UUSIMMAT

Ylireagointia videopeli-ilmiöihin, osa X

02.06.2006 18:12 | Miikka Lehtonen

Amerikkalaiset, nuo viimeiset kirkasotsaiset moraalinvartijat, ovat löytäneet jälleen uuden syyn paheksua videopelejä. Tällä kertaa kyse ei ole pelien sisällöstä tai niiden turmelevasta vaikutuksesta maailman nuorisoon, vaan itse laitteista. Viikon huumoripainoitteinen uutinen tulee, mistäs muualta, Amerikan etelävaltioista.

Fox Newsin kohureportaasin mukaan Sonyn kannettava PSP-käsikonsoli pystyy ”vangitsemaan pornografisia kuvia tyhjästä ilmasta”. Juttu sai alkunsa, kun 14-vuotias opiskelijapoika puuhaili koneensa kanssa koulun kirjastossa ja kaveriensa yllyttämänä esitteli sillä tuhmia kuvia. Tai kuten Fox News asian ilmaisee, ”esitteli, miten PSP pystyy maagisesti näyttämään alastomien naisten kuvia”.

Taiteilijan näkemys amerikkalaisvanhempien käsityksestä PSP-konsolista

Me sivistyksen parissa emme puhu niinkään magiasta, vaan teknologiasta. Vaikka Sir Arthur C. Clarke jo aikanaan teorisoi, että tarpeeksi kehittynyttä teknologiaa on mahdotonta erottaa magiasta, tässä tapauksessa ei ole kyse siitä. Koulun kirjastossa kun sattui olemaan suojaamaton WLAN-linkki, jonka kautta opiskelija pääsi PSP:nsä nettiselaimen avulla käsiksi Internetissä olevaan tirkistelymateriaaliin. Vanhempina olisin huolestuneempi, mikäli teinit eivät olisi kiinnostuneet tuhmista kuvista.

Sony tarjoaa tilanteeseen järjen ääntä ja yrittää ehdottaa, että vanhempien tulisi valvoa lastensa tekemisiä. Ei nyt sentään hulluja puhuta.

Saatanallisten käsikonsolien sijaan voisi kuvitella Fox Newsin työntekijöiden olevan huolissaan omasta terveydestään. Työskenteleväthän he kuitenkin voodoo-koneelle, joka maagisesti vangitsee lasisilmänsä avulla ihmisten sielut ja pakottaa heidät loputtomaan, groteskiin karnivaaliesitykseen sieluttomien demonien viihteeksi. Vai oliko kyse sittenkin televisiosta?

Keskustelu

Niin, Sir Arthur C. Clarke siellä PITI lukea, mutta Isaac Asimov oli lipsahtanut tilalle. Hyvä huomio.

Ja tuo teorisointi on oikeasti aateloidun Arthur C. Clarken kynästä, ei Asimovin.

Kaikki scifi-kirjailijat tuskin ansaitsevat automaattista aatelointia?

Muropaketin uusimmat