Vokseliräiskintä Voxatron ihastuttaa

17.01.2011 12:00 Jukka O. Kauppinen

Mikä on pikseliä kauniimpi? No heksa toki, mutta mikä muu? Tietysti vokseli! Ja vokselien ystäville on luvassa herkkua loppuvuodesta. Tuolloin näet ilmestyy räiskintäpeli Voxatron.

Tällä kohtaa nuoriso voi olla hieman pihalla aiheesta. Mitkä hiton vokselit?

Lainataan Wikipediaa:

Vokseli (engl. voxel, sanoista volumetric pixel) on kolmiulotteinen pikseli, kolmiulotteisen kuvan kuva-alkio. Vokseleista koostuva kuvamatriisi voi esimerkiksi sisältää kolmiulotteiseen matriisiin järjestettyä mittaustietoa.

Pikseligrafiikkaan verrattuna vokseligrafiikka on raskasta käsitellä, koska se vie muistia kaavalla O³ verrattuna samantarkkuisen pikselikuvan vaatimaan O²:een. Esimerkiksi resoluutioltaan 1000 x 1000 x 1000 – kolmiulotteinen vokseliesitys vie raakamuodossaan yhtä paljon muistia kuin 1000 kappaletta kaksiulotteisia 1000 x 1000 – pikselikuvia. Tämän vuoksi graafisten vokselimallien tarkkuus on usein varsin rajoitettu.

Aikana ennen 3D-kiihdytettyjä näytönohjaimia vokselit olivat kuitenkin oivallinen tapa luoda 3D-grafiikkaa 2D-kiihdytyksellä. Erityisesti Novalogic käytti vokseleita Delta Force- ja Comanche-peleissään.

Sittemmin vokselit hävisivät pelimaailman kartalta, mutta vokselipeleissä on silti edelleen tiettyä lumoa. Siksipä Voxatroni onkin herättänyt intoa vanhan polven pelaajissa. Vielä kun peli olisi paitsi veikeän näköinen, myös hyvä.

Peliä työstetään Windowsille, Macille ja Linuxille. Ilmestyy ehkä syksyllä/alkutalvesta 2011.

 

Lisätietoja: http://www.lexaloffle.com/voxatron.php

Lue myös

Assassin’s Creedistä tehdään myös strategiapeli?

Cities in Motion –ennakko (PC)

Sledgehammer tekee seuraavan Call of Dutyn

Xbox 360:n Age of Conan jäissä, ehkä ikuisesti