Uusimmat

Testasimme: PC-pelien suoratoisto Android-puhelimelle Steam Linkin avulla ylitti kaikki odotukset

07.04.2019 18:00 Ilari Hauhia

Pelien suoratoistosta eli streamaamisesta on tulossa vauhdilla pelimaailman seuraava trendi. Steam päivittikin Androidilla toimivaan Steam Link -sovellukseen hiljattain mahdollisuuden streamata mobiililaitteelle pelejä myös kotiverkon ulkopuolella. Päätimmekin testata, kuinka hyvin Steam Link Anywhere toimii käytännössä. 

Fyysisen Steam Link -laitteen korvannella Steam Link -sovelluksella on jo pitkään ollut mahdollista streamata pelejä samassa sisäverkossa sijainneisiin älypuhelimiin tai Android-TV:isiin. Käytännössä sovelluksen hyödyt ovat kuitenkin olleet mobiililaitteiden kannalta kehnot, sillä harva tuskin haluaa streamata pelejä puhelimelleen kotona, mikäli myös tietokoneella pelaaminen olisi mahdollista.

Steamin betatestauksessa oleva Steam Link Anywhere -ominaisuus poistaa kuitenkin rajoitukset pelilaitteen olinpaikasta, eli käytännössä Android-puhelimella voi nykyään pelata PC-pelejä missä tahansa, kunhan käytössä oleva verkkoyhteys on tarpeeksi nopea.

Testasimme, kuinka hyvin ominaisuus toimii tositilanteessa. Testilaitteina toimivat AMD:n Ryzen 5 2600X:llä, Nvidian RTX 2070:lla sekä 16 gigatavun keskumuistilla varustettu pelitietokone ja Nokia 8 -älypuhelin. Artikkelin kuvat ovat puhelimella otettuja ruutukaappauksia.

Tietokone oli yhdistetty verkkoon 100/100 Mbps -nopeuksisella valokuituyhteydellä, kun taas puhelimen nettinä toimi tavallinen 4G-liittymä. Android-laitteiden lisäksi Steam Linkiä ja Steam Link Anywhereä tukevat Rasperry Pille saatavilla oleva sovellus sekä fyysinen Steam Link -lisäosa. iOS:ille sovellusta ei ole saatavilla.

Steam Link Anywheren käyttöönotto on varsin helppoa. Sovelluksen voi ladata Androidille Play Storesta ilmaiseksi. Sen jälkeen PC:llä toimivassa Steam-sovelluksessa tulee liittyä mukaan käynnissä olevaan Steam Betaan, joka onnistuu asetuksista tiliasetuksien alta.

Steam Link -sovellus ohjaa puhelimen ja PC:n yhdistysprosessin kädestä pitäen. Mikäli puhelin ei löydä samasta lähiverkosta tietokonetta, tulee tarjolle ”Other Computer”-vaihtoehto. Tällöin sovellus antaa käyttäjälle nelinumeroisen PIN-koodin, joka syötetään PC:llä Steamin asetuksista In-Home Streaming -valikon alta löytyvään ”Pair Steam Link”-kohtaan. ”Set Security Code”-kohtaan voi lisätä PIN-koodin, joka kysytään vielä varmuuden vuoksi päätelaitteelta väärinkäytön estämiseksi.

Kun PC ja puhelin on saatu yhdistettyä, voi pelaamisen aloittaa. Steam Link tukee kyllä kosketusnäytöllä toimivia kontrolleja, mutta testien perusteella ne toimivat keskimäärin melko huonosti. Yleisesti ottaen paljon parempi vaihtoehto onkin liittää puhelimeen Bluetoothin välityksellä langaton peliohjain, kuten Xbox Onen ohjain. Steam Link -sovellus tunnistaa puhelimeen liitetyn ohjaimen automaattisesti.

Streamattaessa Steam toimii Big Picture -tilassa, joka soveltuu hyvin peliohjaimella käytettäväksi. Valikosta voi valita itselleen omasta Steam-kirjastosta löytyvän pelin, ja mikäli sitä ei ole vielä asennettu pelikoneena toimivalle PC:lle, voi asennuksen hoitaa etänä.

Ensimmäisenä testiin pääsi tasohyppelyä ja älypulmia yhdistelevä indie-klassikko Braid. Braid tunnisti peliohjaimen suoraan, eikä pelin aloittaminen vaatinut mitään ylimääräisiä toimia. Pelaaminen hoitui muutenkin erittäin mutkattomasti ja Braid tuntui kuin miltä tahansa puhelimelle asennetulta mobiilipeliltä.

Braidissa pelihahmon liikkeissä ei ollut huomattavissa kuin hyvin pientä input lagia, mikä ei haitannut lainkaan kohtuullisen hidastempoisessa pelissä. Kun puhelimen kanssa siirtyi ulkoilmasta talon kellariin, jossa 4G-yhteys ei toiminut enää täydellisesti, kadotti Steam Link muutaman kerran hetkellisesti yhteyden pelitietokoneeseen jolloin pelihahmo lopetti reagoimisen.

Koska kokemus Braidin kanssa oli erittäin onnistunut, valittiin seuraavaksi testipeliksi Ace Combat 7: Skies Unknown. Muropaketin arvostelussa paljon kehuja kerännyt hävittäjäsota on jo paljon Braidia nopeatempoisempi, eikä peli lähtökohtaisesti ole siksi kovin helposti streamattavissa. Suureksi yllätykseksi AC7:n pyöri puhelimella kuitenkin täysin pelattavasti.

Toki lentäminen ei ollut aivan yhtä tarkkaa kuin suoraan PC:llä, mutta siitä huolimatta hävittäjä totteli peliohjaimen käskyjä vallan mainiosti ja viholliskoneita oli helppo tiputtaa taivaalta myös puiston penkillä istuttaessa. AC7 on lisäksi graafisesti aivan eri tasolla kuin Braid ja oli hieno tunne pelata upealta näyttävää AAA-tason pelijulkaisua puhelimella, kun tavallisesti on tottunut mobiilipelien graafisiin kompromisseihin.

Kun kehnompaa verkkoyhteyttä simuloitiin jälleen kellarin avustuksella, muuttui AC7 kuitenkin kohtuullisen ikäväksi pelikokemukseksi. Siinä missä Braidin tapauksessa hetkellinen yhteyden katkeaminen ei oikeastaan haitannut, johti se AC7:n tapauksessa usein koneen tippumiseen taivaalta.

AC7:n jälkeen testipenkkiin pääsi Hitman 2. Ulkoilmassa pelattaessa ongelmia ei taaskaan ilmennyt ja pelaaminen oli varsin nautinnollista. Sen sijaan heikommalla verkkoyhteydellä kuvaan alkoi ilmestyä graafisia artefakteja. Kuvanlaatu parani kuitenkin huomattavasti, kun pelin resoluutiota kävi laskemassa asetuksista. Pelin graafiseen tasoon resoluution lasku ei vaikuta kovinkaan huomattavasti puhelimen pienellä näytöllä pelattaessa.

Sen sijaan Civilization V ei ollut puhelimella pelattuna parhaimmillaan, sillä strategiapeli ei tue natiivisti peliohjainta. Vaikka kursoria voi silti liikuttaa peliohjaimen avulla, ei käyttöliittymä oikein sovellu ohjaimen kanssa käytettäväksi. Myöskään Steam Linkin tukema kosketusohjaus ei ottanut toimiakseen kunnolla. Steamin Big Picture -tila osaa onneksi varoittaa etukäteen, onko pelissä ohjaintuki. Streamattavaksi kannattaakin valita pelejä, joista se löytyy.

Kokonaisuudessaan Steam Link Anywhere osoittautui erittäin toimivaksi tavaksi nauttia PC-peleistä matkan päällä. Optimiolosuhteissa peleihin oli helppo uppoutua myös puhelimen pienemmällä näytöllä eikä havaittavissa ollut juurikaan peli-iloa vähentäviä ja tavallisesti streamaukseen yhdistettäviä ongelmia, kuten kontrolleihin liittyvää hitautta.

Siitä huolimatta pelien suoratoistoon liittyy vielä useita käytännön haasteita. Testitilanteessa käytössä oli varsin nopea 100/100 Mbps -verkkoyhteys, ja streamatessa varsinkin upload-nopeudella on paljon merkitystä siihen, kuinka hyvin suoratoisto toimii. Näin ollen kehnommalla netillä testitulos ei olisi välttämättä yhtä positiivinen. Tietokone täytyy myös jättää kotona päälle jo valmiiksi.

Koska kosketusnäyttökontrollit ovat varsin kehnot, täytyy mukana kantaa erillistä peliohjainta. Mikäli se luonnistuu, voisi mukaan ottaa peliohjaimen sijasta esimerkiksi Nintendo Switchin, joka saattaa tarjota vieläkin paremman mobiilin pelikokemuksen.

Puhelimen ja ohjaimen käsittely yhdessä voi lisäksi olla hankalaa ja puhelin täytyy laskea esimerkiksi pöydälle. Toki esimerkiksi 3D-printtaamalla voisi tehdä ohjaimen ja puhelimen toisiinsä liittävän telakan.

Verkkoyhteyden on oltava pelattaessa varsin stabiili. Näin ollen esimerkiksi junassa pelien suoratoisto on käytännössä mahdotonta, eikä se toimi välttämättä myöskään bussin tai henkilöauton kyydissä liikuttaessa. Lisäksi pelaaminen syö vauhdilla akkua, joten suoratoistosta nauttivan pelaajan ei kannata lähteä kovin kauaksi pistorasian äärestä.

Haasteista huolimatta mobiilia suoratoistoa kannattaa kokeilla ilman ennakkoluuloja. Parhaassa tapauksessa se saattaa pelastaa tylsyydeltä esimerkiksi pitkäveteisissä sukujuhlissa tai vaikkapa Helsinki-Vantaalla lentoa odotellessa.

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat