Arvostelu | Scarlet Nexus -peli on kesän positiivisin yllätys

23.06.2021 22:26 | Ilari Hauhia

Scarlet Nexus on yksi kesän positiivisimmista yllätyksistä. Peli yhdistelee toimivaa kamppailua maailmaan, jossa otetaan mittaa kukkakimppudemoneista, lentävistä hehkulampuista ja muista Others-alieneista.


Solasta Crown of the MagisterJulkaisupäivä: 24.6.2021
Studio: Bandai Namco
Julkaisija: Bandai Namco
Saatavilla: PC (Windows, testattu), PlayStation 5, Xbox Series X/S, PlayStation 4, Xbox One
Pelaajia: 1
Ikäraja: 16
Peliä pelattu arvostelua varten: noin 19 tuntia


Scarlet Nexus sijoittuu kauas tulevaisuuteen, jossa taivaalla liihottaa joukoittain drooneja ja huipputeknologia on muutenkin arkipäivää. Teknologian avulla ihmisaivoista löydetään erikoinen psioninen hormoni, joka antaa osalle ihmisistä supervoimia. Ihmiskunta on juuri astumassa aivoja tehostavan teknologian avulla uuteen aikakauteen, kun tapahtuu harmillinen käänne: avaruudesta alkaa sataa Others-nimisiä mutantteja, jotka himoavat ihmisaivoja.

Kuten kerroimme jo aiempien ensituntumien yhteydessä, Others-mutantteja vastaan perustetaan Other Suppression Force -nimiset puolustusvoimat, joiden tarkoituksena on puolustaa maapalloa taivaalta laskeutuvia muukalaisia vastaan. OSF-joukkoihin värvätään sellaisia sotureita, joiden yliluonnolliset kyvyt sopivat erityisen hyvin Otherseja vastaan kamppailuun.

Pelaaja saa heti Scarlet Nexusin alussa päättää, haluaako hän hypätä Yuito Sumeragin vai Kasane Randallin saappaisiin. Sumeragi on arvostetusta poliittisesta perheestä tulevalla tarmokas tulokas, kun taas Randall on taustojaan salaileva mystinen tiedustelija. Molemmat hahmot liittyvät OSF-joukkoihin taistelemaan Otherseja vastaan. Hahmon valinta vaikuttaa pelin tarinaan, joten innokkaimpien fanien on syytä kokeilla molempia vaihtoehtoja.

Pelin sankareita ja OSF:tä vastaan asettuvat Othersit ovat mukavan omaperäisiä otuksia. Pelissä on mukana esimerkiksi kukkakimppupäisiä demoneja ja lentäviä hehkulamppuja. Välillä vastaan voi asettua noiduttua lehmää muistuttava olio, toisaalla taivaalta tippuu taas suussaan konekivääriä kantava kammotus. Myös vastustajien hyökkäykset ovat pirteän erilaisia, ja eri vastustajia vastaan täytyy käyttää erilaisia lähestymistapoja.

Scarlet Nexus on pohjimmiltaan nopeatempoinen toimintapeli, jossa Others-muukalaisille annetaan kyytiä. Tarkoituksena on muodostaa hyökkäyksistä erilaisia komboja ja samalla väistellä vihollisten vastaiskuja. Käytännössä kyse on nappulajumpasta, jossa hahmojen psykokineettiset voimat valjastetaan esimerkiksi ilmassa leijuvien terien käyttämiseen. Lisäksi pelaaja voi heitellä Othersien niskaan muun muassa autoja, roskapönttöjä ja muuta kaupungin kaduilta löytyvää rojua.

Kamppailu tuntui hyvältä jo ensituntumien yhteydessä. Iloisena uutisena kamppailun laatu jopa paranee tarinan edetessä, kun käyttöön tulee entistä enemmän erikoiskykyjä. Scarlet Nexuksen kampanjan mukana pelaajan ohjastamaan ryhmään liittyy lisää taistelijoita, joiden erikoiskykyjä voi hyödyntää erilaisiin kombotuksiin. Eri hahmoja kehitetään roolipelimäisesti kykypuiden avulla.

Itse toiminta on niin koukuttavaa, että se jaksaa kannatella jokseenkin keskinkertaista tarinaa ja dialogia. Vaikka Othersit ovatkin kiinnostavia otuksia, eivät henkilöhahmot tai niiden väliset keskustelut yllä samalle tasolle. Pääosin tarina vastaa B-tason animehömppää, joka ei varsinaisesti ärsytä, mutta ei myöskään kerää osakseen kehuja.

Myös Scarlet Nexuksen tiukassa putkessa taistelusta ja checkpointista toiseen etenevä pelimaailma olisi voinut tarjota enemmän. Seikkailulle olisi voinut jättää enemmän tilaa ja brainpunk-teemaisesta maailmasta olisi voinut ottaa enemmän irti yksityiskohtien muodossa. Loppua kohden pelimaailma ja sen ohessa myös kamppailu alkaa toistaa itseään hieman liiaksi, mutta ei onneksi tuhottoman pahasti.

Teknisesti Scarlet Nexus toimii hyvin, eikä läpipeluun aikana tullut vastaan ongelmia. Pelaaminen hiirellä ja näppäimistöllä on kyllä mahdollista, mutta peliohjaimen käyttäminen tuntui silti luontevammalta vaihtoehdolta.

Kokonaisuudessaan Bandai Namcon kehittämä Scarlet Nexus on yksi kesän parhaista yllätyksistä. Olipa anime-teemasta mitä mieltä tahansa, ei sitä kannata ainakaan pelästyä liikaa, sillä Scarlet Nexuksen kantava voima on sen sulava kamppailu erilaisten brain punk -kykyjen avulla.

SCARLET NEXUS

”Loistavaa kamppailua tarjoava Scarlet Nexus on yksi kesän iloisimmista peliyllätyksistä.”