Uusimmat

Kokeilimme: Mitä Samsungin kännykällä toimiva Gear VR tarjoaa pelaajalle

20.06.2017 20:41 Ilari Hauhia

Muropaketin testattavaksi saapui Samsungin Gear VR -lasien vuoden 2017 malli sekä niiden kanssa toimiva ohjain. Kokeilimme, miten VR-lasit palvelevat mobiilipelaajia uraauurtavan tekniikan nykyvaiheessa.

Gear VR -lasit hyödyntävät toiminnassaan Samsungin Galaxy-sarjan älypuhelimia, eikä lasien käyttäminen ilman sopivaa mobiililaitetta ole ylipäätään mahdollista. Uusimmat Gear VR -lasit toimivat Samsung Galaxy S7-, S7 Edge-, Note 5-, S6-, S6 Edge-, S6 Edge+-, S8- sekä Galaxy S8+ -puhelimien kanssa.

Samsungin mukaan ”Gear VR:n avulla voi kokea seikkailuja, joista olet tähän asti voinut vain unelmoida.”

Väite pitää paikkansa siinä mielessä, että VR-lasien ensimmäinen kokeilu on hätkähdyttävä hetki, etenkin jos ei VR-teknologia ole ennestään tuttua. Ulkopuolinen maailma unohtuu hetkeksi, kun kolmiulotteinen pelimaailma täyttää näkökentän ja samalla pelaajan valtaa halu kosketella ympärillä näkyviä seiniä tai vaikkapa pään ympärillä lenteleviä perhosia.

Hetken huuman jälkeen todellisuus kuitenkin iskee takaisin. Vielä tässä vaiheessa virtuaalilasit ovat lähinnä kiehtova tekniikkademo, joka kertoo, mitä tulevaisuudelta ja viihdeteknologian kehitykseltä on lupa odottaa.

Lasit puhtaiksi ja paikalleen

Kun Gear VR -lasien etukansi poistetaan, tulee näkyviin tila, johon puhelin asetetaan. Koska Gear VR -lasit käyttävät näyttönään älypuhelimen näyttöä, kannattaa se puhdistaa huolella ennen puhelimen asettamista paikoilleen. Virtuaalilasien suurentamassa kuvassa näytön pienetkin epäpuhtaudet näkyvät isoina pisteinä, mikä voi tehdä pelaamisesta epämiellyttävää.

Samassa yhteydessä mobiililaitteen resoluutio kannattaa säätää valmiiksi maksimiasetuksille.

Muovista tehtyjen Gear VR -lasien tuntuma on yllättävän hyvä. Silmien ympärillä olevat pehmusteet tekevät lasien käyttämisestä mukavaa, eivätkä 345 gramman painoiset lasit tunnu päässä painavilta, vaikka niiden sisään asetetaan isompikin älypuhelin. Lasit kiristetään pään ympärille nauhoilla ja lasit tarkennetaan älypuhelimen näyttöön lasien yläpuolelta löytyvän rullan avulla.

Gear VR -lasit toimivat tarvittaessa myös silmälasien kanssa. Virtuaalilasit ovat kuitenkin sangen kookkaat, mikä voi tehdä niiden käyttämisestä hankalaa esimerkiksi lapsille.

Gear VR -lasien yhdistäminen puhelimeen on helppoa. Virtuaalilasien mukana saapuu adapteri sekä A- että C -tyypin microUSB-liittimille, joiden avulla lasit kytketään älypuhelimen latausporttiin. GearVR ottaa tällöin virtaa suoraan mobiililaitteesta, mutta laseista löytyvää akkua voi halutessaan ladata myös suoraan kytkemällä lasit seinään lasien mukana tulevalla USB-C-latauskaapelilla. Mikäli virtuaalilaseja käytetään erityisen paljon virtaa kuluttavan sisällön näyttämiseen, käyttävät lasit yhtä aikaa sekä mobiililaitteen että sisäisen akkunsa virtaa.

Yhteensopivat Galaxy-älypuhelimet havaitsevat Gear VR -lasit yhteen kytkennän jälkeen automaattisesti, jolloin mobiililaite ehdottaa Oculus-sovelluksen asentamista. Oculus-sovellus vaatii toimiakseen Facebook-tilin käyttämistä, ja toimii Gear-VR-lasien sovelluskauppana sekä yleisenä eri sovellusten käynnistysalustana.

Myös Gear VR -ohjain liitetään puhelimeen Oculus-sovelluksen kautta. Arvostelukappaleen tapauksessa ohjaimen liittäminen aiheutti kuitenkin hieman ongelmia, sillä ohjain hukkasi jatkuvasti yhteyden ohjaimen sammuessa kesken liitäntäprosessin. Ongelmat vaivasivat kuitenkin ainoastaan liitäntäprosessia, eivätkä yhteyshäiriöt vaivanneet ohjaimen toimintaa enää myöhemmin esimerkiksi pelejä pelatessa.

Otimme testattavaksi kolme eri peliä selvittääksemme, mitä ”kännykkävirtuaalitodellisuus” pelaajalle tarjoaa. Pelivalikoima ei tietenkään ole vielä järin suuri. Valitsimme pelit lähinnä sen perusteella, että mukana oli sekä maksullisia että ilmaisia nimikkeitä. Testatuista peleistä Dead and Buried sekä Wands keskittyvät lähinnä VR-tekniikan tuomiin pelillisiin mahdollisuuksiin, kun taas Minecraft tuo tavallisilta näytöiltä tutun pelin VR-maailmaan.

Dead And Buried

Ensimmäisenä Gear VR -pelinä testattu, Oculuksen kehittämä ilmaispeli Dead And Buried vaatii toimiakseen virtuaalilasien lisäksi myös Gear VR -ohjaimen.

Villiin länteen sijoittuvassa pelissä pelaaja käyttää ohjainta revolverina, jolla pelaajan tulee puolustautua vastaan rynniviä zombilaumoja vastaan. Pelin jokaisen kierroksen aikana vastaan juoksee yhä enemmän erityyppisiä zombeja, kunnes lopulta zombit onnistuvat syömään pelaajan.

Pelaajan käyttämä revolveri ladataan heilauttamalla sitä sivulle ja ampuminen tapahtuu Gear VR -ohjaimen liipaisimesta. Dead And Buriediin kuuluu myös moninpeli, jossa pelaaja ottaa mittaa muista pelaajista villin lännen teemaan sopivassa “kuka vetää nopeiten” -pelissä.

Dead And Buried on hauska kokemus, mutta peli tuntuu vielä tässä vaiheessa lähinnä teknologiademolta. Sarjakuvamaiset grafiikat ovat onnistuneet, mutta zombien ammuskelu jaksaa viihdyttää vain melko lyhyen ajan, sillä peli alkaa toistamaan itseään hyvin nopeasti. Myöskään moninpeli ei onnistu pitämään otteessaan, sillä pelikokemus pysyy kerrasta toiseen lähestulkoon muuttumattomana.

Teknisesti Dead And Buried on onnistunut, sillä varsinkin revolverilla tähtääminen on helppoa ja hauskaa. Peli kuitenkin toimii lähinnä VR-tekniikaa esittelevänä ”demona”, eikä se todennäköisesti jaksaisi viihdyttää tavalliselta näytöltä pelattuna. Peli kuitenkin osoittaa, että VR-tekniikan avulla yksinkertaisestakin pelimekaniikasta voi tehdä jokseenkin mielenkiintoisen pelin, vaikkakin tulevaisuudessa myös VR-pelien pelimekaniikat tulevat todennäköisesti kehittymään ”tavallisten” pelien tasolle.

Wands

NUX Studiosin kehittämä Wands on maksullinen taikamaailmaan sijoittuva moninpeli.

Wandsissa pelaajat käyttävät VR-ohjainta taikasauvana ottaessaan toisistaan mittaa velhotaisteluissa, joiden tarkoituksena on pyyhkiä toinen pelaaja pois taistelukentältä. Pelin alussa pelaaja kokoaa itselleen taikasauvan eri moduuleista, joista kukin sisältää yhden taian pelaajan käytettäväksi. Taikasauvaa voi halutessaan testata Wandsin harjoittelukentällä, mutta pelin varsinainen suola on kuitenkin toisia pelaajia vastaan taisteleminen.

Wands sisältää monia erilaisia yksi vastaan yksi -taistelukenttiä, jonka eri pisteiden välillä liikutaan taikasauvan teleporttaustaialla. Velhovastustajaa voi kurittaa esimerkiksi heittämällä tämän päälle meteorin, palavan fenix-linnun tai vaikkapa ansoittamalla pelin liikkumispisteitä ihoa kärventävällä myrkkypilvellä. Erän voittaja on se, kumpi onnistuu tappamaan toisen velhon nopeammin.

Wandsin grafiikat ja pelikokemus ovat hyvällä mallilla. Taikominen on yksinkertaista ja nopeaa ja eri pisteiden välillä liikkuminen on tehty helpoksi teleporttauksen myötä. Parhaimmillaan pelin parissa pääsee oikeasti tuntemaan itsensä mahtavaksi velhoksi, kun käsiä heilauttamalla ruutu täyttyy meteorisateesta tai ukkosen salamoista.

Wandsin moninpeli on jaettu sekä kilpailulliseen että kasuaaliin pelimuotoon. Ikävä kyllä peli kärsii pelaajapulasta, minkä johdosta kilpailullista ottelua voi joutua pahimmillaan odottamaan useita minuutteja. Vastustajavelho saattaa myös olla paljon kokeneempi pelaaja, mikä tekee aloittelijan pelikokemuksesta sangen ikävän. Tilanne on vielä heikompi kasuaalin pelimuodon puolella, jossa pelivastustajan löytäminen tuntuu lähes mahdottomalta.

