UUSIMMAT

Windows 10: DirectX 12 tekee peleistä nopeampia

22.01.2015 11:08 | Jukka O. Kauppinen

Windows 10 –käyttöjärjestelmän myötä julkaistaan myös DirectX 12 –rajapinnan uusi versio. Yhtiön mukaan uusi painos PC-pelien kullanarvoisesta rajapinnasta auttaa kehittäjiä ottamaan enemmän tehoja irti samasta raudasta.

Virallisen lausuman mukaan DirectX 12:sta käyttämällä samasta peliraudasta saadaan parhaimmillaan jopa 50 prosenttia enemmän tehoja kuin DirectX 11:lla. Samalla DX12 mahdollistaa aiempaa upeammat peligrafiikat uusilla ominaisuuksillaan.

Uusi rajapinta on myös virtapihimpi, eli sama graafinen lopputulos saadaan aikaan vähemmällä virrankulutuksella.

Kaikesta päätellen DX12 onkin tehty ajatuksella – uusien efektien ja graafisten kikkailujen lisäksi rajapinnan koodia on työstetty ja optimoitu niin, että se tarjoaa selkeitä etuja myös vanhempia näytönohjaimia käyttäville.

Muun muassa Unity- ja Unreal Engine 4 –pelimoottorit tukevat jo uutta rajapintaa, ja sille luvataan laajaa pelitukea jo Windows 10:n ilmestyessä.

Lisää aiheesta

Windows 10 tarjoaa tietokoneen ja konsolin yhteispeliä

Windows 10 on ”paras pelikäyttöjärjestelmä ikinä”

Huhupartio: Xbox One pyörittää myös Windows 10 -ohjelmia

Keskustelu

Mites toi tuki? Tukeeko esim 7xx geforcelta uutta rajapintaa vai pitääkö olla esim 9xx sarjan näyttis joita mainostetaan DX12 tuella ?

@1 Niin kuin tuossa nro 3 sanoikin, niin Win Seiskan omistajat saavat päivitettyä ilmaiseksi Win Kymppiin. Tästä voisi päätellä, että uusia ominaisuuksia ei vanhoille järjestelmille tuoda koska päivitys ilmainen.

Paras uutinenhan W10 liittyen oli se että seiskan ja kasin ostaneet saavat kympin ilmaiseksi…

Jos jollain on vähänkään nykyaikainen tietokone, niin tuon DX12 hyödyt jää vähäisiksi. Tietty hienompi asia köykäsemmän koneen omistajille, mutta itselle aivan yksi paskan maku onko peli tehty dx12 vai dx11. Hyötyä ehkä 5%.

Kuulostaa hyvältä. Joko tullut varmistus siihen, että onko DirectX 12 tuettuna myös vanhemmissa Windows-versioissa (XP/Vista/7)?

Olisi hienoa lukea uutisia myös OpenGL:n kehityksestä. Hiljaittain oli kahdessa konferenssissa mielenkiintoiset esitykset ja eilen saatiin niihin liittyvät lähdekoodit levitykseen – huimasti lisää nopeutta ja paljon vähemmän CPU käyttöä.

Muropaketin uusimmat