Uusimmat

Toimittajan puheenvuoro: Google julkaisi vallankumouksellisen pelialustan, eikä kukaan huomannut – mikä Stadian julkaisussa meni vikaan?

08.12.2019 10:00 Tuukka Hämäläinen

Google Stadian julkaisu näyttää menneen täysin metsään, eikä Google voi syyttää kuin itseään, kirjoittaa toimittajamme Tuukka Hämäläinen.

Pelien suoratoiston on jo jonkin aikaa uumoiltu mullistavan pelimarkkinat lähitulevaisuudessa. Ei siis tullut suurena yllätyksenä, että Googlen uusi pelialusta Google Stadia perustui kokonaan pelien suoratoistoon pilvipalvelun kautta.

Ideahan on erinomainen: pelaaja ei tarvitse hintavaa konsolia tai PC:tä, vaan pelejä voi toistaa melkein minkä vain alustan kautta. Edes omaa ohjainta Stadia ei (periaatteessa) edellytä, vaan sen pitäisi toimia muillakin ohjaimilla.

Stadia julkistettiin jo keväällä, mutta alustan avautuessa pari viikkoa sitten kukaan ei tuntunut kovin innostuneelta. Jopa yleensä pöhinälle herkässä pelimediassa on oltu yllättävän hiljaa vallankumouksellisesta pelialustasta.

Mikä siis meni vikaan?

On tietysti selvää, että Stadia on suurelle yleisölle vieras konsepti. Vaikka PlayStation Now -palvelu tai kotimainen mobiilipalvelu Hatch ovat jo toteuttaneet onnistuneesti pelien suoratoistoa, on ajatus uusi, ja Googlen harteilla onkin tavallaan edelläkävijän taakka.

Mutta teknologiajätti ei olisi voinut hoitaa julkistusta ja viestintää paljon huonommin. Vain viikkoa ennen Stadian julkaisua jopa alaa työkseen seuraavat toimittajat olivat hämmetyneitä siitä, miten Stadia oikeasti toimii ja miksi siitä pitäisi olla kiinnostunut. Googlen viestintä asiassa on ollut surkeaa.

Ensimmäinen ongelma on ehdottomasti se, että Stadia tuotiin marraskuussa markkinoille Stadia Pro -versiona, joka on siis kuukausimaksullinen. Kyseessä ei kuitenkaan ole PS Now tai Xbox Game Pass -tyylinen palvelu, vaan myös Stadian maksaville jäsenille pelit myydään erillisinä ostoksina.

Stadiasta avautuu ensi vuonna myös ilmainen, kuukausimaksuton versio, mutta tuntuu täysin omituiselta, ettei sitäkin avattu heti kättelyssä. On vaikea houkutella ketään kokeilemaan täysin uutta konseptia, jos aloittaakseen pitää maksaa ensin tilauksesta ja sitten vielä peleistä.

Ja puhutaanpa niistä peleistä. Verrattuna kaikkiin markkinoilla oleviin konsoleihin, on Stadian pelivalikoima kiistatta köyhä. Mukana listalla on joukko suuriakin hittipelejä, kuten nyt vaikkapa Red Dead Redemption 2 (2018) ja Mortal Kombat 11 (2019), mutta mitään varsinaista sisäänheittopeliä Googlella ei ole tarjota.

Melkein kaikki alustan pelit ovat siis tarjolla useille muillekin laitteille ja ovat olleet jo hyvän aikaa. Itseasiassa ainoa yksinoikeuspeli on pieni indiekauhupeli Gylt, joka näyttää kyllä lupaavalta, mutta saa tuskin ketään erikseen tilaamaan Stadiaa. Ja myös Gyltin on muuten kerrottu tulevan myöhemmin muillekin alustoille.

Stadian julkaisu ei myöskään ole sujunut ongelmitta. Kuten The Verge kertoi muutama päivä Stadian avautumisen jälkeen, oli Googlella suuria vaikeuksia toimittaa tilauksia jopa ensimmäisille ennakkovaraajille, jotka maksoivat Stadiasta jo kesäkuussa. Ennakkovaraukseen kuului myös halutun nimimerkin varaaminen, mutta jotkut tilaajat kertovat, ettei tämäkään onnistunut.

