Uusimmat

Saint Seiya: Brave Soldiers (PS3)

14.05.2014 17:30 Eve Pukero

Tekijä: Dimps
Julkaisija: Namco Bandai
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: PlayStation 3
Pelaajia: 1, 2 (samalla konsolilla)
Pelin kotisivu: http://www.saintseiya-bravesoldiers.com
Arvostelija: Eve Pukero

Saint Seiya -anime on kuin luotu pohjaksi eeppiselle mättöpelille, jossa panoksena on koko universumi.  Peli onkin kuin universumin eeppisin kukkotappeluturnaus, joka on erittäin uskollinen esikuvalleen. Niin vaikuttavat taisteluanimaatiot kuin jatkuva dialogi niin taistelujen aikana kuin välissäkin luo tarinaa, jota jaksaa ja haluaa seurata enemmänkin.

Peliversion toteutus on laadukas ja varmasti hivelee jokaisen sarjan fanin silmää. Cellsheidaus on uskottavan oloista, ja peli jopa tuntuu kuin animen pelaamiselta, osittain ohjauksen lievän kankeuden takia. Tähänkin tottuu ajan kanssa kun oppii hallitsemaan oikean ajoituksen.

Vaikka kyseessä onkin tappelupeli, niin ajoituksilla on todella tärkeä rooli , samoin vastustajan kokonaan pelistä poistavan superhyökkäyksen lataamisella. Aivoton näpytteleminen a’la Tekken ei siis onnistu, vaan tärkeämpää on oppia suojautumaan , väistelemään ja samalla lataamaan erikoishyökkäyksiin tarvittavia voimia. Huikeasti toteutut animesta inspiraationsa saaneet erikoishyökkäykset voi myöhemmin myös katsella erillisessä galleriassa, jonne kertyy pelissä etenemisen mittaan myös kaikenlaista mielenkiintoista materiaalia soundtrackista ja 3d-hahmomalleista lähtien.

Tournament- turnaustilassa joutuu taistelemaan äkkikuoleman uhalla, eli peli on kerrasta poikki. Oman lisänsä tuovat juontajan ja hahmojen selostukset, jotka muuttuvat pelitilanteen mukaan.

Nettipelikin löytyy ja verkossa voi kerätä pisteitä, joilla ostetaan hahmojen ominaisuuksia kehittäviä orbeja. Netissä kilpaillaan myös globaalista sijoituksesta pistetilastoilla. Nettipelitiloja on kaksi: normaali satunnaistappelu, jossa voi luoda pelin ja kutsua muita mukaan taisteluun, tai sitten liittyä lennosta jonkun muun pystyttämään taisteluun. Toinen nettitila on ranking- taistelu, jossa voi kustomoida hahmoaan kerätyillä orbeilla, taistella vahvempia hahmoja vastaan ja haastaa toisia pelaajia kamppailtaessa ranking-sijoituksista.

Kun jumalat taistelevat, koko maailma tärisee

Taistelun edetessä hahmot suoltavat dialogia melkein jatkuvalla syötöllä. Tunnelmaa on terästetty myös musiikilla, joka muuttuu pärjäämisen myötä joko epätoivoiseen tai voitokkaaseen suuntaan. Kamppailupelin uumeniin on upotettu myös pitkä tarina, jota viedään eteenpäin niin hahmojen pulinoilla kuin animesarjoista napatuilla välianimaatioilla ja dialogilla.

Osa tapahtumista jäi kuitenkin hiukan hämäräksi, sillä monen sadan jakson ja useamman mangan juonen tiivistäminen yhteen peliin kärsii samoista vaivoista kuin moni muukin kirjasta elokuvaksi –käännös. Toisaalta, samalla sarja toimi hyvänä inspiraationa Saint Seiya –sarjoihin ja mangaan tutustumiseen, sen verran Kauniit ja rohkeat -meininkiä tästä löytyy.

Saint Seiya- Brave Soldier on laadukasta animehömppää strategisellä kuorrutuksella. Sarjan  fanit varmasti nauttivat teoksesta täysin siemauksin.

