Uusimmat

Nintendo DS – nettipelaaminen vaatii vielä kotiläksyjä

24.03.2005 00:00 Muropaketin toimitus

Nintendo DS -konsoli on ollut Suomessa myynnissä maaliskuun 11. päivästä alkaen. eDome haastattelee Nintendon Euroopan markkinointipäällikkö Jim Merrickiä Nintendo DS:n tulevaisuudesta. Artikkeli on jatkoa Nintendo DS – kaiken kansan pelikone? -artikkelille.

DS-konsolille odotetaan toukokuussa Yhdysvalloissa järjestettävillä E3-messuilla julkistukseen online-adapteri. Mitä kaikkea sillä voikaan myöhemmin tehdä on vielä avointa, sillä Nintendon oma suunnitelma lienee vain tarjota sen avulla peleihin online-tuki. Käyttäjillä voi hyvinkin tulla mieleen paljon muutakin – kuten konsolin yhdistäminen kodin wlan-verkon kautta pc-koneeseen, nettisurffaus ja ties mitä. Jim, mitä Nintendolla on tällä hetkellä mielessään asian tiimoilta?

– Meille langaton lähiverkko on tällä hetkellä kaikkein tärkein ominaisuus DS-konsolissa. Langaton lähiverkko toimii välittömästi, etkä tarvitse kuin muutaman kaverin jonka kanssa pelata, jos sinulla vain on kavereita.

– Mutta WiFi, internet-yhteys, monimutkaistaa asiaa. Internet ei ole mikään helppo asia. Vielä. Online-pelien tuomisessa konsolimaailmaan on aina omat haasteensa. Eräs syy siihen miksi konsoleilla pelaaminen on niin suosittua on sen yksinkertaisuus: plug’n’play. Peli koneeseen ja voit pelata. Ei ajureita, ei päivityksiä. Online, internet, on kuitenkin paljon monimutkaisempaa. Sen naittaminen yksinkertaiseen käyttöliittymään ja käsikonsoliin vaatii paljon työtä, jota tehdään parhaillaan eri laitevalmistajien ja nettioperaattoreiden kanssa. Meidän täytyy vielä tehdä kotiläksyjä tällä sektorilla, ennen kuin DS:n online-toimivuus on sillä tasolla, että nettipelaaminen on riittävän helppoa. On liian monimutkaista jos pelaajan täytyy etsiä vapaa palvelin, ottaa siihen yhteys ja syöttää luottokorttitietonsa suojatun SSL-yhteyden kautta.

Entä DS:n käyttö viihdelaitteena, mp3-soittimena tai www-selaimena?

– Se on mahdollista. Julkaisimme jo Japanissa laitteen, joka kytketään itse asiassa GBA-konsoliin. Sen jälkeen konsolia voi käyttää leffa- tai mp3-soittimena. Selvitämme parhaillaan josko tekisimme siitä oman DS-version. Sehän on kyllä käytännöllinen laite, se käyttää SD-muistikortteja, jolle käyttäjä voi itse tallentaa musiikkia ja elokuvia.

– Se on eräs esimerkki mitä laitteella voi tehdä. DS:llä voisi ottaa myös yhteyden kotipc:n, jos sinulla on sopiva tukiasema. Tutkimme kyllä näitä asioita, mutta ensin ajamme DS:ää markkinoille pelikoneena.

– Mutta kosketusnäytön ja langattoman verkkoyhteyden avulla DS:stä voi saada irti vaikka mitä. Siitä voisi tehdä vaikka kämmenmikron. Nintendo on kuitenkin ennen kaikkea viihdeyritys, ei teknologiaputiikki. Meille on tärkeintä tuoda DS hyvin markkinoille, ja vallata sille oma markkinaosuutensa viihdelaitteena. Muut tuotteet tulevat myöhemmin. Olemme kuitenkin tehneet yhtä jos toista GBA:lle aikaisemmin, sille on tarjolla jopa erilaisia kuntoilujärjestelmiä. Pääsemme aikanaan samalle tasolle myös DS:llä.

Entä kolmansien osapuolten laitteet? Onko DS täysin suljettu järjestelmä, vai onko teillä kenties ajatuksia sen rajapintojen avaamisesta kotikoodereillekin?

– Tulemme löysäämään lisenssiehtojamme ajan myötä, kuten ennenkin. Meillä on alussa joukko lisensoituja kumppaneita, jotka tekevät tuotteita jotka eivät tarvitse sähköistä liitäntää konsoliin – eli laukkuja ynnä muuta tarviketta. Myöhemmin laajennamme lisensointia ja muutkin valmistajat voivat tuoda markkinoille uusia DS-lisälaitteita. Se tarjoaa kaikille osapuolille lisäarvoa.

– Virallisten yhteistyökumppanien lisäksi netissä on paljon eri ihmisten tekemiä GBA-emulaattoreita ja ohjelmien kehitystyökaluja. Virallisesti, kaikkein tiukimmin tulkittuna, me emme tue sellaista toimintaa. Mutta toisaalta, olen nähnyt todella upeita tuotteita, joita ihmiset ovat tehneet. Ja olen nähnyt joidenkin niistä nousseen myös kaupallisiksi tuotteiksi. Meidän tavoitteemme ei ole kehittää kehitystyökaluja kaikille kiinnostuneille, koska se on kallista ja hankalaa. Mutta me emme myöskään jahtaa ihmisiä, jotka luovat omia kehitystyökalujaan – sehän vain rohkaisee ihmisiä käyttämään tuotteitamme.

Nintendo ja Sony – kaksi kaverusta?

Kilpailu käsikonsolimarkkinoilla tulee olemaan todella kovaa. Sonyn PSP tulee aikanaan, mutta Nintendo ehti erittäin hyvin etuajassa Euroopan markkinoille. Sivussa häärää myös Gizmondo pienenä kilpailijana. Miten suhtaudut tilanteeseen?

– Vaikea sanoa mitä tulee tapahtumaan, mitä he (Sony) julkistavat ja milloin. Mutta PSP on upea ja erittäin miellyttävä laite, joka päästää pelaajat pelaamaan niitä samoja pelejä jotka he tuntevat jo ennestäänkin PS2:lta. Mutta en usko että se innovoi. En usko, että uudemman, hienomman ja nopeamman Game Boyn tekeminen on tarpeeksi. Jos olet kova GTA-fani, niin ehkä se riittää.

– Sony yritti lisätä konsoliin lisää erilaista toiminallisuutta, kuten elokuva- ja musiikkisoittimet – mutta rehellisesti sanoen sehän on nyt maailman suurin mp3-soitin. Umd-levykin on melkoinen arvoitus. Sillä ei tule saamaan suurinta osaa maailmalla julkaistavista elokuvista, eikä käyttäjä varmastikaan halua kahta kappaletta samasta elokuvasta, umd:llä ja dvd:llä. Leffakaupat tuskin tulevat myymään umd-elokuvia. On ollut jotain puhetta, että Sony tekisi umd-musiikkisoittimen, jonka levyille voisi myös tallentaa, mutta oman suljetun levyformaatin käyttäminen ei tunnu vetoavan muihin studioihin. Itse ainakin käyttäisin mieluummin simpukkatyyppisesti sulkeutuvaa dvd-soitinta, jossa kaikki vanhat dvd-leffani toimivat. Voin laittaa sen pöydälle elokuvia katsoessani, sitä ei tarvitse pitää koko ajan kädessä – mieti nyt, PSP:tä on pidettävä kädessä oikeassa kulmassa koko 2-3 tunnin mittaisen elokuvan ajan.

– Mutta se on upea hardware eikä heidän kanssaan ole helppoa kilpailla.

– Oli miten päin tahansa, uusien kilpailijoiden marssi käsikonsolien markkinoille tuo niille uutta elinvoimaa ja kilpailua, joka auttaa todennäköisesti kasvattamaan sitä kokonaisuutena. Siitä on hyötyä kaikille osapuolille.

Jukka O. Kauppinen