Uusimmat

Arvostelu Desktop Dungeons Rewind päivittää klassikkopelin onnistuneesti nykypäivään

02.05.2023 22:00 Ilari Hauhia

Desktop Dungeons Rewind päivittää lähes vuosikymmenen ikäisen indie-rogueliten nykypäivään uusilla grafiikoilla ja ominaisuuksilla. Söpön ulkokuoren alle piiloutuu kuitenkin edelleen huomattavan haastava peli.


DredgeJulkaisupäivä: 28.4.2023
Studio: QCF Design
Julkaisija: Prismatika
Saatavilla: PC
Pelaajia: 1
Ikäraja: –
Peliä pelattu arviota varten: noin kuusi tuntia


Desktop Dungeons: Rewind on pohjimmiltaan sama seikkailu kuin alkuperäinen Desktop Dungeons. Pelin perusidea on alusta asti selvä kaikille roguelite-pelejä koskaan pelanneille. Aluksi valitaan mieluisa sankari, jolla sukelletaan luolaston syövereihin. Luolasto paljastuu pelaajalle askel askeleelta, ja samalla askeleet palauttavat pienen määrän pelaajan elämä- ja manapisteitä. Luolastossa vastaan kävelee erilaisia vihollisia, jotka täytyy päihittää joko aseiden tai taikojen avulla.

Matkan varrella pelaaja löytää luolastosta erilaisia päivityksiä, joilla hahmosta tulee voimakkaampi. Vaikka kuolema onkin pysyvä ja luolastoseikkailun joutuu aina aloittamaan alusta, löytyy Desktop Dungeonsista pelin edetessä myös pysyviä parannuksia, jotka auttavat sukeltamaan yhä syvemmälle luolastojen syövereihin.

Pelissä on opetustila, joka selittää kohtuullisen yksinkertaiset mekaniikat kädestä pitäen, ja opetustasojenkin jälkeen peli alkaa kohtuullisen pehmeästi. Desktop Dungeonsia ei silti kannata kuvitella helpoksi peliksi, sillä sen vaikeustaso tiukentuu nopeasti pelin edetessä.

Kuoleminen uudelleen ja uudelleen on kuitenkin osa kokemusta, ja siihen liittyy myös yksi Desktop Dungeons: Rewindin uudistuksista.

Kuten uudisversion nimi antaa odottaa, kuoleman sijaan pelaaja voi myös kertaalleen kelata tapahtumia hieman kuolinhetkestä taaksepäin. Näin pelaaja saa käytännössä uuden elämän ja voi kokeilla uutta lähestymistapaa. Aina uusikaan yritys ei pelasta, mutta toiminto tekee pelaamisesta silti hieman anteeksiantavampaa.

Ne pelaajat, jotka haluavat pitää kiinni roguelikejen anteeksiantamattomuudesta, voivat halutessaan ohittaa uuden elämän ja kuolla ”tavalliseen tapaan.”

Rewind-toiminnon lisäksi uudisversio päivittää Desktop Dungeonsin grafiikoita.

3D-grafiikat näyttävät söpöiltä ja sopivat peliin hyvin. Alhaisen järjestelmävaatimusten peli pyörii tarvittaessa myös heikkotehoisilla kannettavilla, ja sen voisi ajatella sopivan hyvin myös Steam Deckillä pelattavaksi matkapeliksi. Yksittäiset luolastot kestävät noin vartin verran, joten pelaamiseen ei ole pakko varata mahdottoman pitkää aikaa. Mukana on silti paljon sisältöä, ja muun muassa päivittäin vaihtuvia haasteita.

Desktop Dungeons sopiikin parhaiten lyhyehköihin sessioihin ja silloin tällöin pelattavaksi. Mikäli peliä pelaa pitkän pätkän kerralla, alkavat satunnaisgeneroidut luolastot toistaa hieman itseään. Kun luolastoja läpäisee yhden siellä, toisen täällä, pysyy uutuudenviehätys mukana pidempään. Mukana on myös tarinallista sisältöä, ja vaikka kukaan tuskin pelaa Desktop Dungeonsia pelkästään juonen vuoksi, on hahmojen dialogi ihan hauskaa seurattavaa.

Kokonaisuudessaan Desktop Dungeons: Rewind on roguelite-klassikon onnistunut uudelleenlämmittely. Nykyään tarjonta genren peleistä on huomattavasti laajempaa kuin Desktop Dungeonsin ilmestyessä vuonna 2013, joten uudisversio ei varsinaisesti erotu joukosta yhtä paljon kuin alkuperäinen peli.

Desktop Dungeons ei tarjoa mitään kovin erikoista koukkua tai pelimekaniikkaa, vaan sen tapa lähestyä roguelite-henkistä luolastoseikkailua on hyvin perinteinen. Siinä ei kuitenkaan ole mitään vikaa, ja Desktop Dungeons: Rewind on mukava roguelite sekä uusille pelaajille että työpöydän luolastoihin palaaville konkareille.

DESKTOP DUNGEONS

Arvosana: 3,5/5

”Desktop Dungeons: Rewind päivittää vuosikymmenen ikäisen rogueliten nykypäivään.”

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat