Uusimmat

Professor Layton and the Lost Future (DS)

18.11.2010 19:10 Tero Lehtiniemi

Tekijä: Level 5

Julkaisija: Nintendo

Testattu: Nintendo DS

Pelaajia: 1

Pelin kotisivu: Professor Layton and the Lost Future

Arvostelija: Tero Lehtiniemi

 

Roolipelien lisäksi japanilainen Level 5 -firma on kunnostautunut Professor Layton -puzzlepelien tekijänä. Korkeahattuisen professori Laytonin ja tämän apulaisen Luken seikkailut ovat vieneet kaksikon ratkomaan aivopähkinöitä mitä moninaisimpiin paikkoihin.

Sarjan uusin, Lost Future -lisänimellä kulkeva osa on Layton-sarjan peleistä ehdottomasti kunnianhimoisin ja ominaisuuksiltaan kehittynein. Onko taika silti säilynyt?

Kuten nimestä saattanee arvata, Professor Layton and the Lost Future pyörii aikamatkailun jännittävän mutta silti arvaamattoman teeman ympärillä. Luke saa omituisen kirjeen, jonka kirjoittajana on tämä itse. Tapahtumat etenevät nopeasti, ja pian Luke isäntineen huomaa tallaavansa varsin muuttuneen Lontoon katuja.

Perusidea on jälleen sama kuin aikaisemmissa Laytoneissa. Perustilassa pelaaja tutkii pelimaailmaa stylus-tikun avulla. Alueet pitävät sisällään sekä jututettavia esineitä, piilotettuja vinkkikolikoita että puzzleja, pelin varsinaista ydintä. Osa pähkinöistä on valinnaisia, osa on läpäistävä jotta juonessa pääsee etenemään.

Puzzlevalikoima on siinä mielessä edistyksellinen, että kun aikaisemmat Laytonit ovat ehkä kierrättäneet samoja teemoja liikaa, tarjoaa Lost Future huomattavasti monipuolisemman kattauksen. Puzzleja on niin paljon, ette pieneltä kierrätykseltä luonnollisesti voi välttyä, mutta ero aikaisempiin osiin on silmiinpistävä.

Pelin varsin yksinkertaisina alkavat ongelmat vaikeutuvat asteittain, ja lopulta saavuttavat sen pisteen, ettei peliä kauhean mielellään pelaa väsyneenä. Vastausvaihtoehtoja yleensä rajoitettu määrä ja kattava vinkkisysteemi kuitenkin takaavat kuitenkin sen, ettei tie kovin helposti nouse vastaan. Mokaaminen lähinnä verottaa ratkaisusta saatavaa pistepalkintoa.

Kirjataan muistiin

Monipuolistunutta ja pirullista puzzlevalikoimaa ei luonnollisesti ratkota ilman kunnollisia apuvälineitä. Vaikka suurin osa työstä tehdäänkin styluksen heiluttelijan toivottavasti monikoissa puhuttavilla aivosoluilla, tarjoaa peli avuksi varsin kätevän työkalun.

Memo-muistityökalu mahdollistaa asioiden kirjaamisen muistiin, ja uutena juttuna pelaaja voi sekä käyttää eri värejä että pyyhkiä yksittäisiä asioita pois. Toisaalta näitä jo piirto-ohjelmista tutuksi tulleita mykistäviä ominaisuuksia ihastellessa miettii, että kuinka vaikeaa olisi ollut lisätä ne mukaan jo aikaisemmin?

Monipuolistuneet puzzlet ja miellyttävämpi ratkaisu ovatkin hyvä juttu, sillä tarinallisesti Lost Future on ehkä sarjan heikoin. Ei missään tapauksessa heikko, mutta toisinaan jopa typerän yksinkertainen tarinankerronta antaa täysin väärän kuvan pelin pirullisuudesta. Lisäksi maailmankartta on ehkä hitusen liiankin suuri, ottaen huomioon sen että Laytoneissa liikkuminen ei hoidu kovin kätevästi.

Puzzlenratkonnan lisäksi pelaajia hemmotellaan kolmella eri minipelillä, joista puzzlejen palkintoina saatavilla tarroilla täytettävä kuvakirja vetosi ainakin allekirjoittaneeseen eniten.

Layton-sarjan ja yleisesti hyvän aivojumpan ystäville Professor Layton and the Lost Future on todella turvallinen hankinta. Mikään varsinainen tekosyy puzzlejen ratkonnalle sen tarina ei ole, mutta kokonaisuutena paketti kuitenkin toimii. Paljon monipuolista pelattavaa, hyvä ääninäyttely ja asteittain kasvava haastavuus on yhdistelmä, jolla ei ainakaan epäonnistuta. Englanninkielentaidon on kuitenkin syytä olla kunnossa, puzzlejen kuvauksien kieli ei nimittäin ole sieltä helpoimmasta eikä aina selkeimmästä päästä.

 

Lisää aiheesta

Professor Layton and Pandora’s Box (DS)

Professor Layton and the Curious Village (DS)

Professor Layton and the Lost Future -ennakko (DS)

Lue myös

Assassin’s Creed Brotherhood (PC, PS3, Xbox 360)

Echoshift (PS3, PSP)

Fable III (PC, Xbox 360)

Last Window: The Secret of Cape West (DS)

Puzzle Quest 2 (DS, PC, Xbox 360)

Star Wars: The Force Unleashed II (PC, PS3, Xbox 360)

Super Meat Boy (Xbox 360)