Saint Seiya Brave Soldiers:sia saa ainakin kolmena eri versiona: Seiya/Collector’s Edition versio sisältää : 18 cm korkuisen valkohopeisen Saint Seiya-hahmon haarniskassaan, sinisen boksin. ja uniikin Seiya:n asusteen.  PSN networkista on saatavilla kolme eri DLC-pakettia, jotka sisältävät erikoispukuja.

 

Toinen mielipide

Saint Seiya tekee monia asioita hieman keskinkertaisesti. Useat ”ongelmista” korjautuvat, mikäli sarja on tuttu jo entuudestaan ja japaninkielinen ääniraita on varmasti myös fanien mieleen. Sarjaan tutustumattomienkin kannattaa antaa Saint Seiyalle mahdollisuus.

Pelin yksinpelikampanja on positiivinen yllätys. Antiikin mytologiasta ammentava tarina on kiinnostava, joskin tarjoaa lähinnä hataran motiivin mättämiselle. Tappelupeleille tyypilliset hahmokohtaiset kampanjat olisivat käyneet nopeasti tylsäksi mutta yhteinen kampanja tuo tarpeeksi vaihtelua ja samalla hahmovalikoima tehdään tutuksi.

Hahmojen tunteminen ei suurta etua anna, sillä Saint Seiyan taistelusysteemiä on varsin yksinkertainen. Muutaman kikan voi jokainen luntata mutta yhtä nappia hakkaamalla pääsee jo pitkälle. Toisaalta tämä asettaa jokaisen pelaajan samalle viivalle, eivätkä yhden sohvan turpasaunat ole helposti yhden pelaajan dominointia. Saman ruudun moninpeliä tukevat useat sääntövariaatiot sekä turnauspelimuoto. Saint Seiya onkin loistavaa partypelimateriaalia oikealle kaveriporukalle.

Julius Jämsén

 

 

Saint Seiya on tyypillinen 80-luvun taistelu/turnausanime, joka seuraa tuttua viikon monsteri -kaavaa. Animen ensimmäistä inkarnaatiota tehtiin Toei Animation-studiolla vuosina 1986-1989 yhteensä  117 jaksoa, joka ei kuitenkaan kattanut kokonaisuudessaan  alkuperäistä Masami Kurumadan 28 osaista-mangaa. 2000-luvulla sekä manga että anime ovat saaneet jatkoa useassa eri muodossa, peli sen sijaan käsittelee mangan kolmea pääjuonta, 12 Temples, Poseidon Arc ja Hades Arc.

Sarjassa sekoitetaan tyylikkäästi niin roomalaiset kuin kreikkalaisetkin jumalat ja myytit,  samoin länsimainen astrologia (Knights of the Zodiac=Eläinradan Ritarit). Myöhemmin kuvioihin tulevat mukaan myös Buddha  ja monta muutakin aasialaista mytologiaa sivuavaa hahmoa.

Saint Seiya OVA (Original Video Animation eli suoraan videolle julkaistu) -sarjoja löytyy Crunchyroll.com:sta  nimillä Saint Seiya – Lost Canvas, Saint Seiya – Omega, joista jälkimmäinen on periaatteessa uusilla hahmoilla tehtyä samaa huttua.

Sarja on ollut myös erittäin suosittu Keski-Euroopassa sekä Etelä-Amerikassa.

 

Lisää aiheesta

Asura’s Wrath (PS3, Xbox 360)

Naruto Shippuden Ultimate Ninja Storm 3 (PS3, Xbox 360)

One Piece Pirate Warriors 2 (PS3)

Saint Seiya: The Sanctuary (PS2)

Lue myös

Broforce-ennakko (Linux, Mac, PC)

Dynasty Warriors 8: Xtreme Legends (PS3, PS4, PSV)

FTL: Faster Than Light Advanced Edition (iOS, Linux, Mac, PC)

Peggle 2 (Xbox 360, Xbox One)