UUSIMMAT

Miksi Epic Games Store kahmii yksinoikeuspelejä? Yhtiön pomon mukaan tavoite on tehdä pelilevityksestä reilumpaa

26.06.2019 10:05 | Muropaketin toimitus | 1

Epic Gamesin perustaja Tim Sweeney haluaa rikkoa nykyisen pelijulkaisumallin, joka jättää kehittäjät heikkoon asemaan.

Peliyhtiö Epic Gamesin oma pelikauppa on tänä vuonna napannut useiden pelien PC-versioita yksinoikeuslevitykseen. Esimerkiksi syyskuussa ilmestyvä Borderlands 3 on rajatun ajan saatavilla vain Epic Games Storen kautta.

Yhtiön perustajan Tim Sweeneyn mukaan kyse ei kuitenkaan ole vain voittojen tavoittelemisesta ja Steamin kanssa kilpailemisesta.

Kotakun mukaan Sweeney on avannut Twitterissä useiden viestien mittaisessa ketjussa Epic Gamesin strategiaa yksinoikeusjulkaisujen suhteen. Sweeneyn mukaan yhtiö pyrkii suurentamaan sitä osuutta, jonka levittäjät maksavat myynneistä pelijulkaisijoille ja kehittäjille. Erityisesti tavoitteena on kumota Steamin kohtuuton malli, jossa pelikauppa pidättää useimmiten peräti 30% pelimyynnistä itsellään.

”30 prosentin kauppavero ylittää usein pelin tehneen kehittäjän kaikki voitot”, Sweeney kertoo. ”Tämä on katastrofaalinen tilanne kehittäjille sekä julkaisijoille.”

Sweeney korostaa twiiteissään, että kehittäjien voitto-osuuden suurentaminen parantaisi koko pelialaa ja hyödyttäisi myös pelaajia.

Jo aiemmin keväällä Sweeney lupasi myös, että Epic Games Store lopettaisi kaikki yksinoikeusdiilit, jos Steam sitoutuisi kehittäjien kannalta reilumpaan voitonjakoon.

Keskustelu

”30 prosentin kauppavero ylittää usein pelin tehneen kehittäjän kaikki voitot”

Taas paskaa retoriikkaa Sweeneyltä. Kyseessä ei ole vero vaan hinta, jonka Valve pyytää pelijulkasijoilta palvelunsa käytöstä. Verot on pakko maksaa; Steamin käyttö on vapaaehtoista. Millähän nimityksellä Sweeney sitten kutsuu Epicin omaa 12% provisiota? "Muodollinen korvaus yleishyödyllisestä toiminnasta"?

Onhan 12% vähemmän kuin 30%, mutta tekopyhyys piilee siinä, että Epic ja Valve tarjoavat molemmat palvelua pelijulkaisijoille ja Epicin palvelu sattuu olemaan tällä hetkellä aika paljon heikompi. Mites on, jokohan Epic Storeen kohta saataisiin ostoskori, niin ei tarvitse bännätä jokaista käyttäjää, joka ostaa yli 5 peliä kertaostoksina?

Jos joku julkaisija haluaa maksaa 60% vähemmän noin 90% huonommasta palvelusta, niin kaikin mokomin, mutta en näe kyllä pelaajille mitään syytä liputtaa tämän huonomman palvelun puolesta, kun lehmänkauppa on sataprosenttisesti vain julkaisijoiden ja Epicin välinen.

Ei kun niin, jokainenhan sen tietää, ettei peleillä kukaan mitään rahaa nykyään tee Steamin viedessä tuhkatkin pesästä, joten antakaa siis rahanne mieluummin Tim Sweeneylle, tuolle aikamme Robin Hoodille, joka tilittää ne vain 12% lyhennettynä suoraan mm. Yves Guillemotin taskuun. Yves tarttee kipeästi uuden Lamborghinin. Auttakaa miestä mäessä.

Kiitos Tim Sweeney taas tämän anti-consumer tornarin promoamisesta. Jokainen markkinataloudessa operoiva taho haluaa tietenkin leikata kulunsa mieluiten vaikka kokonaan, mutta aina tulee pieni oksennusreaktio, kun nämä massikeisarit alkaa madella kuluttajien jaloissa ja valitella kuinka vaikeaa ja kallista tämä pelinkehitys nykyään on. Leikatkaa omista bonuksista, jos ei muuten raha riitä tai pistäkää lappu luukulle ja jättäkää pelinkehitys niille, jotka sen homman osaa. Kyllä tälle 135 miljardin markkinalle riittää uusia tulijoita, jos nämä vanhat patut ei enää pysy bisneksen vauhdissa.

Muropaketin uusimmat