Uusimmat

Ennakko: Starcraft Remastered on modernisoitu hienosti nykyaikaan

14.08.2017 12:20 Miikka Lehtonen

Starcraft Remastered

Blizzardin Starcraft on maailman legendaarisimpia tosiaikastrategioita. Korean kansallisurheiluksikin tituleerattu peli on vuosien varrella viihdyttänyt lukemattomia ihmisiä ja se nauttii yhä suunnatonta suosiota. Ei käy silti kiistäminen, että aika on ajanut pahasti pelin ohi. Miltei 20 vuoden ikä näkyy ja tuntuu vähän kaikkialla, joten mitäs jos lyötäisiin hieman uutta maalia pintaan remasteroinnin muodossa?


Julkaisupäivä: 14.8.2017  Tekijä: Blizzard  / Julkaisija: Blizzard  / Saatavilla: Mac, PC  / Testattu: PC / Laitevaatimukset: PC Windows 7 tai uudempi, Pentium D tai Athlon 64 X2 tai nopeampi prosessori, 2 Gt muistia, 2,8 Gt levytilaa  / Pelaajia: 1, 2-8 (lähiverkossa ja internetissä) / Ikäraja: 16


Starcraftia voisi aika perustellusti kutsua kulmakiveksi, jonka varaan Blizzardin imperiumi on rakennettu. Vaikka World of Warcraft onkin varmasti suositumpi peli, Starcraft oli aikanaan suunnaton ilmiö, joka toi firmalle valtavasti näkyvyyttä ja avasi ovia paitsi kehittäjille, myös eSportsille.

Ei olekaan siis suuri ihme, että Blizzard on lähtenyt remasteroimaan legendaarista peliä sen lähestyessä kunnioitettavaa 20 vuoden ikää. Muropaketti pääsi testaamaan pelin miltei valmista versiota, joten nyt voi jo hieman haistella remasteroinnin tasoa.

Starcraft Remastered

Yritin äskettäin pelailla Starcraftia uudelleen, eikä siitä tullut oikein yhtään mitään. Karut grafiikat olisi vielä kestänyt – vaikka niitä katsellessaan saakin vähän väliä arvailla, mitä hittoa suttutöherrykset yrittävät esittää – mutta matala resoluutio ja muut tekniset rajoitukset olivat liikaa.

Kesken jäi.

Ei silti kaduta, että tuli testattua. Vaikka pelin tekniset ongelmat tökkivät pahasti vastaan, wanhan pelin pelailu palautti mieleen sen tosiasian, että Starcraft on syystä legendaarinen ja rakastettu klassikko. Lisäksi into tulevaa HD-uusintaversiota kohtaan heräsi kunnolla.

Tänään ilmestyvä Starcraft Remastered on alkuperäinen peli moderneille koneille käännettynä. Se sisältää kaikki alkuperäisen pelin kolme kampanjaa – yksi kullekin sen rodulle – sekä moninpelin, jonka ansiosta Starcraft on yhä kirjaimellisesti kansallista viihdettä Etelä-Koreassa.

Olisi voinut ennakkoon odottaa, että Starcraft Remastered olisi rakennettu Starcraft II:n pelimoottorin varaan, mutta näin ei ole tehty. Tähän on oikeasti todennäköisesti paljonkin hyviä syitä, ainakin se, että alkuperäisen Starcraftin purkkalankaviritelmä-moottori tuntui ihan omanlaiseltaan ja kovin erilaiselta kuin Starcraft II. Esimerkiksi hieman ongelmallinen yksiköiden reitinhaku muuttui vuosien varrella ongelmasta ominaisuudeksi, jota Starcraft-veteraanit käyttävät strategioissaan.

Starcraft Remastered

Kun hieman miettii, on toki selvää, että tällaiset jutut täytyy saada mukaan myös uusintaversioon, ja ilmeisesti helpoin tapa toteuttaa ne oli rustata HD-version päivitykset olemassaolevan Starcraftin päälle. Blizzardhan modernisoi originaalipeliä muutamia vuosia sitten ja lisäsi siihen tuen moderneille käyttöjärjestelmille, minkä jälkeen peli heitettiin ilmaisjakeluun Blizzardin nettisivuille. Ainakin Remasteredin betaversio asentui päivityksenä nimenomaan tämän version päälle.

Tuntui hieman oudolta katsella ja pelata peliä, joka selvästi on Starcraft, mutta suuremmalla resoluutiolla. Yksikköjen ja rakennusten grafiikat on todennäköisesti piirretty uusiksi, mutta alkuperäiset grafiikat esikuvana. Täten ne näyttävät yhä pelimaailman päälle lätkäistyiltä spriteiltä, mitä ne tietenkin ovatkin. Yksiköt eivät kääntyile pehmeästi, vaan kulkevat kahdeksaan ilmansuuntaan portaittain käännähdellen.

Starcraft Remastered

Pienen nikottelun jälkeen homma alkoi kuitenkin luistaa. Betaversion myötä emme päässeet vielä käsiksi yksinpelikampanjaan, joten esimerkiksi siihen lisätyt uudet tarinaosiot ja tarinaa kertovat animoidut sarjakuvat jäivät näkemättä, mutta onhan siinä Starcraftin moninpelissäkin sitä tiettyä jotain. Turpaanhan pelatessa tietenkin tuli noin luvuin 100-0, koska toisin kuin peliä innokkaasti betatestaavat kanssapelaajani, en itse ole pelannut Starcraftin moninpeliä sen jälkeen, kun modeemit vaihtuivat ADSL-verkkoyhteyksiin.

Matsien aikana käytyjen keskustelujen perusteella veteraanit tuntuvat olevan hyvillä mielin liikenteessä, ja miksipä eivät olisi. Jos sattui pitämään alkuperäisestä Starcraftista, Remastered tuntuu tarjoavan prikulleen saman pelin pienillä lisäyksillä: paremmat grafiikat, tuki laajakuvamonitoreille, remasteroidut ja puhtaammat äänet, kunnollinen matchmaker ja muut herran vuonna 2017 peleiltä odotetut ominaisuudet ovat varmasti tervetulleita uudistuksia.

STARCRAFT REMASTERED

”Legendaarinen strategiapeli palaa entistä ehompana – klassikko modernisoitiin hienosti nykyaikaan.”