Lisäksi monet pelaajat ovat raportoineet, että tv-pelaamiseen vaadittu Chromecast Ultra ylikuumenee pelatessa ja pelisessio saattaa katketa ilman tallennusta. Google on yksinkertaisesti kiistänyt, että Chromecast voisi ylikuumeta.

Stadiaan sijoittaminen tuntuukin tällä hetkellä todella riskialttiilta, eikä Googlen sekava viestintä auta asiaa yhtään. Esimerkiksi vasta pikkupräntin lukeminen paljastaa, että Stadian pelaaminen tv-ruudulta (kuten itsekin tykkään pelata) vaatii todellakin Stadian oman ohjaimen ja Chromecast Ultran. Ja tietysti muillakin laitteilla on vähimmäisvaatimuksensa.

Eli käytännössä ainakin tässä vaiheessa näyttää siltä, että ”pelaa pelejä kaikilla omilla näytöilläsi” ja ”tarvitset vain Wi-Fin” tarkoittaa käytännössä, että on pakko ostaa 129 euroa kustantava Stadia Premiere Edition. Hintaan sisältyy kolmen kuukauden Stadia Pro -jäsenyys, mutta lopulta siitäkin pitää maksaa, ja Stadian maksuttoman perusversion julkaisuajankohdasta ei ole vielä tietoa.

Kaikki tämä sekavuus, huonosti hoidetut toimitukset ja vaatimaton pelivalikoima ovat sääli, sillä Stadiassa ei ilmeisesti ole pelialustana paljonkaan vikaa. Molemmissa ennakkotesteissämme etenkin Stadian ohjain sai paljon kehuja, ja toimiessaan Googlen pelialusta vaikuttaakin oikein lupaavalta.

Toistaiseksi tuntuu kuitenkin siltä, ettei Stadia kiinnosta juuri ketään. Kesällä kerroimme eräästä eurooppalaisesta kyselystä, jonka vastaajista vain 20% koki Stadian vetovoimaiseksi ja vain 3% kertoi olevansa alustasta innoissaan. Tilanne on tuskin tästä muuttunut palvelun julkaisun myötä.

On myös selvää, että Google saa syyttää tilanteesta lähinnä itseään. Uuden konseptin esitteleminen olisi pitänyt hoitaa selkeämmin ja isommin, investoida laajempaan pelivalikoimaan, avata ilmaisversio samalla kertaa maksullisen kanssa ja tunkea vielä palvelu ohjaimineen jokaisen mahdollisen pelitoimittajan kouraan heti julkaisupäivänä.

Omasta näkökulmastani Stadia menetti melkoisesti uskottavuutta jo GDC-julkistuksessaan keväällä. Jaksoin kuunnella Googlen hymistelyä ehkä kymmenen minuuttia, enkä voinut olla nauramatta sille, kuinka paljon teknologiapöhinä toi mieleen Silicon Valley -tv-sarjan parodian Piilaakson IT-kuplasta. En tiedä kuka Googlen viestintästrategiasta päättää, mutta he voisivat pohtia valintojaan uudelleen.

Jää nähtäväksi, saadaanko Stadiasta elinkelpoinen alusta vai käykö sille samoin, kuin yhtiön VR-laitteille. Googlehan teki aiemmin tänä vuonna lopun Daydream-sovelluksestaan ja VR-laitteistaan, joista ei koskaan tullut varteenotettava VR-alustaa, toisin kuin lupailtiin. Aika näyttää, onko Stadian kohtalo lopulta samanlainen.

Alta voit lukea molemmat ennakkotestimme Google Stadiasta.

Ensituntumat: Mullistaako Google Stadia koko pelialan? Lyhyt kokeilu jätti palvelusta ristiriitaisen olon, mutta ohjain oli mainio

Testasimme odotetun Google Stadian – Pelaamisen tulevaisuus näyttää valoisalta, kunhan nettiyhteys on kunnossa

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat