Uusimmat

Arvostelu Dredge on tavallaan kalastuspeli, mutta myös pakollista pelattavaa Cthulhu-tarinoiden ystäville

23.04.2023 13:00 Tuukka Hämäläinen

Indiepeli Dredge tarjoilee omaperäisen yhdistelmän kalastussimulaattoria, meriseikkailua ja muinaisten salaisuuksien tutkimista.


DredgeJulkaisupäivä: 30.3.2023
Studio: Black Salt Games
Julkaisija: Team17
Saatavilla: PC, PlayStation 4, PlayStation 5 (testattu), Xbox One, Xbox Series X/S, Nintendo Switch
Pelaajia: 1
Ikäraja: 12
Peliä pelattu arviota varten: 8 tuntia


Cthulhu-mytologian ja H.P. Lovecraftin tarinoiden innoittamana on tehty peli jos toinenkin. Harvemmin nämä pelit vain tekevät mitään erityisen omaperäistä tai löytävät uutta tulokulmaan 100-vuotiaaseen hirviömytologiaan.

Dredge on kuitenkin ihastuttava poikkeus tähän linjaan. Maaliskuun lopussa ilmestynyt indiekummajainen on tavallaan kalastussimulaattori, tavallaan seikkailupeli ja toisaalta tarinallinen kauhukertomus. Resepti kuulostaa oudolta paperilla, mutta lopputulos toimii kuin trooli.

Dredgessä pelaaja hyppää kalastajan saappaisiin ja ryhtyy pyörittämään pientä kalastusbisnestä kaukaisessa saaristossa. Heti alkuun pikkukaupungin pormestari varoittelee, että päivisin voi kalastella vapaasti, mutta hämärän tullen kannattaa suunnata satamaan. Merellä nimittäin liikkuu nimettömiä kauhuja, jotka tekevät äkkiä selvää niin pelaajasta kuin tämän paatistakin.

Kun pelissä sitten etenee, ei se päivällä seilaaminenkaan ihan vaaratonta enää ole. Tiliä pitää kuitenkin tehdä, että saa paranneltua alusta ja uusia välineitä uusien saaliiden pyydystämiseen. Ja samalla pitäisi selvitellä mysteeriä, joka vie kalastajan vieraisiin saaristoihin muinaisia esineitä jäljittämään.

Dredgeä sitoo yhteen löyhä tarina, jonka puitteissa pystyy etenemään melko vapaasti. Uudet alueet, välineet ja avautuvat ominaisuudet myös tarjoavat mukavia yllätyksiä ja estävät peliä muuttumasta puuduttavaksi simulaattoriksi. Kalastukseen ja merenpohjan kaivamiseen liittyvät minipelit ovat myös juuri sopivan haastavia ja erilaisia, jotta pelissä riittää vaihtelua.

Jotain erityisen hurmaavaa on siinä, että laivan ruumassa saa jatkuvasti pyöritellä kaloja ja muuta romua kuin tetris-palikoita.

Periaatteessa Dredge on suhteellisen simppeli kokonaisuus – myös visuaalisesti, sillä tyylitellyt piirrosgrafiikat eivät edes tavoittele mitään suurta ja päräyttävää. Ei sillä että peli ruma olisi, vaan pikemminkin mukavan simplistinen.

Yksinkertaisuus toimii ylipäätään pelin eduksi, sillä siihen on helppo hypätä mukaan, mutta vaikea laskea ohjainta käsistä. Dredgen peliluuppi on niin hyvin suunniteltu, että aina tuntuu olevan ihan parin merireissun päässä seuraavasta etapista. Lisäksi päätarinan tehtävien ohella löytyy jonkin verran ylimääräisiä haasteita ja salaisuuksia, jotka pelaajan pitää löytää ja ratkoa ihan itse.

Viime kädessä onnistuneinta koko pelissä on ehkä tunnelma. Ei tarvitse olla tippaakaan kiinnostunut kalastamisesta, sillä Dredgen pelimaailmassa on sitä nyrjähtänyttä ja vähän vastenmielistä vivahdetta, joka tekee Lovecraftin edustamasta kirjallisuudesta niin vetovoimaista. Dredge tavallaan tavoittaakin lovecraftilaisen maailman paljon paremmin kuin suoraviivaisemmat pelit, joissa kamppaillaan erilaisia lonkerohirviöitä vastaan.

Mitenkään erityisen haastavaksi Dredgeä ei voi kutsua, eikä peli tunne vaikeusasteita, joten lisähaastetta etsivät jäävät nuolemaan näppejään. Jos kalastusminipelit aiheuttavat harmaita hiuksia, voi niitä helpottaa asetuksista, mutta muuten Dredgen pelikokemusta ei voi tehdä vaikeammaksi tai helpommaksi. Tämä on tavallaan sääli, sillä kun pelin mekaniikkoihin pääsee sisään, voisi vähän kutkutella kokeilla haastavampaa versiota samasta pelistä.

Dredge ei myöskään pelillisesti tee mitään uutta, vaan ominaisuudet tuntuvat aika tutuilta, sieltä tai täältä pelihistoriasta poimituilta. Omaperäistä on tapa, jolla palikat on yhdistelty ja saatu pysymään kasassa.

Paljon moitittavaa Dredgestä ei voikaan löytää. Se on hyvin onnistunut indiepeli, jonka kokonaisuus on omintakeinen, mekaniikat ja pelattavuus hiottua jälkeä ja tunnelma sopivan kummallinen. Pelityylistä riippuen Dredgestä voi saada irti enemmän tai vähemmän, mutta joka tapauksessa lopuksi jää pieni pelinälkä. Voimme vain toivoa, että Black Salt Gamesin peli saa laajennuksia, sillä tätä ottaisi mielellään toisenkin annoksen.

DREDGE

Arvosana: 4/5

”Lovecraftilainen kalastussimulaattori tarjoaa juuri sitä mitä lupaakin. Lopputulos on koukuttava ja vinksahtanut indieihme, jolle toivoisi heti jatko-osaa.”

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat