Arvostelu: World of Warshipsia kännykällä – Warships Blitz tuo merisodan bussimatkojen iloksi

07.02.2018 12:01 | Ilari Hauhia

Wargamingin kehittämä Warships Blitz kääntää PC:ltä tutun World of Warshipsin mobiilimuotoon. Merisota tarjoaa melko monipuolisen kattauksen keveähköä, mutta silti kilpailullista mäiskettä vaikkapa bussimatkan ajaksi.


Tekijä: Wargaming.net / Julkaisupäivämäärä: Julkaistu / Testattu: Samsung Note 5 / Android / Saatavilla: Android, iOS / Pelaajia: 1 per laite, moninpeli verkon välityksellä


Aiempina vuosisatoina merisota on ollut vaivalloisen kallista ja monimutkaista toimintaa. Jotta muiden valtioiden laivastoja on päässyt tykittämään valtamerillä, on täytynyt rakentaa omat alukset ja aseistukset sekä hankkia laivoille miehistöt. Sotiminen on ollut myös jokseenkin hidasta, sillä valtameri on suuri taistelukenttä ja vihollislaivojen upottaminen vie oman aikansa.

Onneksi World of Tanksista sekä World of Warshipsista tuttu Wargaming on korjannut ongelman, sillä nyt merisuolan ja ruudinkäryn tuoksua pääsee haistelemaan Warships Blitzin muodossa sopivan yksinkertaisesti kaivamalla taskusta mobiililaitteen.

Warships Blitz on ilmaispelattava World of Warships -kopio, joka tuo PC:ltä tutun kokonaisuuden mobiililaitteille optimoituna versiona Android ja iOS -käyttöjärjestelmille. Kosketusnäytölle soveltuvien kontrollien lisäksi Warships Blitzin erät ovat PC-otteluihin verrattuna lyhyempiä, jotta toisista aluksista ehtii ottaa mittaa esimerkiksi bussimatkan aikana.

Warships Blitz tarjoaa tavanomaisiin mobiilipeleihin verrattuna melko monipuolisen kattauksen sisältöä, sillä tarjolla on hurja määrä erilaisia laivoja. Ne on jaettu suorituskykynsä ja hintansa puolesta luokkiin 1-10.

Uran aluksi mitellään hitailla ja heikkotehoisilla, mutta halvoilla ensimmäisen ja toisen tason aluksilla. Vihollisten tuhoamisesta ja erien voittamisesta palkitaan World of Tanksista tutun kaavan mukaisesti rahan ja kokemuspisteiden muodossa, joita voi puolestaan käyttää laivojen ominaisuuksien päivittämiseen sekä uusien laivojen ostamiseen.

Muiden Wargamingin pelien tavoin myös ilmaispelattava Warships Blitz sisältää mikromaksuja, joilla voi hankkia lievää etua muihin pelaajiin verrattuna. Visaa vinguttamalla voi ostaa eksklusiivisia premium-tason aluksia ja erilaisia bonuksia antavia kertakäyttöisiä hyödykkeitä, kuten aseen latausnopeutta nostavan boosterin. Suurin osa etua antavista tarvikkeista on kuitenkin hankittavissa myös grindaamalla, eikä mikromaksujen antama etu ole yleensä kovin merkittävä.

Uusia laivoja saa varsinkin uran alkupuolella melko ripeällä tahdilla. Viidennen tason kohdilla ja siitä ylöspäin grindaaminen hidastuu ilmaispelaajan näkökulmasta kuitenkin melko matelevaksi. Ilmaispelaajan kannattaakin suosiolla tyytyä pienempien laivojen taisteluihin, mikäli omassa laivastossaan haluaa pitää monia eri aluksia. Alukset täytyy hankkia järjestyksessä, ja niiden on kuuluttava samaan ”tekniikkapuuhun”, mikä rajoittaa tiettyjen laivojen hankkimisnopeutta entisestään.

Warships Blitzin alukset perustuvat oikean elämän laivoihin ja ne on jaettu eri maiden lippujen alle. Toistaiseksi tarjolla on yhdysvaltalaisia, japanilaisia, brittiläisiä, saksalaisia, neuvostoliittolaisia sekä ranskalaisia laivoja. Alukset on jaettu myös eri rooleihin – toiset laivat ovat hitaampia, kestävämpiä ja isommilla tykeillä varustettuja. Jotkin muut ovat puolestaan nopeita ja ketteriä, mutta osuman saatuaan helposti uppoavia.

Warships Blitzissä pelaajat jaetaan kahteen joukkueeseen. Voittajajoukkue on se, kummasta on jäljellä erän lopuksi vähintään yksi pelaaja. Vaihtoehtoisesti erän voi voittaa myös valtaamalla vihollisen valtauspisteen. Pelimekaniikkojensa puolesta Warships Blitz muistuttaakin kovasti Rovion julkaisemaa Battle Bayta.

Toisten laivojen upottaminen sotakentällä on hauskaa, ja Warship Blitzin kontrollit toimivat yllättävänkin hyvin. Vasemmalla peukalolla ohjataan aluksen liikkumista, kun taas oikea peukalo on vastuussa ampumisesta.

Tarjolla on muutamia erilaisia asevaihtoehtoja, kuten tavallinen tykki, ilmatorjuntatykki sekä torpedot. Aseiden käyttäminen vaatii kevyttä strategista ajattelua, sillä esimerkiksi torpedoita voi ampua vain laivan kyljen suuntaan, jolloin toinen kylki kannattaa suojata esimerkiksi saaren taakse. Ampumisessa täytyy ottaa huomioon myös ennakointi – kauas ammuttaessa tähdätään liikkuvan kohteen eteen, sillä ammuksilla kestää oma aikansa osua maaliin.

Warships Blitz on graafisesti suhteellisen näyttävä ja tarjoaa reippaasti grindattavaa sisältöä pelistä innostuvalle. Ikävä kyllä Warships Blitzissa on ainakin toistaiseksi vain yksi pelimuoto, joten pidemmällä aikavälillä laivanupotus voi alkaa puuduttamaan ja toistamaan itseään. Siitä huolimatta Warships Blitz on kokonaisuutena teknisesti hyvin toimiva ja kokeilemisen arvoinen merisota, joka miellyttänee sekä kilpailuhenkisiä taistelijoita että kasuaalipelaajia. Peli on ladattavissa Androidille Play Storesta ja Applen laitteille App Storesta.

 

WARSHIPS BLITZ

3,5

Warships Blitz tuo viihdyttävän merisodan suoraan taskun pohjalle.”