Väite: ammattilaispelaajat napsivat psykostimulantteja, käyttö ”laajamittaista”

08.04.2015 19:30 | Jukka O. Kauppinen

eSportsin suosion kasvaessa myös sen erilaiset lieveilmiöt nousevat vahvemmin pinnalle. Yksi näistä on lääkeaineiden ja huumeiden napsiminen suorituskyvyn parantamiseksi. Siinä missä fyysisempien urheilijoiden pillerienpopsintaa ja muuta douppausta valvotaan laajamittaisesti, eSports-urheilijoiden vastaavien stimulanttien seuranta ja valvonta ovat yhä lapsenkengissä.

Käytännössä suorituskykyä kohentavien lääkeaineiden valvonta on olematonta ja perustuu lähinnä kanssakilpailijoiden käräytyksiin. Näidenkin teho on silti kyseenalaista, sillä esimerkiksi ADHD:n ja narkolepsian hoitoon käytetty psykostimulantti Adderall  ei ole kielletty eSports-piireissä, vaikka sen käytöstä napsahtaakin rangaistuksia muissa ammattilaispiireissä.

Muutama eSports-pelaaja on kommentoinut aihetta omalla nimellään ja todennut, että Adderallia myydään turnauksissa 10-40 taalan pillerihintaan. Eräs samojen pillereiden käytöstä syytetty Call of Duty -pelaaja ampui kyselijöitä vastaan väittäen, että hävinnyt tiimi vain etsii tekosyitä ja ”sitä paitsi kaksi heidän pelaajistaan oli aivan selvästi pilleripönössä.”

Piristesyytökset lentelevätkin ympäriinsä vauhdikkaasti eikä ihme. Käyttäjien mukaan reseptilääke on kuin tehty ammattilaispelipelaajille, jotka pystyvät keskittymään sen avulla turnaukseen paljon tavanomaista tehokkaammin.

Erään tutkimuksen mukaan 20-30 prosenttia yhdysvaltalaisista opiskelijoista on napsinut jossain vaiheessa Adderallia, minkä johdosta sitä ei mielletä enää niinkään helposti huumeeksi tai dopingiksi. Amfetamiinipohjaiseen lääkkeeseen voi kuitenkin jäädä myös koukkuun, kuten mihin tahansa huumeeseen.

Aihetta käsitellään laajemmin Eurogamer-lehden artikkelissa.

Lue juttu: Winners might use drugs

Lisää aiheesta

Grand Theft Auto V – seksiä, viinaa ja huumeita (K18) 

Hyvät huumeet tekevät sinusta GTA-lokin 

Rakastettu videopelimaskotti olikin osa lääkeyrityksen mainoskampanjaa? 

Seksi- ja huumeorgioita nyt myös englanniksi – Bilekuosi on Dope Fiend