Uusimmat

Death Stranding on nyt julkaistu – Tässä 10 spoilerivapaata vinkkiä, joilla pääset pelissä kunnolla alkuun

08.11.2019 10:00 Tuukka Hämäläinen

Death Stranding on massiivinen peli, jonka mekaniikoissa riittää opeteltavaa. Siksi kokosimme kymmenen neuvoa aloitteleville pelaajille.

Hideo Kojiman suuri open world -peli Death Stranding ilmestyy viimeinkin tänään perjantaina, 8. marraskuuta. Koska moni pelaaja hyppää tänä viikonloppuna ensi kertaa Sam Porter Bridgesin saappaisiin, kokosimme joukon neuvoja aloitteleville pelaajille. Osa listan vinkeistä tehdään kyllä selväksi pelin edetessä, mutta etenkin alkupuolella peliä informaatiota on paljon ja jotkut asiat jäävät helposti huomaamatta. Siksi kertaamme myös perusasioita.

Tämä vinkkipaketti ei sisällä juonellisia paljastuksia pelistä, mutta jos olet pitänyt itsesi täysin pimennossa pelin sisällöstä ja jättänyt traileritkin katsomatta, voit mainiosti pelata pari ensimmäistä tuntia ja palata vasta sitten tsekkaamaan vihjeemme.

Joitakin perusasioita on nimittäin pakko paljastaa.

1) Varaa aloitukseen aikaa

Hideo Kojiman pelejä pelanneille tämä neuvo tulee tuskin yllätyksenä, mutta pelin aloittamiseen kannattaa varata enemmän kuin puoli tuntia aikaa. Aivan pelin alussa on suhteessa enemmän välivideoita, eikä niiden aikana pääse tallentamaan. Suosittelemme siis varaamaan pari tuntia peliaikaa, kun hyppäätte ensi kertaa Death Strandingin maailmaan. Myöhemmin peliä voi sitten pelata helposti pienemmissäkin annoksissa, sillä tallentamista ei juurikaan rajoiteta.

2) Missä vain voi kulkea

Jopa open world -peleissä on yleensä paljon alueita, joille pelaajat eivät yksinkertaisesti pääse, ja reittejä, joita ei voi käyttää. Monet pelaajat lähtevätkin luonnostaan kiertämään vuorenhuippuja tai hankalakulkuisia maastoja kauempaa. Death Strandingissa ei kuitenkaan tarvitse kiertoreitteihin turvautua. Käytännössä melkein mistä vain on mahdollista kulkea tavalla tai toisella, ja vaikka pystysuoraa seinämää ei tietenkään pääse ylös, on tikkaiden ja köysien avulla mahdollista kiipeillä mahdottomaltakin näyttävissä maastoissa. Pelin mekaniikat rohkaisevatkin kokeilemaan mielikuvituksellisia ratkaisuja.

3) Älä pelkää kuolemaa

Death Strandingissa kuoleman hinta ei ole korkea, eikä esimerkiksi korkeita paikkoja kannata tämän vuoksi paljon varoa. Peli on siis kuoleman jälkeen jatkamisessa hyvin armollinen. Ainoastaan vihollisten alueella kannattaa varoa: kuoleman jälkeen kaikki varusteesi ja kuljettamasi paketit on viety, ja niitä täytyy lähteä erikseen jäljittämään. Joskus on siis syytä kulkea varovaisemmin.

4) X-painike valikossa

Death Strandingin tehtävä- ja varustevalikot vaativat hieman totuttelua. Heti alkuun kannattaakin ottaa haltuun X-painikkeen painaminen pohjassa. Tällä tavalla kaikista valikoista pääsee pois tai eteenpäin hyväksyen tehdyt muutokset ja selaamatta erikseen valikon alareunaan, mikä vie turhaa aikaa. (Ympyrää painamalla pääsee toki poistumaan mistä tahansa valikosta, mutta silloin ei hyväksy muutoksia ja kaikki vaiva menee hukkaan.)

5) Auto-Arrange Cargo

Vielä olennaisempi valikkovinkki liittyy varusteiden järjestelemiseen. Sam kuljettaa Death Strandingissa suuria kuormia, mutta mitään peleille tyypillistä pohjatonta reppua ei ole tarjolla, ja varusteita voi ja täytyykin järjestellä valikossa tarkemmin. Operaatiota nopeuttaa olennaisesti Auto-Arrange Cargo -toiminto, jota voi käyttää varustevalikossa painamalla kolmiota. Tämä järjestää kaikki tavarat optimaalisesti, ja se säästää paljon aikaa pelaajalta. Toimintoa kannattaa käyttää lähes aina, kun ottaa vastaan uutta kannettavaa, ja joskus myös matkan varrella.

6) Odradek ja viholliset

Odrarek on Samin olalle astettu mekaaninen laite, joka havainnoi ympäristöä, ja se aktivoituu automaattisesti, kun BT-vihollisia on lähellä. Peli ei tee asiaa täysin selväksi, mutta näissä tilanteissa Odradek osoittaa aina lähintä vihollista kohti, ja sen pitämistä signaaleista voi päätellä, kuinka lähellä vihollinen on. Mikään HUD-elementti ei erikseen osoita vihollisen suuntaa, joten Odradekia kannattaa todellakin pitää silmällä. Koska Odradek sijaitsee Samin vasemmalla olalla, kannattaa tukalassa paikassa siirtää kuvakulma vasemman olan yli R3-painikkeesta. Etenkin jos Samilla on selässään suuri tavarakuorma, voi Odradekia olla muuten vaikea pitää silmällä.

7) Odradek ja maasto

Odradekia voi käyttää myös havainnoimaan ympäristöä missä tahansa tilanteessa painamalla R1-painiketta. Tätä kannattaakin tehdä ihan vain matkatessaan maailman halki, sillä Odradek auttaa näkemään, mistä Sam pystyy kulkemaan, ja se havaitsee myös varusteita ja kadonneita lasteja pidemmän matkan päästä. Erityisen hyödyllinen Odradek on jokea ylittäessä. Laite auttaa näkemään, missä kohtaa vesi on liian syvää Samille, ja näitä paikkoja kannattaa todellakin välttää.

8) Chiral Crystals

Death Strandingista löytyy useita erilaisia resursseja, mutta Chiral Crystalit ovat joukossa erityisiä. Ensinnäkin, niitä löytyy luonnostaa pelimaailmasta – etenkin vaarallisilta alueilta – ja toiseksikin, ne eivät paina juuri mitään. Hyvä neuvo onkin, että Chiral Crystaleja alkaa kerätää heti pelin alussa ja ottaa tavaksi poimia ne aina mukaansa. Kristallit eivät tuota Samille ylimääräistä kuormaa, ja niille löytyy pelin edetessä paljon käyttöä. Odradekin käyttäminen auttaa myös löytämään lähistöllä olevat Chiral Crystalit.

9) Fast travel

Kuten monissa muissakin open world -peleissä, on myös Death Strandingissa eräänlainen fast travel -ominaisuus. Pikamatkustus avautuu kuitenkin vasta pelin edetessä, ja se on muutenkin hieman poikkeuksellisesti toteutettu. Ensinnäkin, fast travel toimii vain Private Room -huoneiden välillä, eli sen käyttäminen on hyvin rajoitettua. Toiseksikin, Sam ei saa juuri mitään varusteita mukaansa fast travelia käyttäessä. Ominaisuutta ei siis yleensä voi käyttää tehtävien suorittamiseen.

10) Pelaa online-tilassa

Death Stranding kirjautuu automaattisesti pelin servereille, mutta tämän voi laittaa pois päältä asetuksista. Peliä voi siis pelata yksin, jos niin haluaa. Suosittelemme kuitenkin vahvasti pelaamista online-tilassa ja myös käyttämään hyväksi sosiaalisia elementtejä pelissä. Tästä on nimittäin todella paljon konkreettista hyötyä pelin edetessä, ja muilta pelaajilta saa myös Likeja, eli ”tykkäyksiä”, jotka auttavat kehittämän Samin kykyjä.

Arvostelu: Death Stranding on mestariteos – Hideo Kojiman uusi videopeli ylittää kaikki odotukset

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat