Uusimmat

Arvostelu: Batman: The Enemy Within aloittaa uuden Batman-kauden vahvasti

18.08.2017 21:28 Miikka Lehtonen

Batman: The Enemy Within

Telltalen Batman-pelisarjan ensimmäinen kausi oli rosoinen teos, jossa oli kuitenkin myös paljon hyvää. Odotukset kakkoskauden suhteen olivat varovaisen optimistiset, mutta ensimmäisen jakson jälkeen tunnelmat ovat jo paljon positiivisemmat. Sarja näet tuntuu ottavan kopin ykköskauden hyvistä puolista ja korjaavan ongelmia.


Julkaisupäivä: julkaistu / Tekijä: Telltale Games / Julkaisija: Telltale Games / Saatavilla: PC, PlayStation 4, Xbox One / Testattu: PC Windows 10, Intel Core i5-4670K, 16 Gt muistia, GeForce GTX 1080 / Laitevaatimukset: PC Windows 7 tai uudempi, tuplaydinprosessori, 3 Gt muistia, 1 Gt näytönohjain / Pelaajia: 1 / Ikäraja: 18


Kuten monet muutkin Telltalen pelisarjat, myös Batman oli ristiriitainen paketti. Yritykset puristaa toinen toistaan ihmeellisempiä tarinoita Telltalen vanhaan ja natisevaan pelimoottoriin eivät aina onnistu aivan huikeasti, ja myös Batman kärsi runsaista quick time event -kohtauksista ja tarinan yleisestä lineaarisuudesta.

Mukana oli kuitenkin myös paljon hyvää. Itselleni mieleen jäi ehkä positiivisimmin se, miten ennakkoluulottomasti Telltale kirjoitti uudelleen Batman-maailman hyväksyttyä lorea. En sen tarkemmin spoilaa ykköskauden kuvioita, sillä jokaisen vähänkään kiinnostuneen kannattaa pelata se itse läpi, mielellään vieläpä ennen kakkoskauden aloittamista. Se kun on suoraa jatkoa ykköskaudelle ja täten spoilaa suunnilleen kaiken mahdollisen jo aivan alkumetreillä.

Tämän kestävät tai ykköskauden jo pelanneet saavat eteensä Batman-tarinan, joka on entistä itsevarmempi ja tuntuu ottavan kaiken irti Telltalen vapaudesta liikkua Batmanin maailmassa. Tuloksena on vahvin Telltale-kauden avaus pitkiin aikoihin.

Batman: The Enemy Within

Kysymysmerkki?

Kakkoskauden ensimmäinen jakso heittää Batmanin taistelemaan klassista pahista, The Riddleriä, vastaan. Pulmista ja sadistisesta kidutuksesta pitävä hiippari ilmestyy yllättäen kovistelemaan asekauppiaaksi epäiltyä kasinon omistajaa, ja Bruce Wayne jää ristituleen.

Käy ilmi, että Telltalen Batman-maailmassa The Riddler on legendaarinen pahis, joka armoitta kurittaa muita kaupungin pahiksia. Tai kuritti, kunnes hävisi maailman kartalta vuosikausiksi. Nyt hän on palannut, eikä lainkaan hyvissä merkeissä. Gothamia hallitsevat rikolliset ja liian pliisuja otteita käyttävä lepakkoritari ovat ansainneet Riddlerin vihat ja siinä sivussa roiskuu aika urakalla myös viattomien päälle. Niinpä touhuun täytyy tietenkin pistää stoppi.

Riddlerin ohella kakkoskauden ensimmäinen episodi tuo mukaan kuvioihin myös The Agencyn, hallituksen salaisen viraston, joka taistelee kovin keinoin superrikollisia vastaan. Perinteiset paikallisen poliisin ja hämärien pukumiesten väliset skismat ovat tietenkin mukana kuvioissa, samoin kuin agenttien epäilyt Bruce Waynea kohtaan.

Miksi rikas miljardööri tuntuu olevan yhteyksissä niin moniin rikollisiin ja hämärähemmoihin?

Batman: The Enemy Within

En spoilaa sen enempää jakson tapahtumia, sillä mukana on yllättäviä käänteitä ja toimivaa tarinankerrontaa, jotka kannattaa mielummin kokea itse kuin lukea yhteenvetona peliarvostelusta. Puhutaan siis sen sijaan pelattavuudesta.

Myönnän, että jakson alussa hieman kylmäsi, kun peli alkaa kohtalaisen pitkällä – joskin hyvälaatuisella – toimintakohtauksella. Eikös Batmanin pitänyt olla myös etsivä? Onko Telltale unohtanut tämän puolen kokonaan? Ei toki, sillä tällä kertaa rytmitys toiminnan, etsiväpuuhastelun ja puzzlejen välillä toimii paremmin kuin ykköskaudella.

Telltalen perustyyliin en kutsuisi Batmania vieläkään miksikään varsinaiseksi seikkailupeliksi, sillä se on enemmänkin interaktiivinen tarina. Puzzlet ovat tasoa ”ilmiselvä” ja varsinainen leipä on, kuten yleensäkin, nähdä tarinan etenevän ja tehdä siihen vaikuttavia valintoja. Jää tosin nähtäväksi, miten paljon ne valinnat lopulta suuriin linjauksiin vaikuttavat.

Batman: The Enemy Within

Kakkosjakso koska?

Olen rehellisesti sanoen hieman yllättynyt ykkösepisodin pelattuani. Ennakkoon fiilikseni olivat aika varautuneet, sillä olen kasvavissa määrin kyllästynyt Telltalen peruskaavaan. Se lienee ammattitauti, joka väistämättä syntyy kun pelaa kaikkia mahdollisia firman pelejä vuodesta toiseen. On silti kiva yllättyä positiivisesti, kuten nyt kävi.

The Enigma jatkaa vahvalla otteella Telltalen uudelleenkirjoituseffortteja ja tarjoilee Batman-tarinan, jossa on paljon viittauksia ja vinkkauksia Batmanin faneille, mutta myös sen verran omaperäistä menoa, että tarinansa tuntevatkin yllättyvät. On tietenkin vielä aivan liian aikaista sanoa mitään lopullista koko kaudesta tai siitä, miten hyvin tarina tulee kestämään, mutta hei: ykkösepisodin pelattuani en millään malttaisi odottaa sitä seuraavaa episodia, vaan haluaisin kovasti jatkaa tarinaa saman tien.

Se on aika hyvä merkki, se.

BATMAN THE ENEMY WITHIN – EPISODE 1: THE ENIGMA

”Omaperäinen, perinteistä Batman-universumia monella tapaa uusiksikirjoittava ja yllättävä Bat-seikkailu.”