiden perintö – osallistu tutkimukseen 

StarCraftin pelaaminen tekee älykkäämmäksi 

Videopelien suhdetta käytösongelmiin tutkittiin taas, tulokset eivät yllätä 

Videopelit voivat auttaa oppimaan 

Keskustelu

Ihan omasta kokemuksesta sanon että tietyt pelit ovat parantaneet paljon tunne elämääni ja kun pelaa jotain Flower tyylistä peliä saa rauhoittua ja pelatessa jotain Bulletstorm tyylistä peliä niin saa käyttää siihen vihansa ja agrissivuutensa, kun lopettaa pelaamisen on hyvä olo. Ellei ole riippuvuutta.

30 vuoden empiirisen tutkimuksen mukaan voin todeta, että pelaaminen rauhoittaa… muu elämä, kiire ja stressi sen sijaan aiheuttaa hammasten kirstystä ja rauhattomuutta.

”pelit tekee lapsista väkivaltaisia” – hokemaa kuullaan enimmäkseen tahoilta, jotka pahoinpitelevät / paneskelevat lapsia.

Muropaketin uusimmat