Uusimmat

Kokeilu PlayStation Portal – oma koti kullan kallis

20.12.2023 14:21 Tatu Junni
PlayStation Portal

Kuva: © Tatu Junni / Muropaketti

Maailmalla jo marraskuussa julkaistusta, mutta Suomeen vasta jouluksi saapuneesta PlayStation Portalista jää ristiriitainen olo.

Oikaistaan heti alkuun yleinen väärinkäsitys: PlayStation Portal ei ole käsikonsoli, ei ainakaan sanan perinteisessä merkityksessä. Sekaannus on toisaalta ymmärrettävä, sillä käytännössä Portal on näytön ja ohjaimen yhdistelmä, eikä sellaiselle ole tähän mennessä vakiintunut kunnon termiä. Sony on itse puhunut ”etäpelijärjestelmästä”, mutta onnea vaan sen juurruttamiselle pelaajien suuhun.

Portaliin ei voi ladata pelejä tai sovelluksia, vaan se toimii PlayStation 5:n lisänäyttönä etäpelaamisen mahdollistavan toiminnon avulla. Portalia käyttääkseen pitää siis omistaa myös PlayStation 5, ja molempien laitteiden olisi lisäksi hyvä sijaita samassa osoitteessa, jotta pelikokemus olisi mahdollisimman saumaton.

Periaatteessa Portalilla pelaaminen onnistuu kyllä kodin ulkopuolellakin, jos käytössä vain on riittävän vahva langaton verkko. Kotoa poistuessa altistuu kuitenkin helposti pelivirran viiveille, mikä voi pilata kokemuksen nopeasti. Tässä kohtaa esimerkiksi Nintendo Switch peseekin Portalin 5-0.

Ilman jatkuvaa nettiyhteyttä Portal on vain komea paperipaino. Esimerkiksi lentokoneessa sillä ei tee useimmilla lennoilla yhtään mitään. Vajavaisuudestaan huolimatta PlayStation Portal maksaa uutena 240 euroa. Se on aikamoinen hinta mahdollisuudesta pelata PlayStation 5:n pelejä pienemmällä ruudulla vähän eri paikassa kuin tavallisesti.

PlayStation Portal

Kuva: © Tatu Junni / Muropaketti

Rakkaudesta DualSenseen

PlayStation Portalin paketti sisältää itse laitteen lisäksi vain tiiviin käyttöohjeen ja USB-C-kaapelin, jolla Portalin voi kytkeä asennuksen ajaksi PlayStation 5:een, ja myöhemmin myös muuhun virtalähteeseen. Akun kestoksi Sony on luvannut 7–9 tuntia. Kokeilujakson aikana emme asiaa minuutilleen tarkistaneet, mutta mutuilemme lupauksen menneen vähän yläkanttiin, kuten laitevalmistajille kumman usein käy.

Käytännössä Portal on PlayStation 5:n keskeltä katkaistu DualSense-ohjain, jonka palasten väliin on kiinnitetty kahdeksan tuuman LCD-näyttö 1080p-tarkkuudella ja 60 fps ruudunpäivitysnopeudella. Laitteen takaosasta löytyy 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, mutta ääniä voi tuutata ilmoille myös sisäänrakennetuista stereokaiuttimista. Mitään korvakarkkia on tietenkin turha odottaa, mutta Portalin äänentoisto kyllä menettelee.

PlayStation Portal

Kuva: © Tatu Junni / Muropaketti

Ulkoisesti Portal on tyylikäs ja selkeästi PlayStation 5:n hengessä muotoiltu laite, jonka kookkaus yllättää. Leveyttä sillä on jopa 30 senttimetriä ja korkeuttakin 11 senttimetriä. Painoa Portalilta löytyy 530 grammaa, mikä on lähes tuplasti enemmän kuin DualSensellä, Switchillä tai Switch Litella.

Koostaan ja painostaan huolimatta kädet eivät väsyneet Portalilla pelatessa pidemmissäkään sessioissa. Positiivista on myös se, että Portal tuntuu niin tukevalta, ettei sen tarvitse pelätä taipuvan poikki suuresta koosta huolimatta.

Kun on tottunut pitämään käsiään kauempana toisistaan, ja katseen alempana ja lähempänä kuin normaalisti PlayStation 5:llä pelatessa, tuntuu Portalin käyttö tutulta ja luontevalta. Jo kolmen vuoden takaisessa PS5-testissämme kehuttu DualSense-ohjain toimii siis pitkälti samalla tavalla kuin normaalisti aina mukautuvia liipaisimia ja valotehosteita myöten, mikä onkin yksi Portalin selkeistä vahvuuksista.

Huomattavin ero alkuperäiseen DualSenseen on tuntolevyn siirtäminen osaksi Portalin kosketusnäyttöä. Ratkaisu haiskahtaa pakkoraossa tehdyltä kompromissilta, eikä siinä ole onnistuttu kunnolla, sillä ainakin Alan Wake 2:n pelaamisessa on ollut Portalin käyttäjillä haasteita. Onneksi aina on Reddit.

Yleisesti ottaen voi sanoa, että PlayStation 5:llä pelaamisen ilo on siirretty Portalille onnistuneesti. LCD-näyttö ei tietenkään ole paras mahdollinen vaihtoehto, mutta ajaa asiansa. Enemmän jäin kaipaamaan esimerkiksi tukea Bluetoothille ja sulavampaa pelaamista kodin ulkopuolella.

PlayStation Portal

Kuva: © Tatu Junni / Muropaketti

Rajoitettua pelaamista

Käytännössä PlayStation Portal on suunnattu niille, jotka haluavat pelata PlayStation 5:ttä muuallakin kuin olohuoneessa – eli todennäköisesti peiton alla makuuhuoneessa. Tähän tarkoitukseen laite sopiikin hyvin, mutta sängystä saattaa silti joutua nousemaan, sillä Portal yhdistyy PS5:een vain, jos konsoli on valmiiksi päällä tai lepotilassa. Tämä on tietenkin vielä pieni vaiva ja täysin vältettävissä ennakoinnilla.

Isompi ongelma Portalissa on, että laite on käytännössä vain ikkuna siihen, mitä PlayStation 5:ssä tapahtuu. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi lapsiperheessä ei vanhempi voi käyttää lasten ohjelmataukoa pelaamiseen, mikäli pikkuväki katsoo ohjelmiaan PS5:n sovelluksen kautta. Mikäli taas televisiota käytetään laitteen omien sovellusten kautta, Portalin samanaikainen käyttö kyllä onnistuu.

Elokuvien tai sarjojen katseluun Portal taas ei taivu, sillä PlayStation 5:n videotoistosovellukset eivät toimi laitteella laisinkaan. Toisin sanoen Portal on tarkoitettu vain ja ainoastaan pelaamiseen.

PlayStation Portal

Kuva: © Tatu Junni / Muropaketti

Mikäli Portalin päätyy hankkimaan, kannattaa vielä tarkistaa, että käytössä oleva nettiyhteys on riittävä. Sonyn mukaan 5 Mbit/s on minimi, mutta on syytä tarkistaa lääkitys, jos ihan oikeasti kuvittelee pelaavansa sellaisella Horizon Forbidden Westin tai Marvel’s Spider-Man 2:n kaltaisia pelejä. Sonyn suositus 15 megabitin sekuntinopeuteen yltävästä yhteydestä tuntuu sekin menevän vielä vähän alakanttiin, jos mielii pelata mitään Tetris Effectiä raskaampaa.

Käytin itse Portalia kotona 100 megabitin sekuntinopeuteen yltävällä nettiyhteydellä. Näissä olosuhteissa pelaaminen onnistui hyvin, eikä juuri minkäänlaista nykimistä tullut vastaan kuvassa tai äänessä. Myös läheisen kauppakeskuksen julkisella verkolla pelaaminen onnistui yllätyksekseni ihan hyvin, mitä nyt grafiikan taso laski selvästi raskaammissa peleissä.

Ainoa merkittävämpi verkkoon liittyvä ongelma kokeilujakson aikana oli iPhone 12:n hotspot, jonka kautta sain kyllä jaettua nettiyhteyden Portaliin, mutta sepä ei sitten enää suostunutkaan yhdistämään PlayStation 5:een. Pelaaminen jäi sillä kertaa siihen. Tämä ongelma on vaivannut myös muita Portalin käyttäjiä, ja erilaisia korjausvideoita on YouTube pullollaan.

Muualla pelaamista jarrutti osaltaan myös Portalin koko. Laitteen kuljettamista varten on jo saatavilla epävirallisia koteloita, mutta Sony ei ole sellaista vielä markkinoille tuonut. Tästä tulee väkisinkin sellainen olo, että Sony haluaa Portalin käytön tapahtuvan optimaalisissa olosuhteissa eli kotona.

PlayStation Portal

Kuva: © Tatu Junni / Muropaketti

Tarpeensa kullakin

PlayStation Portal on laite, jossa on periaatteessa aika vähän järkeä aikana, jolloin konsoli- ja tietokonepelejä voi pelata puhelimella tai tabletilla ja erillisellä ohjaimella ilman huolta viiveistä tai yhteyden pettämisestä. On kuitenkin myönnettävä, että kotona pelaaminen Portalilla oli sangen mieluisaa puuhaa ihmiselle, jonka suosikkipelilaite on PlayStation 5.

Jos PlayStation Portalilla voisi pelata PlayStation 5:lle hankittuja pelejä myös kodin ulkopuolella ilman kikkailua, olisi laite heittämällä hintansa väärti. Nyt Portal tuntuu sinänsä kivalta, mutta ennen pitkää hyllyyn unohtuvalta kapistukselta, jonka Sony on laittanut myyntiin vain pysyäkseen jollain ilveellä mukana käsikonsolimarkkinoilla.

Toki Portal voi olla kätevä, jos asunto on huomattavan suuri, pienet lapset heräävät herkästi olohuoneen ääniin tai jos ei voi vaikkapa terveyssyistä nousta makuuasennosta milloin huvittaa. Mutta sittenkin voi harkita ilmaisen PS Remote Playn käyttämistä sellaisilla laitteilla, jotka löytyvät kotoa jo valmiiksi.

Hyvää

– DualSense
– Tyylikäs ja käteen hyvin istuva laite
– Pelaaminen hauskaa

Huonoa

– Hinta
– Pelaaminen kodin ulkopuolella arpapeliä

PlayStation Portal

Kuva: © Tatu Junni / Muropaketti

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat