Uusimmat

Battlefield 4: Naval Strike DLC (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

05.05.2014 15:00 Juho Anttila

Tekijä: DICE
Julkaisija: EA
Testattu: PlayStation 4
Saatavilla: PC, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One
Pelaajia: 4-64 (internetissä)
Pelin kotisivu: http://www.battlefield.com/battlefield-4
Arvostelija: Juho Anttila

Erinomaisen mutta ajoittain kovin bugisen Battlefield 4 -räiskinnän toinen lisäosa, Second Assault, oli sisällöltään mainio, mutta hieman kierrätyshenkinen. Kolmas yritys, Naval Strike ei kenttiä kierrätä, ainoastaan klassikkopelitilaa.

Nimensäkin perusteella merihenkinen Naval Strike nimittäin uudelleenversioi Battlefield 2142:n legendaarista titan-pelitilaa. Uudessa carrier assault -pelitilassa kohteena on vihollisen lentotukialus. Mutta on pakettiin upotettu jälleen paljon muutakin kivaa.

Battlefield 4 on yksi niistä peleistä, jotka myydään pelaajille kahteen kertaan. Kun ostaa kaikki lisärit, mikä kannattaa tietenkin tehdä maksullisen premiumtilin kautta, tulee maksaneeksi pelistä karkeasti ottaen tuplasti emopelin hinnan. Kaikeksi onneksi lisäsisältöpakettien taso on tähän saakka pysynyt korkeana. Naval Strike ei poikkea kaavasta.

Lentotukialukselle kyytiä

Paketin kiinnostavin lisäys on tietenkin itseoikeutetusti uusi pelitila, carrier assault. Kyseessä on kamppailu siitä, kumpi joukkue saa ensin upotettua vihollisen lentotukialuksen. Temppu vaatii onnistuakseen kaksiosaisen suorituksen.

Ensivaiheessa kisataan viidestä kontrollipisteestä hieman conquestin tyylisesti. Tappoja ei tosin lasketa, ainoastaan alueiden hallinta vaikuttaa tilanteeseen. Jokainen kontrollipiste sisältää raketinheittimen, joka suunnataan kohti vihollisen lentotukialusta.

Lentotukialuksen kestopisteiden tipahdettua puoleen avautuu pääsy hyökkäämään sen sisuksiin. Samalla pelityypiksi vaihtuu kaksiportainen rush, kun tehtävänä on kahden M-COM-aseman räjäyttäminen. Peli päättyy, kun jommankumman lentotukialuksen jälkimmäinen M-COM-asema räjähtää tai kestopisteet loppuvat.

Useimmiten peli päättyy M-COM-asemien räjäyttämiseen. Pelaamistani kymmenistä carrier assault -matseista ainoastaan kourallinen pelattiin toisen lentotukialuksen kestopisteiden loppumiseen saakka. Alukset on suunniteltu niin, että vedenpitävän puolustuksen rakentaminen on hankalaa. Voimasuhteiden ollessa tasaväkiset se joukkue vie yleensä pelin, joka pystyy paremmin tasapainottelemaan oman aluksen puolustamisen ja hyökkäämisen välillä.

Tämä ilmiö korostaa myös carrier assaultin ainoaa varsinaista heikkoutta. Matsien loppuvaiheen dynamiikka vaatisi kunnolla toimiakseen tiukkaa yhteispeliä ja koordinaatiota. Kuten tiedämme, useimmissa julkisissa Battlefield 4 -matseissa tämä jää haaveeksi, eikä pelitilakaan täten pääse lunastamaan ihan koko potentiaaliaan.

Kyse on enemmän pelaajien kuin pelin heikkoudesta, joten jos ongelma unohdetaan, tarjoaa carrier assault napakkaa ja nopeatempoista viihdettä. Matsit kestävät yleensä vain hieman yli kymmenen minuuttia ja niiden aikana tapahtuu koko ajan. Viihdettä irtoaa jo pelkästä carrier assaultista selvästi lisärin hinnan edestä.

Märkä meininki

Paketin neljä merihenkistä karttaa edustavat myös Battlefield 4:n karttatarjonnan parasta neljännestä. Perusteema kaikissa on sama: paljon vettä ja saaria, mutta ideasta saadaan irti kiitettävän paljon.

Nansha Strike on kuin Paracel Storm -kartan uusi tuleminen. Siitä löytyy paljon samoja elementtejä, eikä suoritus ole ehkä tuorein mahdollinen. Kokonaisuus tuntuu kuitenkin toimivalta ja eroja ennestään nähtyyn riittää tarpeeksi, jotta pieni kierrätyskin voidaan antaa anteeksi.

Operation Mortar keskittyy suurikokoiseen keskussaareen ja sen korkealla laidalla löytyvään vanhaan linnoitukseen. Hyökkääjän on selvittävä tappavasta noususta ylämäkeen luotisateen keskellä, vai mahtaisivatko linnakkeen alle kaivetut tunnelit tarjota tilaisuuden koukata selustaan? Hieno ja monipuolinen kartta, jota jaksaa pelata kerta toisensa jälkeen.

Wave Breaker jatkaa samaa suuren keskussaaren teemaa, mutta tällä kertaa kaivaudutaan vuoren sisälle. Valtava maanalainen sukellusvenetukikohta muuttaa pelin hengen ahtaissa tiloissa käytäväksi lähitaisteluksi. Wave Breakerin heikoksi kohdaksi jää huonosti hyödynnetty saaren maanpinnan puoleinen alue. Ehkäpä yhden kontrollipisteistä olisi voinut nostaa sinne?

Pudonneen lentokoneen ympärille keskittyvä Lost Island tuntuu aluksi hieman lättänältä, mutta onpahan tähänkin karttaa upotettu sen verran korkeuseroja ja yllätyksiä, että meininki säilyy mielenkiintoisena. Lost Island oli itselleni kartta, jota piti hieman pureskella ennen kuin jutun juju aukeni.

Jotkut ovat valittaneet Naval Striken karttojen suosivan tarkka-ampujia. Ehkä näinkin, mutta oman kokemukseni mukaan nappia ei saanut otsaan sen enempää kuin muuallakaan. Makuasioita nämäkin ja omaan makuuni Naval Striken valikoima iski varsin lujaa.

Ne pakolliset muut bonukset

Karttojen ja uuden pelitilan lisäksi Naval Strike sisältää jälleen uusia varusteita. Tämänkertainen ajoneuvovalinta on kahden istuttava ilmatyynyalus, jolla liikkuminen käy niin maalla kuin vedessäkin. Sen verran paketin kartoista löytyy esteitä, ettei ilmatyynyaluksen maaominaisuuksista kuitenkaan kummoista iloa irtoa.

Ilmamiina on uutuuksista hauskempi. Istuta ja unohda -tyylinen apuväline ampuu maaliin hakeutuvan raketin liian lähelle osuvaan helikopteriin tai lentokoneeseen. Kelpo keskisormenheristys matalalentäjille ja mukava työkalu niille, jotka eivät tahdo metsästää lennokkeja aktiivisempaa osallistumista vaativilla aseilla.

Uudet saavutukset edustavat jälleen kerran suhteellisen helposti hankittavaa lajia eivätkä haasteetkaan vaadi ihan samanlaisia ihmetemppuja kuin Second Assaultin älyttömimmät vaatimukset. Hyvää peruskauraa, jota on mukava tavoitella ilman, että koko pelitapaansa pitää laittaa remonttiin haastetehtävien vuoksi.

Naval Strike on parhaimmillaan huikean hyvä lisäsisältöpaketti, joka tuo peruspeliin rutkasti uutta. Lopullinen pistemäärä olisi voinut olla korkeampikin, mutta Battlefield 4:n suurin murheenkryyni, rakoileva tekniikka, pakottaa pudottamaan pisteitä.

Lisärin julkaisun aikaan ainakin PlayStation 4 -palvelimet tuntuivat olevan niin tukossa, ettei nykimiseltä välttynyt oikeastaan yhdessäkään matsissa. Pari viikkoa julkaisusta tilanne tuntui kuitenkin helpottaneen niin, että pelaaminen sujui taas sulavasti. Samalla nousi lisärin loppupistesaldokin neljään tähteen.

Naval Strikeen kannattaakin suhtautua samalla varauksella kuin Battlefield 4:ään tällä hetkellä muutenkin. Jos kuulut siihen joukkoon, jolla peli pyörii hyvin, ei ole mitään syytä olla hankkimatta Naval Strikeä. Jos puolestaan kärsit ongelmista, tulet todennäköisesti kohtaamaan niitä vähintään yhtä paljon myös Naval Striken parissa.

Toivoa sopiikin, että seuraavan, tällä kertaa kaupunkiaiheisen, lisälevyn julkaisun aikaan DICE on vihdoin saanut verkkokoodinsa suoraksi. Battlefield 4, erityisesti näin laadukkailla lisälevyillä ryyditettynä, ansaitsee toimivan tekniikan. Ihan vielä tätä tavoitetta ei ole saavutettu.

 

 

Lisää aiheesta

Battlefield 4 – ”nyt voimme keskittyä sisältöön” (1+2)

Battlefield 4 (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Battlefield 4 moninpeliarvostelu (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Battlefield 4: China Rising DLC (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Battlefield 4: Second Assault DLC (PC, PS3, PS4, Xbox One, Xbox 360)

Lue myös

Final Fantasy X/X-2 HD Remaster (PS3, PSV)

King Oddball (Android, iOS, Mac, PC, PS4, PSV, WP8 )

Lego The Hobbit (PC, PS3, PS4, Wii U, Xbox One, Xbox 360)

The Banner Saga: Chapter 1 (Mac, PC)