Vaikka Wands voisi periaatteessa toimia myös ilman VR-ominaisuuksia, tekevät VR-lasit pelaamisesta paljon hauskempaa. Suurin osa pelaamisen hauskuudesta liittyy peliohjain-taikasauvalla tapahtuvaan fyysiseen huiskintaan, eikä esimerkiksi hiiren heiluttelu olisi yhtä immersiivinen kokemus.

Minecraft Gear VR

Virtuaalilaseilla testatuista peleistä hauskimmaksi osoittautui Minecraft Gear VR edition. Peli tarjoaa sekä Theater- että Immersive-VR-tilat. Theaterissa Minecraftia pelataan pelin sisällä näkyvällä “ruudulla”, kun taas Immersive-tilassa Minecraft-maailma ympäröi pelaajan jokaisesta suunnasta. Minecraftin Gear VR -versio toimii tavallisen Minecraft: Pocket Editionin tavoin, joten sikäli peli tarjoaa paljon sisältöä verrattuna moniin muihin VR-peleihin.

Immersive-pelimuodon VR-maailmassa pelaaja pääsee kokemaan Minecraftin parhaat puolet. Omiin rakennelmiin syntyy aivan uudenlainen näkökulma, kun esimerkiksi itse rakentamaansa rakennukseen voi kävellä sisälle ja sitä voi ihastella joka kulmasta. Myös vihollisia vastaan taisteleminen tuntuu paljon tavallista Minecraftia jännittävämmältä, kun yhtäkkiä Creeper onkin räjähdysvalmiina ”kosketusetäisyydellä.” Jopa rakennusmateriaalien kaivaminen on huima kokemus ahtaan kaivostunnelin haudatessa pelaajan maan sisään ja hakattavien puiden latvojen heiluessa kaukana yläilmoissa.

Huonoina puolina Minecraftin VR-version piirtoetäisyydet ovat kuitenkin melko lyhyet ja peli kärsii välillä lievistä ruudunpäivitysnopeuden tipahduksista. Yleisesti ottaen VR-Minecraftin pelaaminen on kuitenkin oikeasti hauska kokemus, jonka jälkeen tavalliseen Minecraftiin palaaminen tuntuu suorastaan tylsältä. Ikävä kyllä VR-Minecraft ei kuitenkaan sisällä kaikkia PC-version ominaisuuksia eikä siihen voi asentaa modeja, joten ”vaativammalle” pelaajalle Minecraftin PC-versio on edelleen parempi vaihtoehto.

Minecraft Gear VR vaatii toimiakseen erillisen peliohjaimen, kuten Xbox-ohjaimen, käyttämistä.

Lyhyt loikka VR-maailmaan

Pelien lisäksi Gear VR -laseilla voi katsoa muun muassa 360 asteen videoita, joita voi kuvata Samsungin Gear 360 -kameralla. Virtuaalilasien käyttämisen nautinnollisuus pelaamiseen tai videoiden katseluun riippuu kuitenkin käyttäjästä – lasit saattavat henkilön alttiudesta niin sanotulle virtuaaliselle matkapahoinvoinnille riippuen aiheuttaa pahoinvointia. Laseja kannattaakin testata ennen ostopäätöksen tekemistä.

Gear VR -lasit mahdollistavat hyppäyksen virtuaalitodellisuuteen, mutta loikka jää hieman lyhyeksi.

Esimerkiksi PlayStation VR -laseihin verrattuna suurin osa Gear VR -laseille tarjolla olevista peleistä ovat melko yksinkertaisia, eivätkä ne välttämättä tarjoa pelaajalle kovinkaan syvällisiä pelimekaniikkoja. Syy on kuitenkin yksinkertainen. PlayStation 4 -konsoli jaksaa rautansa avulla pyörittää paljon mutkikkaampia pelejä kuin älypuhelinta hyödyntävä Gear VR. Toki vastavuoroisesti Gear VR on paljon PlayStation VR -laitteistoa edullisempi.

3D-laseille tähän mennessä julkaistut pelit tuntuvat vielä hieman keskeneräisiltä, eivätkä ne jaksa pitää otteessaan aluhuuman hälvetessä. Gear VR -lasien ja ohjaimen noin 130 euron hintalappu tuntuu vielä tässä vaiheessa hieman liian suurelta lasien tarjoaman viihteen määrään suhteutettuna, joten laseja voi tässä vaiheessa suositella ainoastaan kokeilunhaluisille, uusinta tekniikkaa himoitseville pelaajille.

Gear VR 2017 -lasien tekniset tiedot

  • Paino: 345 grammaa
  • Näkökentän laajuus: 101 astetta
  • Anturit: Kiihtyvyysanturi, gyrometri, etäisyysmittari
  • Mitat: 98,6 x 207,8 x 122,5 mm
  • Väri: Orkidean harmaa
  • Toimii yhdessä Gear VR -ohjaimen kanssa

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat