UUSIMMAT

Viihde ja pelaaminen eivät mahdu useinkaan samaan laitteeseen

15.10.2010 10:48 | Jukka O. Kauppinen

Taskukonsoleihin on yritetty tunkea kerran jos toisenkin muutakin kuin pelaamista. Miksei niillä voitaisi katsoa myös elokuvia, surffata netissä tai kuunnella musiikkia? Tai jotain vielä eksoottisempaa? Pyörittää harrastajien itse tekemiä ohjelmia tai emulaattoreita? Useimmiten yritykset tehdä monikäyttökonsoleita ovat kuitenkin epäonnistuneet…

Pelikoneiden historia on täynnä epäonnistuneita taskuviihdelaitteiden raatoja. Moni on kylläkin tehnyt oivallisia laitteita, joilla on voitu tehdä kaikenlaista. Myös pelata. Mutta silti ne eivät ole menestyneet. Nintendon pelkästään pelaamiseen keskittyneet Game Boyt ja DS:t ovat menestyneet ennen kaikkea pelikoneina, ja DS:ään on tuotu ylimääräisiä viihde- ja häröominaisuuksia vasta jälkikäteen.

Esimerkiksi Gameparkin GP2X -mediakonsoli on hyvä esimerkki epäonnistuneista laitteista, vaikka sitä ei Wiredin jutussa mainitakaan. Se oli tavallistakin härömpi nörttilaite, sillä 2005 julkaistu laite perustui alusta loppuun harrastajien tekemiin softiin. Laite pohjautui Linux-käyttöjärjestelmään ja kaiken, siis aivan kaiken, piti olla ilmaista. Pelien, hyötyohjelmien, kaiken. Löysin laitteen kaapistani noin kuukausi sitten ja vietin sen parissa viikonlopun. Tavoite oli katsella josko  sille olisi jotain käyttöä, vaikkapa mobiilina leffateatterina tai emulaattorilaitteena. Loppujen lopuksi kone palasi kaappiin, kun totesin että se oli yksinkertaisesti liian ikävä ja epämiellyttävä käyttää. Nebapelejä on kivempi pelata oikealla koneella.

Ja GP2X on sentään monimedialaite paremmasta päästä. Silti se päätyi takaisin kaappiin.

Entä mitä kaikkea Wiredin listalta löytyy? Muun muassa Game.com (1997), GP32 (2001), N-gage (2003), Zodiac (2003) ja Gizmondo (2005) – sekä muutamia ylläreitä.

Lue artikkeli ja olet taas vähän viisaampi pelialan monista faileista.

Lue juttu:Failure in My Pocket: Gaming’s Tortured History of Handheld Convergence

Lue myös

Arvostelu: Landit Bandit (PS3)

Gran Turismo 5 siirtyi ”ryppyjen oikomisen” vuoksi

Medal of Honor kaupoissa

Videojysäys: Dawn of War 2, Black Ops, GoldenEye, Homefront, Assassin’s Creed Brotherhood