Of Orcs and Men (PC, PS3, Xbox 360)

20.10.2012 15:00 Tero Lehtiniemi

Tekijä: Cyanide Studios/Spider
Julkaisija: Focus Home Interactive
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: PC, PlayStation 3, Xbox 360
Laitevaatimukset: PC 1,80 Ghz tuplaydinprosessori, 2 Gt muistia, Geforce 880 GTS tai vastaava
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.oforcsandmen.com
Arvostelija: Tero Lehtiniemi

Maailmassa hyvin paljon ihmetyttäviä asioita, ja yksi niistä on Cyanide Studiosin kasvu. Kiinaan ja Kanadaan laajentanut ranskalaisfirma on hankkinut kannuksensa tekemällä erilaisia urheilusimulaattoreita, muttei koko uransa aikana ole varmasti tehnyt yhtäkään hyvää peliä (toim. huom: vastalause! Blood Bowl!). Firman tuorein peli, kesällä ilmestynyt Game of Thrones RPG oli pelillisesti kömpelö, mutta ainakin sen tarinasta huokui tekijöiden rakkaus Tulen ja jään laulua kohtaan. Nyt olisi vuorossa firman omaperäiseen tarinaan perustuva Of Orcs and Men.

Of Orcs and Menin alkuasetelma on kieltämättä mielenkiintoinen. Perinteisesti fantasiamaailmassa enemmän tai vähemmän antagonistin roolin saavat örkit ovat tällä kertaa imperialististen, murhanhimoisten ja rasististen ihmisten orjuutuksen ja teurastuksen kohteena. Kuten kaikki tietävät, väkivaltaan voi vastata vain väkivallalla, ja niinpä puhdistussodan pääarkkitehtinä toimiva paha ihmiskeisari on otettava hengiltä.

Tämä ylväs tehtävä lankeaa verenhimoiselle örkkisoturi Arkailille ja kierolle goblin-salamurhaaja Styxille. Kaksikon matka örkkien asuinmailta kohti keisarin majapaikkanaan pitämää saarta on pullollaan erilaisia käänteitä, joista tosin vain harva on erityisen yllättävä.

Peliä pyörittää valitettavasti täysin sama pelimoottori kuin juuri kömpelyydestä kärsinyttä Game of Thrones RPG:tä. Niinpä Of Orcs and Men tarjoaa samaa keskinkertaista taktista taistelua, samanlaisia autioita karttoja ja saman ankean ulkoasun. Erona on tosin se, että Game of Thrones RPG pärjäsi muilla osa-alueilla.

Örkeistä ja putkijuoksuista

Valitettavasti Of Orcs and Men ei lupaavasta asetelmastaan huolimatta pääse loistamaan millään tavalla Kartat ovat paitsi autioita, myös tympeitä putkia, jotka on ripoteltu vihollisväijytyksiä täyteen niin kuin kyseessä olisi pahainenkin skriptiräiskintä. Taisteluiden ideana on lähes poikkeuksetta ensin harventaa edessä siintävää väijytystä varjoissa hiippailevan Styxin salamurhakyvyillä. Mikäli Styx tai tämän suorittama antirasistinen teko huomataan, on kupru pilalla ja kaksikko saa yleensä vastaansa aivan liian suuren vihollisjoukon. Kaksikolla on käytössään parisenkymmentä taistelutaitoa per örrimörri, mutta mitään kovin suuria taktisia kuvioita ei kahdella sankarilla kannata kuvitella tekevänsä.

Itseään toistavaa taistelukaavaa ja putkijuoksuja voisi vielä juuri ja juuri sietää, mikäli tarina itsessään olisi kiinnostava. Valitettavasti kyseessä on suhteellisen perinteinen fantasiatarina, jossa perinteisten päähenkilöiden roolit ovat menneet sekaisin. Örkit ovat vain kovempia kiroilemaan ja pahoinpitelemään toisiaan, mutta minkäänlaista filosofista ajatuskuviota taustalla ei ole. Toisaalta sille polulle lähdettäessä lopputulos olisi saattanut olla huomattavasti ärsyttävämpi, nyt se on vain yhdentekevä.

Of Orcs and Men on kiinnostavasta alkuasetelmastaan huolimatta pahemman luokan tusinaroolipeliä, jossa roolipeliä ovat muutamat, mihinkään vaikuttavat valinnat, hahmonkehitys ja sivutehtävät. Käytännössä kyseessä on kenttäsuunnittelun puolesta kuitenkin putkiräiskintä, eikä näillä eväillä kyllä varmasti vakuuteta ketään. Cyanidellä voitaisiin pikkuhiljaa ruveta vähän tsemppaamaan. Näin markkinatalousmyönteisenä ihmisenä alan pikkuhiljaa uskomaan, että kyseessä on jonkun normandialaisen siideripohatan pojan firma, joka pyörii isin rahoilla. Ei tässä vaan ole mitään järkeä.

 

Toinen mielipide

 

Lisätietoja: Nelinpeli.com

 

Kolmas mielipide

Muistan, kun testasin tätä roolipeliä Pan Visionin Playground-tapahtumassa. Silloin suuhun jäi erinomaisen hyvä maku. Rujosta ulkoasusta huolimatta tarinassa oli potentiaalia, taistelujärjestelmä toimi ja maailmankin avautumista odotti innolla. Valitettavasti kaikki tämä lentää romukoppaan ensimmäisten hetkien jälkeen. Tarinan potentiaali haaskataan, taisteluissa pääsee loppuun asti käyttämällä paria taitoa hamaan loppuun ja maailmakin jää lopulta tylsäksi putkeksi eikä avaudu missään vaiheessa.

Pelkäsin tätä, kun kehittäjänä oli Cyanide – ja valitettavasti kaikki pelot toteutuivat.

Eric Hartin

 

Lisää aiheesta

Damnatus-lyhytelokuvan ohjaaja vaihtoi Warhammer-örkit Lovecraftin muinaisiin

Of Orcs And Men -ensikosketus – tarina vihreästä kansanmurhasta

Orcs Must Die! 2 (PC)

Taas kiskotaan örkkejä turpaan, nyt nyrkkeilykehässä

Warhammer 40K: Space Marine (PC, PS3, Xbox 360)

Lue myös

Dead or Alive 5 (PS3, Xbox 360)

Dishonored (PC, PS3, Xbox 360)

Strategic War in Europe (PC)

The Walking Dead Episode 4: Around Every Corner (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

Torchlight II (PC)

World of Warcraft: Mists of Pandaria (Mac, PC)