Uusimmat

N-Gage vuonna 2005

09.03.2005 00:00 Muropaketin toimitus

Vuosi 2003 oli Nokialle karvas nieltävä. N-Gagen vastaanotto oli lievimmilläänkin kriittinen, eivätkä pelit vakuuttaneet. 2004 oli hieman parempi. Uutta N-Gage QD:tä uskaltaa käyttää julkisella paikalla ja pelitkin paranivat. Mitä vuosi 2005 lupaa suomalaiselle kännykkäjätille, joka tähtää myös pelimaailman kärkeen?

Nokialle soisi menestystä, sillä suomalainen pelikonsolivalmistaja ja pelijulkaisija olisi varma vauhdittaja myös kotimaiselle peliteollisuudelle. Selvitimme sekä Nokian että N-Gagelle pelejä tekevien pelistudioiden näkemystä nykytilanteesta – ja tulevaisuudesta.

Uusi alku Nokialle ja N-Gagelle

Nokian ensimmäinen vuosi pelibisneksessä oli karu kokemus. N-Gagen julkaisussa tehtiin kaikki mahdolliset virheet. Uudenlaisen pelilaitteen suunnittelussa ja julkaisussa seurattiin liian tarkoin kännykkälanseerauksen mallia. Tulos oli korni ja markkinointiviestikin ampui kohteen ohi.

Myös asenne pelibisnekseen ja pelintekoon oli hukassa. Suunnitteluvirheet, markkinointiviestin epäselvyys ja ennen kaikkea kurjat pelit vahingoittivat N-Gagen imagoa niin pahoin, että sen korjaamiseksi on tehtävä paljon työtä.

Siksi onkin hienoa nähdä, miten yhtiö näyttää ottaneen opikseen ensimmäistä oppivuodestaan ja on tehnyt monella tapaa täyskäännöksen.

N-Gage QD on askel oikeaan suuntaan, vaikkakin sen ratkaisujen olisi pitänyt löytyä ensimmäisestä N-Gagesta. Sitä tärkeämpää on Nokian uuden strategian ja ennen kaikkea pelien vakuuttavuus.

Selvittäessämme asioita pintaa syvemmältä löytyi yhtiöstä paljon uutta ja positiivista. Jopa niinkin, että uskallamme väittää: muidenkin pelikustantajien sopisi ottaa mallia Nokiasta. Yhtiö on valmis ottamaan riskejä, panostamaan pelikehitykseen ja innovoimaan. Nämä ovat niitä ominaisuuksia, joilla Nintendostakin kasvoi videopelijätti.

Ruori täysoikealle, perämies!

Eräs Nokian suunnanmuutoksen selkeimmistä piirteistä ilmeni N-Gagen huippumiesten puheista. Vielä viime vuonna N-Gage oli puhtaasti pelikonsoli, laite joka on tarkoitettu vain pelaamiseen. Kaikki muu – kuten kännykkäominaisuudet – oli hys hys, markkinaviestin vastaista.

Nyt N-Gagen huippumiehet, kuten peliliiketoiminnan johtaja Ilkka Raiskinen (kuvassa oikealla) ja pelijulkaisujen johtaja Pasi Pölönen (kuvassa vasemmalla), puhuivat luontevasti N-Gagesta puhelimena, joka on samalla huippuluokan pelilaite. Kurssi on kääntynyt 180 astetta. Tässä onkin järkeä – harva laite on nykyajan ihmisille yhtä tärkeä kuin kännykkä. Taskupelikoneen voi jättää kotiinkin, mutta kännykkää ei.

”N-Gage kattaa luontevasti sekä konsolien että mobiililaitteiden tilan”, Raiskinen ynnäsi. ”Se on kuitenkin hankala ala, jolla on vaikea menestyä.”

Raiskinen muistutti myös, että samaa laitetta saatetaan käyttää eri puolilla maailmaa eri tarkoituksiin. Aasiassa mp3-kuuntelu on tärkeää, Euroopassa pikaviestintä ja sähköposti. ”Kaikki laitteet ovat monimedialaitteita, mutta vaikka N-Gageakin voi muokata eri tarkoituksiin on se silti ennen kaikkea pelilaite.”

Tekniikkarintamalla ei edistystä – vielä

Tekniikkarintamalla ei ole kuitenkaan edistytty. N-Gage QD on pelikoneena sama kuin edeltäjänsä, vain näppärämpi. Laitteen rajoitukset ovat entiset. 3d-teho on vaatimaton eikä grafiikkapiiri ole 3d-kiihdytetty.

Tiedustelimme mitä tekniikkarintamalla on luvassa. Raiskinen väisti kysymyksen ketterästi toteamalla, että Nokian kehitysosastolla tutkitaan jatkuvasti kaikkia vaihtoehtoja – myös 3d-piirejä. N-Gagea ilmeisesti kehitetään jatkuvasti, mutta mihin suuntaan, sitä ei ulkopuolisille kerrota.

Tulevaisuus tuottaa pakosta kysymyksiä. Pitääkö uusien N-Gage-mallien olla yhteensopivia? Miten pystyruudun ja tekniikan rajoitukset kierretään tai korjataan? Missä olemme 3-5 vuoden päästä?

Raiskinen kuitenkin tunnusti, että N-Gage-tuoteperhe tulee laajenemaan.

”Yritämme tarttua uuteen markkinaan ja reagoimme tilanteeseen. Kehitteillä on uusia tuotteita, mutta niiden julkaisu riippuu markkinoista. Nyt keskitymme N-Gage Arenan ja uusien pelien kehittämiseen. Laitteessa on silti paljon enemmän toiminnallisuutta kuin mitä ihmiset yleensä myöntävät. Olemme nähneet devaajien keksivän uusia tapoja saadakseen laitteesta irti yhä enemmän.”

”Pelibisnes ei ole laitteiden kehittämistä. Me keskitymme siihen mitä me teemme – antaa muiden tehdä omiaan”, Raiskinen viimeisteli.

Tekniikka ei olekaan välttämättä este saati rajoite – pelit ratkaisevat.

Jatkamme N-Gageen perehtymistä pelikehityssektorin näkökulmasta. Lukijat, pysykää kanavalla, artikkelin seuraavassa osassa on luvassa jännittäviä paljastuksia.

Kuvat ja sanat: Jukka O. Kauppinen