UUSIMMAT

Guilty Gear Xrd -SIGN- (PS3, PS4)

10.07.2015 15:00 | Miika J.K. Halmela

Tekijä: Arc System Works
Julkaisija: Sony
Testattu: PlayStation 4
Saatavilla: PlayStation 3, PlayStation 4
Pelaajia: 1, 2 (samalla koneella tai internetissä)
Pelin kotisivu: http://www.guiltygear.us
Arvostelija: Miika J.K. Halmela

 

Miltei puolitoista vuotta siinä meni, mutta vihdoinkin Guilty Gear -mätkintäsarjan uusin osa rantautui myös Eurooppaan. Kannattiko odotus? Ehdottomasti, sillä kyseessä on parasta Guilty Gearia pitkään aikaan. Visuaalisesti huikealta näyttävä peli sopii mainiosti sekä vasta-alkajille että haastetta kaipaaville kehäketuille. Heaven or Hell! Let’s rock!

Guilty Gear -sarja ei paistattele samanlaisessa maailmanmaineessa kuin vaikkapa Capcomin Street Fighter monine jatko-osineen. Sääli sinänsä, sillä ne yhdistävät perinteiseen turpiinvetoon mielenkiintoisesti animesta inspiroitunutta ulkoasua sekä raskasta rokkia. Piiloviittauksia rock-maailmaan riittää muutenkin, eikä vähiten taistelijoiden nimissä: miltä kuulostavat esimerkiksi Ky Kiske (Kai Hansen/Michael Kiske) tai Axl Low (Axl Rose)? Huomaa kyllä että sarjan luoja Daisuke Ishiwatari on hevimiehiä. Hahmo- ja tarinasuunnittelun sekä ääninäyttelyn ohella mies vastaa itse myös taustaraitojen säveltämisestä. Sooloissa löytyy!

Henkilökohtaisesti en ole mikään tappelupelien suurkuluttaja tai kung fu -mestari, mutta aikoinaan PlayStation 2:lle julkaistu Guilty Gear X2 sai minut muinoin täysin lumoihinsa. Tykästyin välittömästi sen vinksahtaneisiin hahmoihin, värikkääseen ja hienosti piirrettyyn spritegrafiikkaan, mainiosti toimivaan mätkintään ja metallinkatkuiseen soundtrackiin. Siitä alkoi oma innostukseni Guilty Gear -pelejä kohtaan. Uusimman osan myötä on hienoa nähdä, että sarja on kaikkea muuta kuin väljähtänyt.

Vanhat tutut elementit, uusi uskomaton ulkomuoto

Guilty Gear Xrd -SIGN- siirtää sarjalle ominaiset elementit loistavasti nykyaikaan. Ensimmäiseksi huomion varastaa ulkoinen anti. Cel-shading-tekniikalla kuorrutettu 3D-grafiikka näyttää teräväpiirtona älyttömän hyvältä, semminkin kun käytössä on täysi 1080p-resoluutio 60 ruudun sekuntivauhdilla. Sulavaa, niin kovin sulavaa! Pelimoottorina jyllää Unreal Engine 3, mutta toimintaa staattisesti sivulta seuraava kuvakulma luo immersion kaksiulotteisesta mätöstä. Erikoisliikkeiden aikana kamera tosin siirtyy suoraan toiminnan keskelle. Monttu aukeaa ihastuksesta useammankin kerran taistelun tiimellyksessä.

Taistelusta puheen ollen, niissä todella piisaa tekemistä niin aloittelijoille kuin paatuneille guruillekin. Noviisi voi riisua vaikeustason minimiin jolloin pärjää hyvin ihan vaan pelkästään näppäimiä rämpyttämällä. Siihen ei silti tarvitse tyytyä. Mukana on monia hyviä tutoriaaleja sekä haaste- ja treenimoodeja, joiden avulla kokematon nyrkkirysyttelijä voi harjoitella erilaisten kombojen ja erikoisliikkeiden saloja.

Oppimiskäyrä on jyrkkä, mutta lopussa kiitos seisoo. Kun pitkän kombon saa lopulta uppoamaan tai erikoisliike niistää vastustajan laakista kumoon, olo on kirjaimellisesti kuin voittajalla. Monipuolisessa pelimekaniikassa riittää pureskeltavaa pidemmäksikin toviksi ilman pelkoa kyllästymisestä. Hahmot tottelevat kontrolleja täydellisesti ja tappion katkeraa kalkkia joutuu maistelemaan yleensä vain omien kämmien takia. Mainittakoon: DualShock 4 on riittävä harrastelijalle, mutta tosimies kaivannee ohjastamiseen kunnon tikkua.

Taistelua tekoälyä, toveria tai toisaalla asustavaa verkkopelaajaa vastaan

Soolopelaajalle tekemistä tuovat perinteiset arcade-, versus- ja tarinamoodit. Niiden rinnalta löytyy M.O.M, joka yhdistelee hauskasti selviytymistaistelua ja pieniä roolipelielementtejä. Verkkopelaamisen ystäville tarjolla on 64 pelaajaa vetävä aula, josta pelaajat voivat siirtyä sumplimaan otteluita kahdeksan hengen pikkuhuoneisiin.

Elisan verkko-ongelmien takia matsien testaaminen jäi valitettavasti omalta osaltani kovin vähälle. Sen sijaan samalta sohvalta tapahtuva kaverin kurmottaminen on aina yhtä hauskaa, mikäli taloudesta pari ohjainta löytyy. Parhaimmillaanhan genren pelit ovatkin läsnäolijan kanssa matsattaessa.

Turnausväsymystä voi aiheuttaa korkeintaan aiempiin osiin verrattuna suppeampi hahmovalikoima. Pelissä on 17 taistelijaa ja kaksi maksullista DLC-hahmoa – takuuvarmat Sol Badguyt ja Ky Kisket ovat tietysti mukana rosterissa. Yksi uusista tuttavuuksista on Bedman, elävään sairaalasänkyyn (!) sidottu nuorimies. Toisaalta pienemmän valikoiman ansiosta hahmot omaksuu paremmin, ellei sitten päädy pelaamaan aina samalla hepulla, kuten allekirjoittaneella yleensä tahtoo käydä rokkinoita I-non kanssa.

Ehdoton pakkohankinta genren ystäville

Niin, Guilty Gear Xrd -SIGN- lienee upein koskaan näkemäni mätkintäpeli. Herkullisen silmäkarkin ohella se kuitenkin tarjoaa myös erinomaisia pelikokemuksia tasapainoisen ja monipuolisen pelimekaniikkansa ansiosta. Säädettävän vaikeustason myötä haastettakin riittää juuri oman maun mukaan. Siksi sitä on helppo suositella kaikille vähänkin genrestä kiinnostuneille.

 

 

Lisää aiheesta

Batman: Arkham Knight (PC, PS4, Xbox One)

Bladestorm: Nightmare (PS4, Xbox One)

Hyrule Warriors (Wii U)

Monster Hunter 4 Ultimate (3DS)

Mortal Kombat X (iOS)

Mortal Kombat X (PC, PS4, Xbox One)

Naruto Shippuden Ultimate Ninja Storm 3 Full Burst (PC, PS3, Xbox 360)

One Piece Unlimited World Red (3DS, PS3, PSV, Wii U)