Uusimmat

Cities in Motion (PC)

16.02.2011 15:54 Muropaketin toimitus

Tekijä: Colossal Order
Julkaisija: Paradox Interactive
Testattu: PC Windows 7, Intel Core2Quad Q6600, 4Gt Muistia, GeForce GTS250
Saatavilla: PC (julkaistaan 25.2.2011)
Laitevaatimukset: Windows XP/Vista/7, 2GHz kaksiydinprosessori, 2Gt keskusmuistia, 2Gt kiintolevytilaa, GeForce 8800/Radeon HD 3850 512Mt muistilla, OpenGL 3.0 -tuki
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.citiesinmotion.com
Arvostelija: Jukka Moilanen

Transport Tycoonilla on legendaarinen maine PC-pelaajien keskuudessa. Kuljetusyhtiön pyörittämiseen keskittyvällä pelillä on edelleen aktiivisesti toimiva fanikunta, vaikka pelin alkuperäisestä julkaisusta on kulunut jo yli puolitoista vuosikymmentä.

Suomalaisen Colossal Order –studion Cities in Motionia pelatessa yhteneväisyydet Transport Tycooniin ovat ilmeisiä, vaikka uutuus keskittyykin vain kaupunkien joukkoliikenteen organisointiin.  Tamperelaisstudio voikin olla ylpeä esikoisestaan, vaikka peli ei täysin puhtaita papereita ansaitsekaan.

Cities in Motionissa pelaaja astuu kaupungin joukkoliikenteestä vastaavan yhtiön johtoon.  Pomojehun harteille lankeaa vastuu firman taloudesta, markkinoinnista ja linjojen organisoimisesta, joten lankoja riittää vedeltäviksi. Homma ei ole ihan helppo, sillä velkaraha on kallista, eivätkä bussit, metrot ja muut kulkupelitkään pelkällä pyhällä hengellä liikahda. Asiakkaan pirulaiset eivät tykkää, jos talouskriisin aikaan bussilippu maksaa kuukausipalkan verran, ja firman maine kärsii ikävästi, mikäli voitot riivitään duunarien selkänahasta.

Koukuttavaa näpräystä

Pelin pääasiallinen sisältö on yhtiön ydinliiketoiminnan, liikennöintipalvelujen, suunnittelussa. Pelaajan tulee suunnitella reitit, rakentaa busseille pysäkit, raitiovaunuille ja metroille raiteet, laivoille satamat ja helikoptereille laskeutumisalustat. Kun reitti on valmis, valitaan kulkuväline halutun viehättävyyden, kustannusten tai vaikkapa matkustamotilan mukaan, ja lopuksi päästetään kuskit valloilleen.

Linjojen kannattavuutta on tarkkailtava ja liikennöinnin ja reittien määrää mukautettava kysynnän mukaan. Etenkin bussilinjojen hallinta on haastavaa, sillä vaikka sadat asiakkaat jonottaisivat otsa kurtussa pysäkillä, saattaa onnikoiden lisääminen johtaa ainoastaan pahempiin ruuhkiin, joiden seurauksena tulovirrat tyrehtyvät entisestään.

Juuri kokonaisuuksien hallinta tekee Cities in Motionin pelaamisesta mielenkiintoista. Ainoastaan toimivat liikennöintireitit eivät takaa tulosta, mikäli yhtiön talous on retuperällä. Toisaalta myös hallittuja riskejä on otettava investointeja tehtäessä, sillä pienillä voittomarginaaleilla kituuttaminen tekee pelaamisesta tuskaista puuhaa. Voittojen tekeminen ei etenkään alussa ole helppoa, sillä katteet ovat niin pieniä, että huolimattomuus johtaa lähes vääjäämättä punatekstiin viivan alla.

Jo ensimmäisen kampanjatehtävän suorittaminen vaati lukuisia yrityksiä ennen kuin opin hallitsemaan kokonaisuutta kannattavasti. Kun järjestelmän oppii, on numeroiden viilaaminen perverssillä tavalla äärimmäisen kiehtovaa. Muutaman tunnin tuskailun jälkeen opin jo tarkkailemaan tilannetta kokonaisuutena ja kiinnittämään huomiota ennen kaikkea yksittäisten reittien kannattavuuteen.

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet.

Oman lusikkansa soppaan laittavat yhtiön asiakkaat, joiden tarpeisiin vastaaminen on tietysti myös yhtiön voittojen takana. Onneksi puljulla on kuitenkin saatavilla jopa pelottavan tarkkaa markkinainformaatiota, sillä pelaaja saa yhdellä naksautuksella eteensä yksittäisten ihmisten nimen, työ- ja asuinpaikan, sekä ammatin, vaikka henkilö käyttäisikin yhtiön palveluiden sijaan omaa autoaan.

Kohderyhmiään voi etsiä myös yleisemmällä tasolla, sillä peli tarjoaa näkymät eri asiakasryhmien asuin- ja työpaikoista sekä vapaa-ajanviettopaikoista. Reittejä voi suunnitella tarkemmin asiakkaiden tarpeiden mukaan, mutta eri väestöryhmien tarpeiden selvittäminen ei ole missään nimessä välttämätöntä kannattavan liikenneverkoston luomiseksi.

