UUSIMMAT

Tulipahan pelattua: Ghostbusters: The Video Game elvytettiin täysin turhaan – Uudesta versiosta ei innostu edes elokuvasarjan ystävä

15.10.2019 10:00 | Tuukka Hämäläinen

Kymmenen vuoden takainen Ghostbuster-peli remasteroitiin hieman yllättäen nykysukupolvelle hiukan paremmilla grafiikoilla. Ikä ja kankea pelisuunnittelu painavat kuitenkin peliä, jota edes alkuperäiset näyttelijät eivät onnistu pelastamaan.


Julkaisupäivä: 4.10.2019
Studio: Saber Interactive
Julkaisija: Mad Dog Games
Saatavilla: PC, PlayStation 4, Nintendo Switch, Xbox One (testattu)
Pelaajia: 1
Ikäraja: 12
Peliä pelattu arvostelua varten: 3 tuntia


Terminal Realityn ja Red Fly Studion kehittämä Ghostbusters: The Video Game ei ollut mikään varsinainen arvostelumenestys edes ilmestyessään vuonna 2009, mutta se sai kuitenkin kohtuullisesti kiitosta ja voitti puolelleen joukon leffasarjan faneja. Ehkäpä ensi vuonna ilmestyvää, uutta Ghostbusters-elokuvaa pohjustaen Saber Interactive onkin nyt remasteroinut alkuperäisen pelin uusille alustoille.

Ja kyseessä on todellakin pelkkä remasterointi, ei siis mikään täydellinen remake-versio. Tämä käy valitettavan selväksi heti alkumetreillä.

Ghostbusters: The Video Game Remastered tuntuu tuskallisen vanhalta, eivätkä skarpimmat grafiikat sitä pelasta. Ohjaus on kankeaa, ja etenkin juokseminen ja väistäminen tuntuvat todella jähmeältä. Ja haamujen räiskiminen protonipyssyllä on epätarkkaa sohimista jopa silloin, kun aim assist -asetus on päällä.

Myös pelisuunnittelu tuntuu auttamattoman vanhentuneelta ja olisi tuntunut siltä varmaan jo kymmenen vuotta sitten. Tasot ovat täysin lineaarista kohtauksesta toiseen hölkkäämistä, mikä tekee esimerkiksi haamujälkien etsimisestä jotenkin turhan tuntuista. Ja tietysti elokuvista tuttu kummitusten pyydystäminen on väännetty kovin pelimäiseksi taisteluksi, jossa perinteisiltä vihollistyypeiltä ammutaan energiat nolliin.

Pahinta ovat suuremmat taistelut, joissa on monta vihollista ja haamujengin jäsentä samaan aikaan. Nämä pelitilanteet ovat sekavia ja johtavat helposti toistuviin kuolemiin ja uusiin yrityksiin. Ja on tietysti todella turhauttavaa kuolla uudelleen ja uudelleen pelkän pelisuunnittelun takia.

Se, mikä Ghostbustersissa toimii parhaiten, on tarinallinen puoli. Käsikirjoitus on kreditoitu Dan Aykroydille ja Harold Ramisille, jotka myös ääninäyttelevät pelissä yhdessä Bill Murrayn, Ernie Hudsonin ja useamman muun elokuvista tutun näyttelijän kanssa. Alkuperäisten leffojen keskeisistä näyttelijöistä puuttuvat käytännössä vain Rick Moranis ja Sigourney Weaver.

Ääninäyttelyyn on siis panostettu, ja käsikirjoituskin on ihan mukiinmenevä, vaikkei toki ensimmäisen elokuvan tasolla. Tekstissä on hetkittäin samaa hauskuutta kuin elokuvissa, ja haamujengiläisten keskinäinen dialogi toimii.

Kurjaa on se, että pelaajan ohjastama ”uusi tyyppi” jää täysin persoonattomaksi ja äänettömäksi, ja itse pelihahmo onkin tarinan suurin haaskattu mahdollisuus. Ja Murrayn esittämän Peter Venkmanin jatkuva ”flirttailu” kuulostaa muuten nykyään jo ihan vaan ahdistelulta.

Tarinan kritiikkinä täytyy myös sanoa, että se nojaa todella vahvasti elokuvien nostalgia-arvoon. Mukaan juoneen on ympätty kaikki mahdollinen Gozerista ja Vigosta aina Slimeriin ja kirjaston kummitukseen asti. Jopa Stay-Puft -vaahtokarkkimies on mukana jo pelin alkumetreillä, että kaikki ruudut tulisi varmasti rastittua.

Ei tavallaan ole ihmekään, että pelaajat sekä Aykroyd itse ovat pitäneet peliä elokuvasarjan virallisena jatko-osana. Se on kuitenkin juuri sellainen nostalgiakarkkia tarjoileva, kaikki ainekset kierrättävä ja omia ideoita kaipaava jatko-osa, jollaista en ainakaan itse haluaisi nähdä. Vuoden 2016 turhan tiukasti kritisoitu Ghostbusters-leffa sisälsi sentään omiakin ideoita, eikä pelkkää kierrätystä.

Ghostbusters: The Video Game Remastered on siis lopulta aika turha uudelleenjulkaisu. Jos olit alkuperäisen pelin ystävä kymmenen vuotta sitten, saattaa uusikin kierros maistua, mutta uudempiin peleihin tottuneelle Ghostbusters voi tuntua liian putkimaiselta ja jäykältä.

Jos uteliaisuus kuitenkin voittaa ja tekee mieli kokeilla, suosittelen odottamaan alennusmyyntiä. Vajaa 30 euroa on aika tuhti hinta kierrätyksestä, jonka valtaosa pelaajista läpäisee vain kahdeksassa tunnissa.

GHOSTBUSTERS: THE VIDEO GAME REMASTERED

”Ghostbusters-peli on laimea tekele, vaikka käsikirjoituksessa on hyvätkin puolensa.”

Muropaketin uusimmat