UUSIMMAT

Horizon Zero Dawn on nyt julkaistu – 10 vinkkiä aloittelevalle robottimetsästäjälle

01.03.2017 21:00 | Tuukka Hämäläinen

Kokosimme kymmenen vihjettä tänään ilmestyneen Horizon Zero Dawnin pelaajille.

Guerrilla Gamesin odotettu toimintaroolipeli Horizon Zero Dawn on nyt julkaistu, ja monet aloittavat jo tänään seikkailunsa jättirobottien valloittamassa pelimaailmassa. Horizon Zero Dawn ei kuitenkaan opeta kaikkea kädestä pitäen, joten kokosimme joukon vinkkejä aloitteleville pelaajille.

1. Ensimäiset kyvyt: Silent Strike, Lure ja Concentration

Horizon Zero Dawnissa uusia kykyjä ostetaan kykypisteillä, ja kyvyt nousevat portaittain kalliimmiksi. Uusia kykypisteitä saa vain nousemalla tasoja, ja etenkin alussa on hyvä valita tarkkaan, mihin pisteensä käyttää.

Alkupeliä helpottavat merkittävästi kolme kykyä: Silent Strike mahdollistaa voimakkaan iskun viholliseen, joka ei ole vielä huomannut pelihahmo Aloyta. Kyky on erityisen hyvä siksi, että se riittää tappamaan yhdellä kertaa tavalliset ihmisviholliset, sekä pienet Watcher-robotit. Lisäksi iskusta ei tule ääntä, joka herättäisi muiden vihollisten huomion.

Toinen valinta on yhtä helppo: Lure. Yksinkertaisesti kyky, jolla voi houkutella lähimmän vihollisen luokseen, esimerkiksi heinikossa piileskellessään. Yhdistämällä tämän Silent Strikeen, voi helposti hoidella vihollisia yksi kerrallaan.

Kolmas korvaamaton kyky on Concentration, joka zoomaa ja hidastaa aikaa jousella tähdätessä. Käytännössä kyky antaa mahdollisuuden tähdätä tarkemmin, mikä auttaa ampumaan ihmisiä päähän ja koneita haavoittuvaisiin kohtiin. Watcherin saa hengiltä yhdellä, keskelle silmää osuvalla nuolella heti alkupelistä, mikä helpottaa huomattavasti yhteenottoja.

2. Pysy piilossa

Horizon Zero Dawnin maailma on vaarallinen paikka, ja tärkein läksy onkin, ettei konehirviöiden kimppuun kannata rynnätä suin päin. Pitkässä heinikossa Aloy pysyy koneilta piilossa, ja parhaimmillaan kokonaisen yhteenoton voi hoitaa herättämättä huomiota. Isompiakin koneita kannattaa lähestyä heinikon suojissa ja suunnitella yhteenotot hyvin esimerkiksi ansoja asettamalla.

3. Kerää kaikki, minkä irti saat

Horizon Zero Dawnissa ei ole varsinaista valuuttaa, mutta käytännössä kaikki, mitä kauppiailta voi ostaa kustantaa metallisiruja (metal shards). Samoista siruista tehdään myös Aloyn käyttämät nuolet, ja ostokset vaativat usein muitakin resursseja. Vaikka varusteita voi ostaa, on Aloyn tehtävä paljon itse Crafting-valikon kautta. Siksi kannattaakin ottaa heti alkupelistä tavaksi kerätä kaikkea mahdollista, mistä voisi olla hyötyä. Ylimääräiset resurssit voi myydä kauppialle metallisiruja vastaan.

4. Quest Pathfinding hämää helposti

Pelissä on automaattisesti päällä asetus nimeltä Quest Pathfinding. Käytännössä tämä tarkoittaa, että aktiivisena olevalle tehtävälle ohjaava merkki ei osoita pelimaailmassa itse tehtävää kohti, vaan seuraavaan risteykseen, josta tulee kääntyä. Tämä on kuitenkin todella hämäävä ominaisuus, sillä pelaaja ei useinkaan kulje pelimaailman teitä ja polkuja pitkin. Avoimessa pelimaailmassa suunnistamaan tottuneen kannattaakin laittaa suosiolla asetus pois päältä ja seurata yläruudun kompassissa näkyvää tehtävämerkkiä.

5. Tallneckit haltuun

Tallneckit ovat valtavia, pitkäkaulaista dinosaurusta muistuttavia jättiläisiä, joiden luo Aloy löytää niiden lähettämän signaalin avulla. Jokainen tallneck on myös sivutehtävä, joka edellyttää jättiläisen pään päälle kiipeämistä. Tämä kannattaa tehdä aina kun mahdollista, sillä tallneckin valloittaminen paljastaa koko ympäröivän pelialueen kartan ja sen kohteet, kuten tallennuspaikat ja eri koneolentojen laidunalueet. Monien pitkäkaulojen ympäristö on kuitenkin melko vaarallinen muiden koneiden vuoksi, joten kannattaa lähestyä varoen.

Horizon: Zero Dawn

6. Modifikaatiot korvaavat toisensa

Horizon Zero Dawnissa varusteita voi tuunata Modification -varusteilla, jotka lisäävät aseeseen tai vaatteeseen erilaisia bonuksia. Jousessa voi esimerkiksi nostaa palavien nuolten voimakkuutta ja vaatteissa kestävyyttä eri vahinkotyyppejä vastaan.

Varusteisiin mahtuu kuitenkin rajattu määrä modifikaatioita ja matkan varrella kannattaa hankkia myös parempia varusteita. Pelaajan kannattaakin huomata ajoissa, että modifikaatiot korvaavat toisensa, eikä niitä saa palautettua varastoonsa. Jos kerran laitat tietyn modin tiettyyn aseeseen, sitä ei enää saa siirrettyä toisaalle. Käytä siis modeja harkiten – hyviä sellaisia kun ei löydykään ihan jokaisen tapetun vihollisen taskuista.

Poikkeuksen tekee edistynyt Tinker-kyky, jonka avattuaan modifikaatiot voi myös irrottaa varusteista ja siirtää toisiin. Tämän kyvyn avaaminen vaati kuitenkin useamman alemman tason kyvyn sekä useampia kykypisteitä, joten ihan alkupelistä siitä ei pääse nauttimaan.

7. Hanki syvemmät taskut

Aloylla on rajatusti tilaa resursseille, modifikaatioille, aseille ja vaatteille. Pelaaja pystyy kuitenkin Crafting-valikon kautta kehittämään lisää varustetilaa, kunhan oikeat resurssit löytyvät. Ahkerasti pelimaailmaa koluava pelaaja alkaa kaivata lisätilaa jo ensimmäisten tuntien aikana, joten kannattaa katsoa ajoissa, mitä resursseja parannukset vaativat. Etenkin resursseille ja modifikaatioille kannattaa parsia lisätilaa – näin ei ainakaan päädy tilanteeseen, jossa joutuu heittämään arvokkaita, myyntikelpoisia varusteita metsään parempien löytyessä.

Horizon Zero Dawn

8. Käytä tilaisuutta hyväksi

Kun Horizon Zero Dawnin maailmassa seikkailee, törmää ennemmin tai myöhemmin tilanteisiin, joissa koneet ja ihmisviholliset ottavat yhteen tietämättä Aloysta mitään. Nämä tilanteet kannattaa käyttää hyväksi: Odota rauhassa, että viholliset saavat keskinäisen yhteenottonsa päätökseen ja mene sitten hoitelemaan vahingoittuneet pois päiviltä (jos pystyt). Lopputuloksena saat helposti varusteita ja valuuttaa kaikilta kuolleilta – joukossa voi olla myös isompia koneita, joita et yksin olisi pystynyt vielä kaatamaan.

9. Ratsasta vaarojen ohi

Horizon Zero Dawnin maailma on täynnä isompia ja pienempiä konehirviöiden laumoja. Jotkut ovat vaarallisempia kuin toiset, mutta kaikki päästävät Aloyn hengiltä tilaisuuden tullen. Piilottelemalla eteneminen on usein kuitenkin todella hidasta, joten kannattaa helpottaa tilannetta hankkimalla ratsu. Parin pelitunnin jälkeen Aloy oppii ”hakkeroimaan” tiettyjä robotteja, joilla voi sitten ratsastaa ja jotka saapuvat luokse viheltämällä. Ratsulla pääsee pakoon käytännössä kaikkia yhteenottoja, joten pelimaailman halki ratsastaessaan ei tarvitse juurikaan välittää siitä, tuleeko huomatuksi. (Vahinkoa saattaa toki matkan varrella ottaa, jos käy huono tuuri.)

Horizon: Zero Dawn

10. Tunne rajasi

Horizon Zero Dawn ei ainakaan perusvaikeusasteella ole liian haastava peli. Tästä huolimatta pelaaja kohtaa pian erilaisia sivutehtäviä, jotka voivat osoittautua todella haastaviksi. Kannattaakin tuntea rajansa, eikä lähteä esimerkiksi huonosti varustautuneena kaatamaan jättiläisrobotteja. Focus-ominaisuudella skannaamalla näkee vihollisten tason, ja tehtävävalikosta puolestaan näkee tehtävien tason. Näiden vertaaminen toisiinsa ja pelaajan tasoon antaa vinkin siitä, kannattaako edetä vai perääntyä.

Jos kaipaat lisää vinkkejä peliin, vilkaise myös GamesRadarin ja GameSpotin kootut neuvot.

Horizon Zero Dawn
Kaikki jutut aiheesta