Asiakasvirtojen kannalta olennaisempaa on hinnoitteluratkaisujen ja työntekijöiden palkkojen säätäminen kohdalleen, sillä kohtuuhintaiset liput ja hymyilevät asiakaspalvelijat pitävät kansan tyytyväisenä. Ihmisten toleranssit liikkuvat heilahduksille alttiin taloustilanteen mukaan, joten hintoja ja palkkoja voi joutua säätämään jopa useita kertoja vuodessa. Näiden näennäisen pienten muutosten tekeminen tarjoaa kuitenkin usein mahdollisuuden kääntää tappiollisen kuukauden plussan puolelle, joten budjettia kannattaa syynätä säännöllisesti.

Liikennehelvetissä luovimista

Asiakkaiden, talouden ja liikennöinnin dynamiikka ontuu kuitenkin siellä täällä. Muun liikenteen huomioiminen tekee etenkin bussilinjojen suunnittelemisesta paikoittain yhtä helvettiä, sillä tiet ovat täysin tukossa naurettavan usein, eikä Helsingin keskustassa ole tietoakaan kulkua ohjaavasta liikenteenvalvonnasta.

Esimerkiksi metrolinjat osoittautuvat kalliista rakennuskustannuksistaan huolimatta useimmiten paljon helpommin kannattavaksi, sillä niissä ei tarvitse ottaa huomioon pöhkösti toimivia liikennejärjestelyjä. Oikein toteutettuna liikenne toisi kiinnostavan haasteen reittisuunnitteluun, mutta nykyisellään autoilijoiden tekoäly saa aikaan tukoksia jopa tyhjille kaduille.

Sääliksi käy myös joukkoliikenteen asiakkaita. Raukat nimittäin reagoivat hinnanmuutoksiin vasta kuukauden viiveellä, joten lippujen hinnan voi halutessaan nostaa maksimiin lyhyeksi ajaksi, ja asiakkaat tajuavat tulleensa kusetetuiksi vasta kun yhtiö on jo ehtinyt kääriä monikymmenkertaiset voitot. Kansakunnan muisti on lyhyt, sillä asiakaskunta palaa vastaavan viiveen jälkeen hintojen normalisoiduttua. Halutessaan kansaa voi lypsää mielin määrin, jos vain viitsii säätää hintoja. Pelaajan yhtiöllä ei ole yksityisautoilua lukuun ottamatta edes kilpailijoita hintahuijauksen estämiseksi.

Tehtävät vailla haastetta

Myös tehtävärakenne olisi kaivannut tarkempaa suunnittelua. Kampanjan 12 tason aikana joukkoliikennettä luotsataan eurooppalaisissa kaupungeissa 1900-luvun alkupuolelta lähitulevaisuuteen saakka. Tasojen aikana pelaajalle annetaan tehtäviä niin asiakkaiden kuin korruptoituneiden virkamiestenkin taholta.  Toimeksiannot voivat olla esimerkiksi tietynlaisten linjojen rakentamista, ja tehtävän suorittamisesta palkitaan yleensä rahalla tai maineen nousulla.

Tehtävissä ei kuitenkaan tuntunut olevan minkäänlaista haastetta, sillä niiden suorittamiselle ei anneta edes aikarajoituksia. Pelissä ei varsinaisesti voi edes hävitä. Täysin konkurssikypsä yrityskin voi jatkaa tappioiden tekemistä vuosien ajan, vaikkei pelaaminen tietenkään ole erityisen mielekästä, jos firman piikkiin ei voi hankkia edes bussia. Tehtäväsuunnittelun heikkouksien kannalta kuvaavaa on, että yritykseni vetää yhtiöni mahdollisimman paljon miinukselle päättyi tahattomaan kentän läpäisyyn! Rento omaan tahtiin pelaaminen tuo toki mukavaa vaihtelua perinteiseen suorittamiseen, mutta tehtävissä tulisi olla reilusti enemmän haastetta.

Vaikka Cities in Motionista löytyy jos jonkinlaista napistavaa, ei peliä voi missään nimessä sanoa huonoksi. Jos aihe kiinnostaa, ja ajoittaisia typeryyksiä pystyy sietämään, kannattaa peliin ehdottomasti tutustua, sillä parhaimmillaan oman yhtiön pyörittäminen on sekä hauskaa, että koukuttavaa. Transport Tycoonin kaltaisen klassikon rinnalle Cities in Motion ei yllä, mutta yritys on kuitenkin hyvä.

(Toim. huom: pelin kauppoihin saapuva julkaisuversio on arvosteluversiota päivitetympi. -JOK)

 

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet.

Lisää aiheesta

Cities in Motion –ennakko (PC)

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että peleistä ja kepeästä kaupunkisuunnittelusta pitävät saavat haluamansa ja vieläpä kotimaisin voimin toteutettuna, sillä suomalainen Cities in Motion vaikuttaa veikeältä peliltä.

Cities in Motion – suomalaista joukkoliikennettä Transport Tycoonin hengessä

Tamperetta ei tunneta Suomen joukkoliikenteen Mekkana, mutta hämäläiskaupungin ytimessä työstetään liikennepelit uusiksi pistävää teosta. Cities in Motion -strategiapeli jatkaa klassisen Transport Tycoonin jalanjäljillä, keskittyen suurkaupunkien liikennesuunnitteluun ja liikenneongelmien ratkomiseen.

Dome piipahti pienen Colossal Order -pelifirman toimistolla haistelemassa fiiliksiä valmistumaisillaan olevasta pelistä ja sen tekijöistä.

Lue myös

Civilization 5 (PC)

Dead Space 2 (PC, PS3, Xbox 360)

Floorball League (PC)

Revolution Under Siege (PC)

Total War: Shogun 2 -ennakko (PC)