“Nyt riittää” – Sadat Ubisoftin työntekijät vaativat yhteisiä pelialan sääntöjä sairaan työpaikkakulttuurin kitkemiseksi

29.07.2021 19:23 | Muropaketin toimitus

Ubisoftin toksinen työilmapiiri tuli julkisuuteen jo vuosi sitten, mutta työntekijöiden mukaan mikään ei ole muuttunut.

Lähes 500 Ubisoftin nykyistä ja entistä työntekijää on kirjoittanut julkisen kirjeen, jossa vaaditaan toimia myrkyllisen työpaikkakulttuurin kitkemiseksi. Asiasta kertoo Eurogamer-sivusto. Kirjeessä osoitetaan tukea Activision Blizzardin työntekijöitä kohtaan, jotka ovat äskettäin paljastaneet oman yhtiön sairaan työpaikkailmapiirin.

Ubisoftin työntekijät ovat kyllästyneet johdon tyhjiin lupauksiin. Ubisoftia on syytetty esimerkiksi järjestelmällisestä syrjinnästä ja jatkuvasta seksuaalisesta häirinnästä. Kirjeessä vaaditaan peliteollisuuteen yhteisiä sääntöjä, jotta häirintään syyllistyneet joutuvat vastaamaan teoistaan.

“On selvää, että peliteollisuudessa on laajamittaista syrjintää. Tämän ei pitäisi tulla yllätyksenä työntekijöille, johtajille, journalisteille ja pelaajille. Nyt on aika vaatia oikeita toimia, ja syyllisten pitää joutua vastuuseen”, kirjeessä kerrotaan.

LUE MYÖS: Activision Blizzardin oikeuskanteen laajakantoiset seuraukset: World of Warcraftin kehitys on käytännössä pysähtynyt

Vuosi sitten paljastui, että Ubisoftin sisäinen työpaikkakulttuuri on myrkyllinen. Monia johtajia syytettiin vakavista seksuaalisista häirintätapauksista. Ubisoftin toimitusjohtaja Yves Guillemot vastasi syytöksiin vakuuttamalla, että hän aikoo tehdä kaikkensa sen eteen, että kaikkia työntekijöitä arvostetaan, ja he kokevat olonsa turvalliseksi. Avoimessa kirjeessä kerrotaan, että Ubisoftilla ei ole nähty minkäänlaisia muutoksia.

“Nyt riittää. Sait kuulla jo vuosi sitten, millaista syrjintää ja seksuaalista häirintää on pesiytynyt Ubisoftin työpaikkakulttuuriin. Uskoimme siihen, että luvassa on todellisia muutoksia. Mikään ei silti muuttunut, ja monet syytösten kohteena olevat ovat yhä töissä Ubisoftilla. Emme enää luota siihen, että olet sitoutunut muutoksiin. Sinun täytyy herätä”, kirjoittivat työntekijät Guillemotille.

Työntekijät toteavat, ettei koulutuskursseista ole mitään hyötyä, eivätkä he enää hyväksy tyhjiä lupauksia.

“Haluamme sellaisia toimia, joilla on merkitystä. Ainoa tapa muuttaa tilannetta on poistaa yhtiöstä sellaiset henkilöt, joita syytetään häirinnästä. Lisäksi kaikkien syrjinnän hyväksyneiden tulee vastata toimistaan. Kyse on ihmisten henkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnista. Kenenkään ei pitäisi joutua valitsemaan työn ja turvallisuuden väliltä”, kirjeessä sanotaan.

Kirjeen allekirjoittaneet toteavat, että ainoastaan kaikkein eniten huomiota saaneet syytetyt on irtisanottu. Monet muut on ylennetty, ja heitä on kierrätetty studiolta toiselle, eivätkä he joudu minkäänlaiseen vastuuseen.

Ubisoft on vastannut asiaan tiedottamalla, että se ottaa kirjeen tosissaan. Ubisoft väittää, että se tehnyt merkittäviä muutoksia sen eteen, että kaikki sen työntekijät kokevat olonsa turvalliseksi.